用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在黃大仙,中學去大埔
樓主: macca
go

小學在黃大仙,中學去大埔   [複製鏈接]

peace 發表於 18-4-19 15:30
咁王同沐呢?
王上年轉了校長, 還是谷定鬆少少呢?

里個真係唔肯定 !  
只是莫同柏出哂名, 唔同STYLE, 睇怕太埔無人不知呢 !
我都是以前老公是太埔人,
朋友及親戚仍住太埔
朋友小朋友上年升中, 所以聽他講開知  !
而他小朋友順利升上迦密 !

回覆 subb 的帖子

我大係讀迦的,初初都驚功課多,又嚴,但完全唔係咁囉,我見佢平日唔多功課做喎,一個星期有三日都留係學校打波,放學返黎係要做功課,但通常唔洗1個鐘乜都攬掂,我仲成日問佢點解咁得閒。至於學校嚴,我又唔覺,冇帶功課/書要扣分,但我覺得正常呢,唔帶就要罰啦。係唔比帶電話返學囉,如真係有需要要填表申請,但我覺得可以,唔洗學生成日一路行一路聽歌打機。

回覆樓主

大埔b2學生係咪多數會揀圓玄同孫方中多呢?

little_yolky 發表於 18-4-19 14:09
1. 莫 2. 沐 3. 恩 4. 救
入唔到乙一就叩莫同王, 或出沙田叩, 因為我哋唔係同區, 可以叩。
...

唔該晒
我自一已選沙田,競爭好大,已打定輸數
希望唔駛叩門啦!

tht125 發表於 18-4-19 15:53
回覆 subb 的帖子

我大係讀迦的,初初都驚功課多,又嚴,但完全唔係咁囉,我見佢平日唔多功課做喎,一個星 ...
最緊要合適就好。
我朋友個女以前响迦讀, 佢有個男同學由小學一齊升上去, 所以好傾D, 有次一齊去圖書館溫書, 俾學校知道, 要見家長, 話佢哋拍拖。兩個家長係識既, 佢哋話兩個小朋友無拍拖, 但校方堅持, 要家長輔導。

我朋友去簡介會, 校方表示, 學校唔俾同學拍拖(呢點好好丫, 係咪? 點知......), 如果同學發現其他同學拍拖, 要同老師舉報, 唔舉報同學都要罰..........我覺得呢個係價值觀問題, 家長接受到就好。

初中都唔覺學校好push, 但我朋友個女一升上中四, 所有同學突然勤力, 佢壓力好大, 都開始努力。望落又幾好。點知, 壓力太大, 精神有問題, 要休學一年, 最後都要轉校..............當然, 小朋友承受到壓力都無問題。

所以, 只要小朋友適合, 迦一定係好既學校, 可以推進小朋友既成績, 不過唔係人人啱就是。

greentea000 發表於 18-4-18 16:25
呢個理論莫名其妙,唔通好多b2b3都報間b1先証明受歡迎?明知人地英文in,有心就小四小五開始練定,唔係期 ...

你這樣說令人誤會啦,你不是應該保王嗎?

little_yolky 發表於 18-4-19 14:02
對極, 大抽奬不分abc, 電腦不懂英文, 只懂數字, 只識分123。乙二實在..............就算去年學位足, 咁放乙 ...

你問下那個會去數莫自行人數的人嘛!     

little_yolky 發表於 18-4-19 18:51
最緊要合適就好。
我朋友個女以前响迦讀, 佢有個男同學由小學一齊升上去, 所以好傾D, 有次一齊去圖書館溫書 ...

柏雨和何文田的迦密中學完全不同style。何文田的迦密就很好。

柏雨我都怕怕佢D校規。就算是讀大埔第一,第日孩子出社會工作,也未必夠同出面的人競爭。與其這樣,不如找間較輕鬆的大埔Band 1中學讀好過。

tht125 發表於 18-4-19 15:53
回覆 subb 的帖子

我大係讀迦的,初初都驚功課多,又嚴,但完全唔係咁囉,我見佢平日唔多功課做喎,一個星 ...

完全同意

小兒都係柏雨學生,真心唔覺得多功課,日日見佢不知幾悠閒....

