用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在黃大仙,中學去大埔
go

小學在黃大仙,中學去大埔  

因搬屋關係會轉網,在黃大仙是band2,唔知轉到大埔會唔會都係band2?

macca 發表於 18-4-17 22:26
因搬屋關係會轉網,在黃大仙是band2,唔知轉到大埔會唔會都係band2?

估是。

但Band 2中學,大埔選擇較少,只有救恩、圓玄第二、孫方中和康樂。黄大仙的Band 2 中學比大埔多。

回覆樓主

我之前自行見了沐恩和救恩,統一派位應唔應該繼續呢兩間呢?

macca 發表於 18-4-18 07:05

如是Band 2A,可試埋恩主教。

Band 2生建議可報埋直資羅定邦。

macca 發表於 18-4-18 07:05

如你统一派位不再報這兩間,不知你還有那些較好選擇。

沐恩話哂都是Band 1,很多邊緣人爭。你的孩子是Band 2生,真的要看自行時面試的表現和统一派位時的運氣,不知入不入到?

tpmon 發表於 18-4-18 08:32
如是Band 2A,可試埋恩主教。

Band 2生建議可報埋直資羅定邦。

羅定邦一年學費加雜費大約多少錢?

tpmon 發表於 18-4-18 08:42
如你统一派位不再報這兩間,不知你還有那些較好選擇。

沐恩話哂都是Band 1,很多邊緣人爭。你的孩子是Ban ...

我就係頭痕中!好想搏一間band1,但又驚搏唔到會派到好後!

macca 發表於 18-4-18 08:44
羅定邦一年學費加雜費大約多少錢?
$19500一年,羅定邦是band2生最好選擇,裏面亦有一定數量邊緣人 (1C-2A),排名亦只僅次於恩主教

tpmon 發表於 18-4-18 03:39

估是。
還有聖道,雖然成績差,但校園氛圍關愛,老師很有心

Fanny_ma 發表於 18-4-18 09:27
$19500一年,羅定邦是band2生最好選擇,裏面亦有一定數量邊緣人 (1C-2A),排名亦只僅次於恩主教 ...
我唔認為羅既成績, 同區內B2官津中學有明顯差距.

佢高中可以俾同學選讀GCE-AL, 但好似計埋DSE + GCE-AL, 無年既入U率都係屬於低水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:32

佢高中可以俾同學選讀GCE-AL, 但好似計埋DSE + GCE-AL,  ...

其實我自己覺得區內 band2 官津,就算恩主教都無間成績合理,沒有最差只有更差,建議學生取羅校,純只因為學校英文成績,比band2官津優勝,尚有少部分賣點,但如果取同區官津六年後就可能連英文科都保不住,至於入u率,近兩年連恩主教都冇公佈,我諗其實大家都 ...... 如果要判斷大埔各校差異,暫時只能從基本3322入手,但3322亦好難斷定入 u 率,過往羅校3322率穩在30%上,救恩最後一次公佈就只有30 %,估計近年不再提及係因為成績下滑,可能已跌破30 %關口,而其餘學校就更差

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:32

佢高中可以俾同學選讀GCE-AL, 但好似計埋DSE + GCE-AL,  ...
羅校冇公開入 u 率,但報告條數應係分開 DSE / GCE 兩條 line 計

Fanny_ma 發表於 18-4-18 09:40
羅校冇公開入 u 率,但報告條數應係分開 DSE / GCE 兩條 line 計
羅定邦GCE-AL考生應該只有~10人, 但歷年DSE既3322率只有3X%

其實水平應只同救恩相約
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Fanny_ma 發表於 18-4-18 09:27
$19500一年,羅定邦是band2生最好選擇,裏面亦有一定數量邊緣人 (1C-2A),排名亦只僅次於恩主教

Fanny_ma 妳小朋友好似係羅定邦讀. 我有留意妳呢幾年來 EK 妳對羅定邦的 comment, 由最初係幾好的 comment 至呢兩年 comment 麻麻, 可能妳有愛之深 責之切感受吧.

咁, 其實羅定邦校政依家係咪仲係咁混亂? 之前二十個老師集體離職對學校及學生仲有無咩野影響? 學校除咗英文科見得吓人外, 其他科依家改善成點? 係咪比以前谷? 之前一兩年妳隱隱約約曾不建議大埔邊緣人 (1C-2A)去羅定邦, 會建議去沙田的 Band 2 直資仲好過羅定邦. 照妳依家咁講羅定邦排名亦只僅次於恩主教, 羅定邦近呢年來有好大改善? 學生及學校好咗好多?

唔好意思, 咁多疑問.

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:42
羅定邦GCE-AL考生應該只有~10人, 但歷年DSE既3322率只有3X%

其實水平應只同救恩相約
但救恩已屬 band2 頭本區,我剛 update 留言,你可看看我推算是否正確

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:42

其實水平應只同救恩相約
今年B1位唔夠, 咁樓主仲搏唔搏沐恩好?

我另一朋友仔都有相同問題, 佢仲要係二線學校B2C, 佢好鐘意恩主教, 但今年咁情況, 係咪機會好微, 直接填B2校穩陣D? 如果乙一搏咗恩主教, 乙二都唔敢再填圓二同孫書了, 都唔知填乜好。

little_yolky 發表於 18-4-18 09:49
今年B1位唔夠, 咁樓主仲搏唔搏沐恩好?

我另一朋友仔都有相同問題, 佢仲要係二線學校B2C, 佢好鐘意恩主教,  ...
沐恩其實機會微,如果求英中心態,恩記會易啲

Fanny_ma 發表於 18-4-18 09:50
沐恩其實機會微,如果求英中心態,恩記會易啲
但我朋友女女係B2C, 恩主教我都擔心佢係咪搏到。搏唔到就大鑊。除咗圓二、孫書、救恩, 你話聖道有愛心, 仲有邊間啱B2呀? 佢哋人口多, 所以唔會揀直資心誠了, 因為經濟係有顧慮的。

little_yolky 發表於 18-4-18 09:53
但我朋友女女係B2C, 恩主教我都擔心佢係咪搏到。搏唔到就大鑊。除咗圓二、孫書、救恩, 你話聖道有愛心, 仲 ...
老實講,band2 bottom 就算抽到英中,對佢係咪好事先

Fanny_ma 發表於 18-4-18 09:54
老實講,band2 bottom 就算抽到英中,對佢係咪好事先
佢係科數勁差, 拉到好低而已。