用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑期活動
樓主: IloveJJ
go

暑期活動  

ar_mak 發表於 18-4-20 14:06
用番賽馬角度去睇,澳洲短途快馬,純跑早熟,早熟早殘;英國長途耐力馬,質高遲熟,步大力雄。咁如果拉出黎 ...

唔係「佢哋」, 係「佢」。

大女只得一樣:閱讀!C6養到佢成隻公主病咁, 性格又似林黛玉, 成日郁D唔開心。不過係讀書唔駛人煩。阿細就只係讀書要人類, 而且笑點好低, 乜都可以笑一餐, 笑到卡卡聲, 好鬼誇張。不過見到佢個樣, 真係無法想像可以有幾質高。

醒目開學勳章

HK-MAN 發表於 18-4-18 16:53
食,痾,玩,瞓...遠離書本...
除咗遠離書本,我哋都係咁approach,旅行都去咗大半個月,其餘時間抖下好過

上年我2個
2星期旅行+ 溜冰, 羽, 網, 足, 英文藍球... + 常日的Piano/ping pong/swim,  加上星日本地活動, 參觀汽水面包pizza, 同書展之類,  同之前幾個summer 一樣都full. 當時大個P5, 另要做補充. 我冇報到面試班. 藍球佢要英文的因是美國教練教, 佢覺得勁. 本來有幾個summer 玩過欖球同劍擊, 夾唔到時間.

今年大的又遊學又升中有O camp,  同預算有個公開表現訓練的機會會block 好多時間, 應報唔到幾多, 細的都會報下上年的, 全家應只會去下短線玩.
康民署好多野玩, 朋友參加過船類的, 風帆呵.. 我見佢好玩, 不過我要番工冇人帶去唔到. 欖球之前都玩過外國人教的, 都幾好玩, 不過又係曬, 夏天我見有local 會是休息的.

IloveJJ 發表於 18-4-20 16:06
阿仔收到資優學院既消息,通過咗網上甄選,可以成為正式學員,今個暑假可以上佢哋既課程了!我見有個歷史人 ...

嘩! 叻仔! 戥你開心。
嚟緊有好、非一般嘅課程上,值得高興。

IloveJJ 發表於 18-4-20 14:37
我哋今年都去11日,出年無得咁去。而家佢哋開始大,感覺到呢種旅行去樂園既日子倒數緊,有點唔捨得!
...

無錯,孩子漸漸長大,再去遊樂場可能會係想同朋友/女朋友去lu. 所以今年我都會同仔去玩幾日,自從舊年暑假尾迷上HP, 佢就一直想去環球影城,今年圓佢一個夢。

IloveJJ 發表於 18-4-20 16:56
係呀!啲課程真係好特別,唔知攪得好唔好呢?不過唔駛錢,又唔長,都幾好!不枉交咗咁多年稅。
...

點入?

唔駛錢,我最鍾意。

IloveJJ 發表於 18-4-20 16:54
當孩子開始大,感覺到親子活動越來越少了!由我仔參加基督少年軍開始,聖誕去露營,上年跟學校去日本交流活 ...

阿仔去交流團,你倆公婆咪去拍拖團囉。

retriever 發表於 18-4-20 10:36
你會否覺得, 教到個細仔咁好, 第時俾老婆駛佢做野, 你會唔咁心?

沒想到你有這樣古老的思想啊!

IloveJJ 發表於 18-4-19 23:12
好特別,不過都幾貴噃

旅行11天不比這個貴嗎?     

little_yolky 發表於 18-4-20 10:07
我中學時有次去同學屋企, 佢無工人, 係婆婆照顧。咁婆婆好好整下午茶我哋食, 我食完整係隨手執嘢啦, 點知同 ...

我女兒的同學來我家做小組功課,我會提供茶點,我也不用她們吃完東西收拾清潔,只因是待客之道。我媽打小教我,去别人家别添亂,尤其別進廚房禁地。