用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在黃大仙,中學去大埔
樓主: macca
go

小學在黃大仙,中學去大埔  

其實莫冇大家想像中甘受歡迎,吾好再擺佢上神枱

macca 發表於 18-4-18 13:06
我排位是:沐恩-》救恩-〉孫方中-》何郭

是否應該放棄沐恩?

如不選沐恩,我建議你選恩主教(話晒叫英文中學)。

Fanny_ma 發表於 18-4-18 12:57
不了,你要計下圓二合格率 vs 何中就知,何中入 u 率有水份
何中上年local degree有33%, 前年20%

圓二多年來都保持1X%-2X%既學生升讀Local degree

對只有3X% 3322率既羅中同救恩, 我唔認為佢地可以有2X%或以上學生入到Local degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 18-4-18 13:11
如不選沐恩,我建議你選恩主教(話晒叫英文中學)。

但恩主教是b1,會唔會浪費左個排位?

小時了了 發表於 18-4-18 13:09
王肇枝唔係B1B 咩? 我仲諗小學B1中至尾入王肇枝B1B 啱 banding 升中銜接會好啲及適合?

P.S. 去年阿女升中 ...
所以佢成績好囉。
我咪話, 有D小朋友小學成績係阿媽谷出嚟的。B1生上到中學, 唔識點讀就跟得辛苦。我親戚仔仔咁八舊入莫, 最後中四只好棄船去外國囉。莫都唔係B1A啦。

macca 發表於 18-4-18 13:13
咁沐恩都係B1啦。恩主教係B2生最大可能執到雞既學校。如果你怕浪費, 不如直接乙一填圓二或孫書。

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:12
何中上年local degree有33%, 前年20%

圓二多年來都保持1X%-2X%既學生升讀Local degree
對,我就係想討論 local degree 呢個字眼,其實恆管同珠海學院,公開大學都係 local degree 一種,而佢地為左保持收生係會偷步收不夠33222成績學生,再叫你 retake 部分不達標科目的。如果33 %入 u 率已強過恩主教,有可能嘛,我睇完何中既 data 都研究左好耐!

macca 發表於 18-4-18 13:13

恩主教已是大埔英中排名最低的一間,如你的小朋友有信心是Band 2A, 可一試。

如果你不敢博,選救恩(是中文中學)乙一吧!

Fanny_ma 發表於 18-4-18 13:17
對,我就係想討論 local degree 呢個字眼,其實恆管同珠海學院,公開大學都係 local degree 一種,而佢地為 ...
係, 一定有呢個情況, 但一樣可以apply係所有學校既學生身上

如果何小學生可以咁樣入到degree, 但羅中同救恩既學生入唔到, 代表D咩?

可能係成績不如別人, 連呢D機會都攞唔到囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:20
係, 一定有呢個情況, 但一樣可以apply係所有學校既學生身上

如果何小學生可以咁樣入到degree, 但羅中同救 ...

你要留意救恩公怖既入 u 率,係標明於聯招 獲 大學學位取錄,聯招係一定要33222 or above 先有得玩,再者 Ive 現在都有開 degree 課程,都係大學學位一種噃,如果33%貼近恩記甘勁,仲吾大鑼大鼓宣傳咩,又吾夠膽寫明係咪聯招

Fanny_ma 發表於 18-4-18 13:23
你要留意救恩公怖既入 u 率,係標明於聯招 獲 大學學位取錄,聯招係一定要33222 or above 先有得玩,再者 I ...
聯招基本要求, 只係3322

救恩公佈既, 亦只有JUPAS學位, 當中係包括學士, 副學士同高級文憑

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:26
聯招基本要求, 只係3322

救恩公佈既, 亦只有JUPAS學位, 當中係包括學士, 副學士同高級文憑
學士學位,標明了,聯招一定要選修科2

Fanny_ma 發表於 18-4-18 13:23
你要留意救恩公怖既入 u 率,係標明於聯招 獲 大學學位取錄,聯招係一定要33222 or above 先有得玩,再者  ...

hkpapa852 的數據分析,已是在全Edu Kingdom 和全香港最好。不要challenge 一位咁為Edu Kingdom 服務的人啦!

老實說,hkpapa852的每年升中數據分析,比出面要錢買的更好和更客觀。

Fanny_ma 發表於 18-4-18 13:28

自己睇吓EDB講咩叫"符合大學或院校入學要求的成績統計"

https://www.google.com.hk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwit0fKejMPaAhWIy7wKHcbvCDYQFggqMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.hkeaa.edu.hk%2FDocLibrary%2FMedia%2FPR%2F20170711_Results_HKDSE_FULL_CHI.pdf&usg=AOvVaw3SmmtrLHrjZbgKB50sxwvL

請看文件P.13

符合大學或院校入學要求, EDB只規定係3322

哈,也許吧,但客觀而論,我唔否認何郭成績進步大,尤其中文科表現,一定 band2 之冠,可能高過恩主教添,但始終對33 %入 u 率有保留,入 u 率更甚恩記令人難相信

Fanny_ma 發表於 18-4-18 13:28
又或者妳自己睇番羅中既校務報告, 過往幾年, 佢自己都話

The percentage getting 3322 (the minimum requirement for entering a subsidized degree programme) was XX.XX%.

即係 3322, 唔係 3322+2

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:47
又或者妳自己睇番羅中既校務報告, 過往幾年, 佢自己都話

The percentage getting 3322 (the minimum requi ...
但其實如果學生假設55451,有機 得到 ugc 學位嗎

Fanny_ma 發表於 18-4-18 13:50
但其實如果學生假設55451,有機 得到 ugc 學位嗎

除3大外, 其餘5大有少數科目, 上年收生平均分, 只需Best 5科目合計18-20分

另外, 8大以外既JUPAS degree, 如OU既degree或SSSDP, 5科20分一定有大把選擇

而且, 如4主科都可以達4級或以上, 又好難相信選修科連2級都攞唔到

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:54
除3大外, 其餘5大有少數科目, 上年收生平均分, 只需Best 5科目合計18-20分

另外, 8大以外既JUPAS degree, ...
其實上年見人16分入了 edu u

hkpapa852 發表於 18-4-18 13:54

另外, 8大以外既JUPAS degree, ...
題外話,樹仁 公開 嶺南 你會怎排列