用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑期活動
樓主: IloveJJ
go

暑期活動  

回覆樓主:

教協夏令班 2018

https://www.hkptu.org/summer-class

回覆樓主:

教協暑期創科學堂2018
https://www2.hkptu.org/course/camp/summerstem/summerstem.php

IloveJJ 發表於 18-4-19 14:41
我都鐘意參觀。可能因為細個窮,無乜出去見識,所以好記得細個參加既參觀活動,最記得係參觀麥當勞,好開 ...

暑假係重要時刻,咁多時間可以玩好多、學好多。安排得好,小朋友在各方面都可以長進好多。我自己都好期待  

IloveJJ 發表於 18-4-19 17:18
明愛有呢種

many thx

greentea000 發表於 18-4-19 17:28
https://www2.hkptu.org/course/camp/summerstem/summerstem.php

many thx

多謝資訊, 本身係教協會員, thx

這個很不錯,人仔參加嗎?

Jane1983 發表於 18-4-19 18:37
暑假係重要時刻,咁多時間可以玩好多、學好多。安排得好,小朋友在各方面都可以長進好多。我自己都好期待  ...

謝謝你提起。

暑期亦係重要時刻,唔係培養成術,而係培養自理和良好習慣好時機。

因為唔怕影響課業考試,可以更多時間同佢哋磨。

培養自理或良好習慣,就係要有時間磨。

Jane1983    發表於 18-4-20 08:25

IloveJJ 發表於 18-4-19 14:38
點解你唔報「基督少年軍」呀!又平又多野玩!

其實佢跟童軍有咩分別。

回覆 IloveJJ 的帖子

阿仔今年啱啱10 歳, 可以報喇!
不過, 資優學院係咪要自身提名咗, 學院收先可以報? 我上網睇咗, 好混亂, 我諗要打電話問吓.

IloveJJ 發表於 18-4-20 07:33
今年我打算重點培訓煮食同洗碗。

雖然之前有教過下,但始終細又輪盡,只係接觸下,無真係做到熟練。今年 ...

我留意到而家唔少成年人都係食完野就擺係度, 年青人飲完野杯都唔洗...

所以作為開始, 我要細路食完野(早餐) 自己洗自己隻碗同杯, 自己洗底褲...

總之, 從小開始左先 ....

IloveJJ 發表於 18-4-20 07:33
今年我打算重點培訓煮食同洗碗。

雖然之前有教過下,但始終細又輪盡,只係接觸下,無真係做到熟練。今年 ...
阿細煮飯、洗菜做得好好喇。佢仲識煎蛋。之前個工人姐姐煮嘢懶, 有次佢把火自己去廚房煎咗隻蛋加餸。不過無煎埋俾家姐..................

ar_mak 發表於 18-4-20 09:50
自理真係好緊要,唔識自理,就唔會明白,佢地一直以來冇做到既野,其實係有好多人幫佢地做緊。
自理+運動 ...
自理+運動+閱讀,3串1奪命三重彩,跑出黎真係讀書成績差極有個譜 <==== 笑到肚痛。

不過點解阿細三樣都足, 佢成績咁既? 點解釋先。