用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問band3生可以選彭學高作第一志願嗎? ...
樓主: KingYiBaBa
go

請問band3生可以選彭學高作第一志願嗎?

IloveJJ 發表於 18-10-19 15:24
咁佢媽媽都咁諗就由得佢啦!阿世侄係咪咁無所謂先?
阿世侄剩係鐘意打機呀!佢由BB咁大個睇佢打到依家了。

little_yolky 發表於 18-10-19 15:28
阿世侄剩係鐘意打機呀!佢由BB咁大個睇佢打到依家了。

咁而家全職打機都係一份工,話唔定佢可以打出新天地呢!

little_yolky 發表於 18-10-19 09:07
知唔知B3男仔九龍城仲可以揀邊間? 科科合格, 英數常有A, 中文B (7X), 操行A, 音樂、視藝係差D, 想揀間唔好 ...
點會b3. 呈分試,中英數重要好多。通常中英佔各佔9份,數學佔6份。而音樂視藝佔1份而已。各校呈分比例畧有不同,但絕大部分音樂視藝佔分不重。

IloveJJ 發表於 18-10-19 15:31
哦!咁去B3得啦!
但唔知校風好唔好丫嘛, 我哋區都有武館架。

greentea000 發表於 18-10-19 15:42
咁而家全職打機都係一份工,話唔定佢可以打出新天地呢!
所以佢阿爸阿媽好放養。

la5711 發表於 18-10-19 15:52
點會b3. 呈分試,中英數重要好多。通常中英佔各佔9份,數學佔6份。而音樂視藝佔1份而已。各校呈分比例畧有 ...
中英數係佔9, 常識佔6, 視藝佔3, 音樂佔2, 有D學校仲要呈埋聖經或普通話。如果視音兩科衰, 加埋佔5, 你都咪話唔肉痛。而且佢中文低D, 英數亦只係8X, 學校人數少, 一拉開就會好大鑊了。

IloveJJ 發表於 18-10-19 18:46
係中英數佔9,常識佔6,音樂視藝夾埋5呢!
中英數常合佔33, 音視佔5,都係5/38, 13%左右. 如果中英數常平均近80,音視就算唔合格,也不至0分吧,13%都攞到一半6%分吧,這樣不至少拖到B3吧?

IloveJJ 發表於 18-10-19 21:05
真正既排名,唔係就咁用平均分排的,係要每科計算標準分,再得出平均分。另外,band幾不是用平均分,係要 ...
重點不是平均分,而是體育和視藝只佔十來個百分比,影響力竟然大過中英數常?
真的末聽過有小學可以差到,中英數常約80分也算B3

IloveJJ 發表於 18-10-19 18:48
其實佢哋放養得,你都無需掛心啦!入武館,可能將來做龍虎武師呢!
...
最怕係唔小心入咗武館。其實好多B3小朋友都幾乖的。

la5711 發表於 18-10-20 16:05
重點不是平均分,而是體育和視藝只佔十來個百分比,影響力竟然大過中英數常?
真的末聽過有小學可以差到, ...
當大家都係90分時, 你得80分咪B3囉。其實唔好話我朋友學校, 就算我學校全科B都有可能係B3的。我細女雖然未呈分, 但佢過去全科只有中英兩科B, 其餘係全A, 但按名次計算亦入咗B3範圍了, 雖然話係B3頭, 但也是B3啊。好似我大女, 呈分數學89, 但有半班人過90, 好彩佢其他科都好, 否則都會跌入B2個pool的。所以呈分有一科主科低於平均分, 其他主科又未見突出, 如果再加埋視音兩科勁差, 係相當大鑊的。

little_yolky 發表於 18-10-22 08:57
當大家都係90分時, 你得80分咪B3囉。其實唔好話我朋友學校, 就算我學校全科B都有可能係B3的。我細女雖然未 ...

除非間小學是二,三線小學,否則一般都不會跌這麼低到b3

LOKLOK89 發表於 18-10-22 09:09
除非間小學是二,三線小學,否則一般都不會跌這麼低到b3
係二三線呀。

IloveJJ 發表於 18-10-22 10:02
「放養」既理念,就係自由發展,認為孩子遇到困境都能解決,唔駛擔心了!
...
唔係呀, 放養係知佢唔讀得書唔迫佢咋, 佢想搵間校風好, 但唔谷既學校, 唔好讀得咁辛苦, 想開開心心讀埋個中學, 然後學門手藝, 唔好學壞咁咋。

講開自由發展, 我以為鄰居阿仔升咗中, 終於可以耳根清靜了, 點知, 開咗學仲係日日鬧, 依家中學生, 唔駛瞓咁多, 鬧到十一點幾了。其實, 阿仔已經係中學生, 佢唔鐘意讀書, 咁仲點迫佢, 仲迫佢做乜呢。佢都應該諗下自己既人生, 佢仲要大過我添。