用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區KL4, B1選校
go

黃大仙區KL4, B1選校 [複製鏈接]

老師話係b1仔,肯定B1, 小學區內算數好, 但看完有關資料,黃大區B1 仔入B1中學才66.6%左右, 有些擔心.希望大家給些意見.謝謝如果
甲部填本區或其他區好些?我就一半一半.

乙部:
乙一 ,二, 保一, 保棠或協和任何二間
乙三 可立/文理,_
乙四至六 區外B1中學

這樣排法有否問題?

3    0    0    0

回覆 herbertwork 的帖子

我同你的策略係一模一樣 (男仔), 我都想問下意見
甲部 : 保棠 ~>>協和~>>他區學校
乙部 : 保棠 ~>>協和~>>可立~>>文理~>>他區借位學校(填晒)~>>亂填

真心請教,如何知道黃大仙band one 位唔夠比band one 生 ?

回覆 小王子popo 的帖子

睇長老的無私奉獻:

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3618052&fromuid=755748

乙二:協和/何蔭棠中既機會好低,呢兩間都係超熱門學校大把人埋第一,如果係我會埋可立第二

如果自行兩間也是黃大仙區,可以甲1甲2和乙1乙2跟返自行排位。
你這樣排也可以,大抽獎睇彩數, 沒有100%一定得

但乙四至六,應該填b2, 填區外b1機會好微

Christyleungcm 發表於 18-4-17 19:43
乙二:協和/何蔭棠中既機會好低,呢兩間都係超熱門學校大把人埋第一,如果係我會埋可立第二 ...

咁第三應該放什麼好呢?我嗰個係boy黎

回覆 happychan114

Check pm

Christyleungcm 發表於 18-4-17 21:58
回覆 happychan114

Check pm

其實我都有諗過放文理係第三,但我真係驚佢會中左我見第間小學嘅媽咪,佢老師叫佢排位係咁嘅
1.保棠
2.協和
3.可立
4.文理
後面嗰啲隨佢喜歡

回覆 happychan114 的帖子

保一,協和,保棠只能三選一放乙一,因為三間都係黃大仙爭崩頭既b1英中,坦白講協和埋二無可能中,黃大仙得五間英中,僧多粥少牙,你放協和二大把人放一,因為都好多人避開保一驚大壓力,將協和同保棠埋一,幾時先到埋二協和中丫,老師叫放協和二等同自殺式落注唔好介意....

Haz-mama    發表於 18-4-28 18:34

仔仔今年F1在協和, 有 4班 ,  來年好像有5班 , 他讀個班,  老師問他們,有無同學唔係第一志願入來, 無人舉手

回覆 CMMANDY 的帖子

都係架...跟本協和唔填一都無可能中,反而我隔離屋個仔舊年b2執雞入左可立,不過讀到blackjack 咁都幾淒涼

Christyleungcm 發表於 18-4-17 22:23

保一,協和,保棠只能三選一放乙一,因為三間都係黃大仙爭崩頭既b1英中,坦白講 ...
非常同意, 寧願甲一放  A  校, 乙一放B 校

回覆 CMMANDY 的帖子

我舊年都有諗過轉地址番黃大仙但諗諗下佢位太少好難博

happychan114 發表於 18-4-17 17:26
回覆 herbertwork 的帖子

我同你的策略係一模一樣 (男仔), 我都想問下意見甲部 : 保棠 ~>>協和~>>他區學校 ...
個人認為不喜勿插呢個排位一,二唔中多數中四

CMMANDY 發表於 18-4-17 22:26
仔仔今年F1在協和, 有 4班 ,  來年好像有5班 , 他讀個班,  老師問他們,有無同學唔係第一志願入來, 無人舉手 ...

我大嗰個都係協和讀嘅,都係放第一志願,因為太耐歷史了,佢已經畢業n年,所以唔係好記得以前係點排位(emoji)

Christyleungcm 發表於 18-4-17 22:41
個人認為不喜勿插呢個排位一,二唔中多數中四

一,二都唔中,會多數中四咁4係咪應該放他區借位呢?但他區借位得嗰2個位咁大把

其實如果可立都唔中就真係填咩都無用(當然唔可以太進取啦),如果唔中可立即係根本b1位都唔夠,所以任你點填都無用

Christyleungcm 發表於 18-4-17 22:23

保一,協和,保棠只能三選一放乙一,因為三間都係黃大仙爭崩頭既b1英中,坦白講 ...

同意
‹ 上一主題|下一主題