用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城Band1 男 迦密 旅港 黃笏南 華英 銀禧 九華 邊間 ...
go

九龍城Band1 男 迦密 旅港 黃笏南 華英 銀禧 九華 邊間升大 [複製鏈接]

九龍城Band1 男 :迦密 旅港 黃笏南 華英 銀禧 九龍華仁
那間升大學率高? 求賜教

elbar    發表於 18-4-17 23:08
   3    0    0    0

如果阿仔入到他鐘意個間,他讀得開心,就入到U的機會,比起數據,更有價值

如果要排名 可有家長可以分享一下呢

迦密和華英B1A,華英曾经出狀元
旅港B1A~B
黃芴南和银禧1B~1C
九華就吾知了

回覆 CMMANDY 的帖子

Thank you

請問各位大大 band 1 學生 填Band 1中學 係咪一定十拿九穩入到
因為要填30間 總會填到Band 2
正常是否乙一 乙二 乙三必定穩陣派到位呢

s2000 發表於 18-4-17 23:33
請問各位大大 band 1 學生 填Band 1中學 係咪一定十拿九穩入到
正常是否乙 ...

誰給你保證?

CMMANDY 發表於 18-4-17 23:23
旅港B1A~B
黃芴南和银禧1B~1C
如果參照以上排名 即係迦密和華英 入大學率應該是最高的其次才到旅港 黃笏南和銀禧

如果小朋友都喜歡喇沙的話 但係大抽獎只得大約20個位 填甲一 乙一 可有機會呢
有冇家長可以分享下經驗 依家真係好煩惱 過幾天就要交表了

回覆樓主

喜歡LS,乙一就照填LS。我成日覺得乙一點都試一間大人細路都唔後悔的,最多咪乙二、乙三讀間保險的,反正本區b1位夠,我覺得派到英中就無所謂。

s2000 發表於 18-4-17 23:33
正常是否乙 ...

冇人規定你要填曬30間,填完band 1、2咪停囉。

s2000 發表於 18-4-17 23:38
如果參照以上排名 即係迦密和華英 入大學率應該是最高的其次才到旅港 黃笏南和銀禧

如果小朋友都喜歡喇沙 ...
機會當然有, 睇你運仔囉。不過乙一填LS, 就一定要放棄迦密同華英。

s2000 發表於 18-4-17 22:56
九龍城Band1 男 :迦密 旅港 黃笏南 華英 銀禧 九龍華仁
那間升大學率高? 求賜教

樓主是識貨和有眼光之人,個list 的中學入到任何一間,對很多人(包括非九龍城區)來說,等於中六合彩。

如只論學校排名(非看適合小朋友與否),華英和迦密較高一班。但你的中學list 任何一間入大學率,都比全港平均高很多。

CMMANDY 發表於 18-4-17 23:23
旅港B1A~B
黃芴南和银禧1B~1C
華英出的是超級狀元

Arabellahk 發表於 18-4-18 13:18
華英出的是超級狀元
當屆既超級狀元係來自英皇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:21
當屆既超級狀元係來自英皇
2014年只有3名超級狀元,來自聖保羅男女中學,協恩,華英中學。

Arabellahk 發表於 18-4-18 13:36
2014年只有3名超級狀元,來自聖保羅男女中學,協恩,華英中學。
噢, 記錯了, 原來英皇個位超級狀元係2015年

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

asweetmom 發表於 18-4-17 23:37
誰給你保證?
我都想知邊間中學可以包生仔地所有學生入到大學

IYY    發表於 18-4-18 16:21
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

簽名被屏蔽

miriam 發表於 18-4-18 14:01
我都想知邊間中學可以包生仔地所有學生入到大學

如果包你入澳門/台灣大學讀非degree課程, 去唔去?

不少B2學校, 其實每年都有推薦一批畢業生去台灣讀大學 (台灣大學學位大多), 而且連DSE成績都唔睇就可以有offer

‹ 上一主題|下一主題