用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學在黃大仙,中學去大埔
樓主: macca
go

小學在黃大仙,中學去大埔  

只有 直資英中會願意取錄,我相信

little_yolky 發表於 18-4-18 09:53
但我朋友女女係B2C, 恩主教我都擔心佢係咪搏到。搏唔到就大鑊。除咗圓二、孫書、救恩, 你話聖道有愛心, 仲 ...
何中上年成績回升左,分分鐘條數仲令過救恩,試下諗諗

小時了了 發表於 18-4-18 09:44
Fanny_ma 妳小朋友好似係羅定邦讀. 我有留意妳呢幾年來 EK 妳對羅定邦的 comment, 由最初係幾好的 comment ...
小時了了 發表於 18-4-18 09:44
Fanny_ma 妳小朋友好似係羅定邦讀. 我有留意妳呢幾年來 EK 妳對羅定邦的 comment, 由最初係幾好的 comment ...
其實自會考年代起,大埔區中學排已經如此,當時大埔七間band1中學排名大概如此 : 莫 迦 王 沐 恩 羅 救。但去到高考末期,救恩變得進取,反超前於羅,所以救才某段時間居於第六位,但留意返現在大埔只有4-5間band1(計埋恩主教的話),但轉制DSE之後,同區學校大幅度水平下滑,救恩成績跌至近年谷底,計返兩校中一收生水平,相對羅下滑幅度沒救恩利害,加上英文科彈起,故才調整排名,其實兩間成績不是差太遠的,但要留意救恩六年前收生水平一定好過羅。我唔認為係因為羅定邦落苦功,所以才有這排名,如果谷完都只得3X%3322,間學校學生水平都幾有問題下,純綷大家都差左,所以羅先逆市上流姐!至於羅校政問題,可詳見我其他留言,不過已知羅已於今學年起加深英文科程度,作出許多新政策銳意在短期內大幅度提升成績,但實際成果如何,則要放榜才知

小時了了    發表於 18-4-18 11:23

Fanny_ma 發表於 18-4-18 11:21
其實自會考年代起,大埔區中學排已經如此,當時大埔七間band1中學排名大概如此 : 莫 迦 王 沐 恩 羅 救。但 ...

明白了. 想請教以下排位合理嗎?

Band 1: 莫=迦 > 王 > 沐 > 恩

Band 2: 羅 (直資) > 救 > 圓玄第二 > 孫方中 > 何中 > 康樂 > 聖道

Fanny_ma 發表於 18-4-18 09:27
$19500一年,羅定邦是band2生最好選擇,裏面亦有一定數量邊緣人 (1C-2A),排名亦只僅次於恩主教 ...

羅定邦直資英文學費咁平,真的好抵讀。

我聽過沙田的直資林大輝和另一間大埔的直資三育是Band 3。

其實大埔有間收費平,可接受程度的羅定邦(at least ranked 6 or 7 in Tai Po),真是大埔人的福氣。

小時了了 發表於 18-4-18 11:35

合理,圓二仍比孫書好

小時了了 發表於 18-4-18 11:35

乙一, 莫/迦/王, 三間只可活一間。

Fanny_ma 發表於 18-4-18 11:59
合理,圓二仍比孫書好

我發覺道教的中學只有北區的鄧顯咁top,18區很多人多不喜歡讀道教或佛教的中學。多數喜歡基督教、天主教和無教派中學。

這解釋為何救恩比圓二吸引,只因宗教。

B2中學計, 近兩年何佩珍應該係區內最好

羅/救/圓二, 應該只係差不多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-4-18 12:21
乙一, 莫/迦/王, 三間只可活一間。

提一提, 王肇枝原來好谷好多功課, 唔係人人頂得到. 呢點係 EK 好少見人講, 所以我一直都唔知王肇枝係咁多功課及谷 (又唔知係咪我教友女女做功課做得慢?)

教友女同我女去年都係升中, 佢女女大埔讀寶湖成績B1中至尾, 扣門入王肇枝 (派位時派咗去沐恩, 佢阿媽最想女女讀莫壽增, 但莫壽增叩門唔收). 佢阿媽唔知道王肇枝每晚咁多功課, 女女晚晚做到11點幾, 星期六日又係做功課. 相比起我女嗰間, 我女無咩野功課, 反而 group project 多, 而我女每晚只會煲劇, 打機, 睇 youtube 去到11點幾, 好少見佢做功課做到11點幾

hkpapa852 發表於 18-4-18 12:44
B2中學計, 近兩年何佩珍應該係區內最好

羅/救/圓二, 應該只係差不多
不了,你要計下圓二合格率 vs 何中就知,何中入 u 率有水份

小時了了 發表於 18-4-18 12:51
提一提, 王肇之原來好谷好多功課, 唔係人人頂得到. 呢點係 EK 好少見人講, 所以我一直都唔知王肇之係咁多 ...
官津校係咁, 而且, 佢女女係B1中-尾, 吃力係正常, 你估柏雨又會好好多咩。我朋友仔二線B1頭入王, 跟得好好。有D小朋友小學時要父母三催四請至做功課, 所以B1生上到中學, 好多都現形。王肇枝好多大埔人鐘意, 因為唔似柏雨咁嚴, 但又唔似莫壽增咁自由, 剛剛响中間, 功課多係大埔友都知。

小時了了    發表於 18-4-18 13:04

王中係英中裏頭收表量最高,羅中據聞今年報讀人數都高左

little_yolky 發表於 18-4-18 12:59
官津校係咁, 而且, 佢女女係B1中-尾, 吃力係正常, 你估柏雨又會好好多咩。我朋友仔二線B1頭入王, 跟得好好 ...

這個post 的樓主小朋友是Band 2生,不適合選王。

回覆樓主

我排位是:沐恩-》救恩-〉孫方中-》何郭

是否應該放棄沐恩?

醒目開學勳章

Fanny_ma 發表於 18-4-18 13:02
王中係英中裏頭收表量最高,羅中據聞今年報讀人數都高左

我仲以為莫同柏收最多表,所以入左表去
王,咁大抽獎填一都好忟水

tpmon 發表於 18-4-18 13:05
這個post 的樓主小朋友是Band 2生,不適合選王。
樓上有人問B1排位。

macca 發表於 18-4-18 13:06
我排位是:沐恩-》救恩-〉孫方中-》何郭

是否應該放棄沐恩?
當然棄,沐收生有一定要求

little_yolky 發表於 18-4-18 12:59
官津校係咁, 而且, 佢女女係B1中-尾, 吃力係正常, 你估柏雨又會好好多咩。我朋友仔二線B1頭入王, 跟得好好 ...
王肇枝唔係B1B 咩? 我仲諗小學B1中至尾入王肇枝B1B 啱 banding 升中銜接會好啲及適合?

P.S. 去年阿女升中填自行時我好心儀王肇枝正想填呢間, 但當時諗沐恩阿女會讀得輕鬆啲, 最後填咗沐恩. 如果當時知王肇枝咁谷, 我真係唔會考慮了.

23肥媽媽 發表於 18-4-18 13:07
我仲以為莫同柏收最多表,所以入左表去
王,咁大抽獎填一都好忟水
只要係B1, 大家鬥運氣好啫。