用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀英國EF foundation 考上英國大校,好吾好,可靠嗎? ...
go

讀英國EF foundation 考上英國大校,好吾好,可靠嗎?

本女兒現讀中四,成績一般,想到英國升大學,怕DSE 考得吾好,所以想中六時到英國讀EF foundation course 然後用其成績考大學,我想問:EF靠得住嗎?好吾好?有沒有人用過,可以分享經驗嗎?

我會揀其他agent. 見佢個網無乜資料.

回覆 phoebemm 的帖子

市場上有很多Foundation course,你可看看女兒心儀的學科或該科目在那些大學排名較好。目標大學可能已有foundation course。或多數會收來自那college 的Foundation 。

回覆樓主

親戚中五后今年去咗Durham foundation. 讀得唔錯,好大機會上番Durham year 1. 直接讀大學的Foundation course 比較有保證

https://www.dur.ac.uk/foundation.centre/thefoundationyear/

phoebemm 發表於 18-4-17 20:03
本女兒現讀中四,成績一般,想到英國升大學,怕DSE 考得吾好,所以想中六時到英國讀EF foundation course  ...
我女兒同學是讀EF foundation,然後入了Exeter University 讀 Marketing (3 years course + 1 year placement ), placement 時去了瑞典 (好吸引),今年將會畢業。EF 應該冇問題。

phoebemm 發表於 18-4-17 20:03
本女兒現讀中四,成績一般,想到英國升大學,怕DSE 考得吾好,所以想中六時到英國讀EF foundation course  ...

再者,囡囡想讀藝術,不知英國大學邊間比較好?

phoebemm 發表於 18-4-18 15:53

網上睇到,唔知好唔好。
4月24日有資訊日 !

藝術基礎課程(適合中五及文憑試畢業生)

University for Creative Arts (UCA) 的藝術基礎課程設有一年制及兩年制選擇,分別接受中六及中五畢業生報讀。由於視覺藝術範疇的課程廣泛,University for Creative Arts (UCA) 的藝術基礎課程特別適合對藝術及設計系有濃厚興趣,但未能對進修範疇作出明確抉擇的學生報讀。

phoebemm 發表於 18-4-18 15:53

I hv tried this.

wan2010 發表於 18-4-18 22:26
I hv tried this.

謝謝分享

db7mu23 發表於 18-4-18 20:46
網上睇到,唔知好唔好。
4月24日有資訊日 !

謝謝分享

回覆樓主:

路過!foundation要-般修幾多科?

芙蕾雅 發表於 18-5-4 02:34
想讀藝術傳統好既就UAL倫敦藝術大學,唔知EF有冇,我知有另一間既Foundation係UAL頒授,個Foundation會教學 ...

Tks (emoji)