講到好嚴好多功課都係謠傳多,真實在學學生同家長就會知道真實情況

本人剛從明報升中選校一本通,得來莫記文憑試成績,大概與王記相若,栢雨一枝獨秀。

迦密栢雨成績 :
中文達3率 :96.4%
英文達3率 :100%
數學,通識達2率 :100%3322:96.4%
本地入 u 率 :69.6%

王肇枝
中英文達3率 :86.3%/94.7%
數學通識達2率 : 98.5%/100%
3322:81.7%
本地入 u 率 :58.8%

莫壽增
中英達3率 :84.7%/97.7%
數學通識達2率 :100%/99.2%
3322:83.9%
本地入 u 率 : 59.5%
註 : 莫只有 B1B 水平,與當年比較,非常失色

asweetmom 發表於 18-4-19 21:10
你問下那個會去數莫自行人數的人嘛!

數來有意義嗎?

正如大學,理大報讀人數(像王)一定多過大學的三大(像柏和莫),那又如何?代表柏和莫不及王嗎?

整合資訊後,大致排名如下
迦密
莫 = 王

恩 (Band2)
何 **
羅定邦 =救恩 = 圓二 **

**註備 : 何郭佩珍近年成績回升,入 u 率逾三成,有可能更勝恩主教,中國語文科表現比恩主教理想(詳見2015-16校務報告,恩主教中文科達4率低於全港水平 ),惟英文科仍略有參差,按六年前何中收生水平推算(即 2011/2012學年 )該校取錄中一新生水平應差過羅定邦,救恩並與圓二相若,因當時大埔首年推行自願縮班,救恩有取錄一定邊錄人,而部分北區或大埔邊錄人亦放榜後叩門羅定邦,故有此推算,至於羅定邦,英文科表現為圓二/救恩 /何中三間最佳,過去兩年平均 LV3 均達 70% ,惟中文科表現參差,通識強制性英文授課,導致學生連死兩科,3322比率只維持3X% ,根據學校教職員所示,去年約有20 -22名學生考入本地大學 ,全級人數118人,約17.7%,學校已於今年局佈容許學生採用中文應考通識科,開設通識中文班,改善學科表現,如中文科表現見改善,未來3322%應可達4-5成,或見6成,入u率應過兩成關口,救恩則沒有任何數據,最後一次公佈只有 30%3322)

以上排名只供參考,幫助大家排位,望大家指正

YuYuMother 發表於 18-4-19 22:08
完全同意

小兒都係柏雨學生,真心唔覺得多功課,日日見佢不知幾悠閒....
柏雨多說是規矩多, 但講到功課多就多聽話係王。兩位小朋友一定是十分優秀, 所以學習上如魚得水。所以, 選校一定要選合適自己小朋友的學校, 就可以如虎添翼。

Fanny_ma 發表於 18-4-19 22:56
迦密栢雨成績 :
中文達3率 :96.4%
英文達3率 :100%
請問沐恩入U率呢?
何郭佩珍入U率是否已高過救恩了?

peace 發表於 18-4-20 09:02
請問沐恩入U率呢?
何郭佩珍入U率是否已高過救恩了?
沐恩有在  annual report 提過,是不錯的,救恩的3322率只等於人家何中的入大學率

醒目開學勳章

Fanny_ma 發表於 18-4-20 11:44
沐恩有在  annual report 提過,是不錯的,救恩的3322率只等於人家何中的入大學率 ...

好難諗,睇完大家咁講,我又怕老師估錯band,始終係二線小學!

23肥媽媽 發表於 18-4-20 12:53
好難諗,睇完大家咁講,我又怕老師估錯band,始終係二線小學!
估錯band至係致命傷。

23肥媽媽 發表於 18-4-20 12:53

你可看在讀的小學,以前師兄師姊多少派Band 1,多少派Band 2,再自己計計老師說話的可信性。

我通常不信小學老師的分析,只以hkpapa852 的客觀數據作依歸做最後決定。

tpmon 發表於 18-4-19 23:02
數來有意義嗎?

正如大學,理大報讀人數(像王)一定多過大學的三大(像柏和莫),那又如何?代表柏和莫不及王 ...

甚麼事情有意義本來就沒有標準,喜不喜歡或者選不選擇某間學校就更難說了。
‹ 上一主題|下一主題