用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑期活動
樓主: IloveJJ
go

暑期活動  

IloveJJ 發表於 18-4-18 10:11
就快暑假,又準備報暑期活動,大家會同小朋友報咩活動呢?

我先:

有經驗家長,知否邊間供應商最平?

IloveJJ 發表於 18-4-18 23:27
我細仔都係8歲,我都想佢學下獨立。今年幫佢加入埋制服團隊,有宿營有野外定向,好多野玩。
...

請問制服團隊是童軍嗎?可否介紹英文補習班?
謝謝

1998Ruby1998 發表於 18-4-18 18:56
回覆 little_yolky 的帖子

阿大都激到你??!

阿大~除咗讀書好之外, 日常生活無樣掂, 近期仲學埋駁咀駁舌
阿細~日常生活好掂又孝順, 星期日工人姐姐放假仲會幫手煮飯。不過只係中英數三科唔掂已經激到我血壓高

再者, 阿大下學期統測中英都插水。

IloveJJ 發表於 18-4-18 23:19
咁慘

其實, 佢兩個恒常班已經分別有三及五個, 游水就游到6月底。阿妹一有位都會加個恒常數研。暑假除咗恒常班, 同埋短期手工藝、烹飪班, 佢哋話想學彈床同科學班, 阿妹話想學跆拳, 數研暑期班又一星期兩日, 我又想同阿妹加個暑期英文班, 又要練8月表演曲目, 阿大又要練8月鋼琴考級, 都真係勁忙。
總結:

阿大~粵曲、中國舞、鋼琴、英文會話、數研、彈床、科學班、教會暑期班、短期課程

阿細~粵曲、芭蕾舞、鋼琴、英文班、數研、彈床、科學班、跆拳、教會暑期班、短期課程

IloveJJ 發表於 18-4-18 23:25
我都想佢哋玩多啲運動。之前幾年,已試過: 欖球、乒乓球、羽毛球、溜冰,今年唔知玩乜好?
...

可以考慮康民處獨木舟、風帆之類,不過都好爆。
我仔就係暑假兩個月做晒整年運動,每年9月返學,個個問做乜成舊炭!

今年打算如下:

1.3至4個游水班(康民處第三期果隻游足捷、胸、蝶,即是weekday 差不多日日游)
2.weekend 睇下抽唔抽到水上话動
3.社區活動旅行之数,2至3個, 都想搵war game
4.一個camp + 一個大陸短線家庭樂
5.一個中作班,一個數预習班(未定)

以上全部空想末到時間報。

回覆 retriever 的帖子

一般教會機構搞的活動,係最平,平過Ymca添。
不過都要近自己至得,否則搭車又要錢又花時間。

我女幼稚園和初小好鍾意參觀,之前每年暑假都會好緊張周圍搵,pizza nut、嘉頓麵包廠、益力多、警犬訓練...不過今年高小,睇佢應該無乜興趣,要唸其他

ar_mak 發表於 18-4-19 10:23
其實我經常都係保持認真,嘈交要認真,講笑要認真。
每年我都有參與安排暑期活動。運動方面,由低低能能既 ...

似我細路參加果隊都有波衫波褲送,唔通係隊友?

D 西人見面又握手又盛,真係唔係好慣。

ar_mak 發表於 18-4-19 10:51
我都認同康文署d活動唔錯,如果唔係太要求高,志在玩下見識下,係一個好好既選擇,而且收費好平,no s ...

邊樹有平平地榄球?等我留意下。

tutik 發表於 18-4-19 11:31

全部都唔貴,你可以上網查小型欖球。

一千蚊左右玩成年,送衫褲襪牙膠背囊。

西人欖球隊,除咗講英文,仲可以學埋 摔跤,爬樹。。。

回覆樓主:

tutik 發表於 18-4-19 11:31

你看看這個course,如果時間、地點配合,都幾抵。

天助自助者,  別再怨天尤人

IloveJJ 發表於 18-4-19 11:49
我都想同細佬加個暑假英文班,唔知邊款好呢?
大我就俾佢參加英文面試班。
...
你阿細又唔同我阿細, 我阿細係要去補底。