用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給意見:維多利亞鄧肇堅中學
go

給意見:維多利亞鄧肇堅中學 [複製鏈接]

請問有冇識人讀呢間,請教校風如何?阿仔band1學校,但band3成績,灣仔區唔係好多band2學校㨂,我唸著放第二,十分感謝
   2    0    0    0

回覆樓主:

咁第一擺咩? 睇下邊間幾會大D?
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 18-4-17 23:23
咁第一擺咩? 睇下邊間幾會大D?

第一是鄧鏡波

IloveJJ 發表於 18-4-17 11:32
我都想知呢兩間學校係點?

維多利亞鄧肇堅是一間中學,沒有兩間

你的排法是正常Band 2男生的排法

但如果你肯定小兒是Band 3成績,你又咁樣排,你有無諗定邊間band 3做保險線會放第幾位?最worst派邊間你可以接受?

tontonma 發表於 18-4-17 23:47
第一是鄧鏡波

將本區最熱既2間男仔可選B2中學放係乙一,二,會否太搏?始終係第3組別~~~

mcl203 發表於 18-4-18 12:16
將本區最熱既2間男仔可選B2中學放係乙一,二,會否太搏?始終係第3組別~~~
...

我唔算博,因為好多band2,頭一二都會睇高一線揀B1, 咁Band 3頭一二的選擇係咩學校?

tontonma 發表於 18-4-18 15:24
我唔算博,因為好多band2,頭一二都會睇高一線揀B1, 咁Band 3頭一二的選擇係咩學校?
...

但呢2間應該已係本區B2生既熱門中學,你可以參考下兩軒,李賜豪等學生去向,再加未能直升既St Joe仔,放晒兩間係頭似乎搏左D,但呢個只係我睇法,亦無必要信我,自己諗清楚排位~~~

...

喺灣仔網除有真屬中學嘅小學學生會放英中作首志願外(乙二排港鄧), 我諗本區其他小學band 2 生佢哋基本唔敢太博,灣仔區熱門英中街位只得10零個,估計佢哋乙一都會放港鄧!

mcl203 發表於 18-4-18 15:36

但呢2間應該已係本區B2生既熱門中學,你可以參考下兩軒,李 ...

咁較穩妥的選擇,大部份會點揀?

tontonma 發表於 18-4-18 17:35

我唔太清楚㗎~~~

我估,可以係鄧或維2擇一,維有聯繫小學,可能鄧機會高D,再揀多一間B2中學,跟住就係B3你想入既中學~~~

再利申,我唔熟B2-3中學,自行評估吓~~~

如果我仔係BAND 3生, 我頂晒龍只會博一間唔熱門的BAND 2做乙一, 乙二已經會填我想入的BAND 3校風好的學校.

不過我見你非常進取, 唔會甘心乙二就要擺BAND 3學校, 咁或者可以建議下你咁樣填:

乙一: 鄧鏡波/維官 (我估你都係鄧鏡波)
乙二: 翎記/李潤田/培僑 (三楝一睇你喜歡邊間多D)
乙三: BAND 3 學校

...
你識好多BAND 2生係咁樣填的嗎?

BAND 2A生就話可能博高一線, 但9成都係乙一TSK, 乙二已經要填BAND 2啦!!  

BAND 2B, 2C生睇唔到有咩理由要博入BAND 1, 入到都未必好事.  

tontonma 發表於 18-4-17 09:35
請問有冇識人讀呢間,請教校風如何?阿仔band1學校,但band3成績,灣仔區唔係好多band2學校㨂,我唸著放第 ...
如果真係Band3成績,維多利亞鄧肇堅中學放乙一都無機會,何況乙二。

tontonma 發表於 18-4-18 17:35
其實首先需要同老師確定下,小朋友有無機會係B2C?如果有乙一放鄧鏡波(或者維官),然後揀李潤田,跟住B3學校。
如果係B3,咁就乙一李潤田,然後B3學校。
先同老師確認下先。同佢講你有呢兩個plans,睇下佢點講,然後再決定。

王家爸爸 發表於 18-4-19 00:12
其實首先需要同老師確定下,小朋友有無機會係B2C?如果有乙一放鄧鏡波(或者維官),然後揀李潤田,跟住B3 ...

多謝咁多位的意見,阿仔係B2C
我會乙一鄧鏡波,乙二李潤田,乙三維鄧,乙四巳放B3了

tontonma 發表於 18-4-21 08:52
多謝咁多位的意見,阿仔係B2C
我會乙一鄧鏡波,乙二李潤田,乙三維鄧,乙四巳放B3了
...

請問灣仔區仲有冇校風比較好的B3學校?男仔,謝謝

王家爸爸 發表於 18-4-19 00:12
其實首先需要同老師確定下,小朋友有無機會係B2C?如果有乙一放鄧鏡波(或者維官),然後揀李潤田,跟住B3 ...

王家爸爸,即係維鄧個Banding 高過李潤田?因為老師話李潤田高過維鄧,另B3比較校風好啲會邊間?老師話係聖貞德,我有啲疑惑,謝謝

tontonma 發表於 18-4-21 13:44
王家爸爸,即係維鄧個Banding 高過李潤田?因為老師話李潤田高過維鄧,另B3比較校風好啲會邊間?老師話係 ...
維官成績好過李潤田喎!!
咁你自己心水的BAND 3係邊間? 不如你講出來大家比D意見你.  
‹ 上一主題|下一主題