用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔中學band 1
樓主: 23肥媽媽
go

大埔中學band 1 [複製鏈接]

tpmon 發表於 18-4-17 20:53
這幾年大埔聖心小學的質素,直接影響恩主教大跌Band。

現時大埔Band 1中學排名是柏雨>莫>王>沐>恩主教。

明星效應總不能用在升中選校上吧,你的排位大致正確

個人排名,根據過去幾年公開試成績而定。
栢雨->莫壽增=王肇枝->沐恩->恩主教>何中 >羅定邦->救恩 =圓二->孫書

醒目開學勳章

兩間是結龍的嗎?

23肥媽媽 發表於 18-4-17 21:47
兩間是結龍的嗎?

救恩排名等於圓二,成績差距不大,一間基督教,一間道教,不相為謀。

23肥媽媽 發表於 18-4-17 21:47
兩間是結龍的嗎?

雖不是結龍,但在大埔區中它們是唯一的天主教小學和唯一的天主教中學。恩主教給很多位比大埔聖心小學。

呢幾年收少咗聖心學生,10年前佢會收20名以上,你所講因爲聖心學生而影響恩主教嘅質素,好似有欠公道恩主教成績係過去幾年下滑,因為B1家長集中揀迦密/莫/王,變相B2嘅學生入恩主教嘅機會大咗,不過今年學生多咗,恩主教應該會收多啲B1學生,加上新校長較積極,成績應該會有改善。

Fanny_ma 發表於 18-4-17 21:04
個人排名,根據過去幾年公開試成績而定。
栢雨->莫壽增->王肇枝->沐恩->恩主教>羅定邦->救恩 =圓二->孫書-> ...
莫壽增一直無公布成績, 你係咪有內幕消息?

23肥媽媽 發表於 18-4-17 12:56
老師話band 1中落少少,二線小學,有冇好提意?我想第三放圓玄,但老師叫我棄圓玄放救恩,謝謝你
...

吓,咁隨時係b1c邊緣人喎!

醒目開學勳章

greentea000 發表於 18-4-18 15:51
吓,咁隨時係b1c邊緣人喎!

Fanny_ma 發表於 18-4-17 13:30
恩主教雖然成績下滑,但爛鐵總有三分釘,新校長上任後亦十分催谷成績,應會回升,羅定邦亦是,學校由今學年 ...

你好

代友問 羅中即係進步緊嗎?

因之前睇某些意見都唔太好  但睇佢地個campus tv感覺幾好 見到街上學生亦乖巧

bobo88hk 發表於 18-4-21 00:34
你好

羅定邦是大埔Band 2生很好的Backup。大約恩主教,救恩的水平。

tpmon 發表於 18-4-21 12:06
羅定邦是大埔Band 2生很好的Backup。大約恩主教,救恩的水平。

太跨張,同救恩差不多啦,其實羅中自會考年代一向同救恩學術水平相若,不過當年英中權比了羅中,救恩被逼轉做全中文授課而已,當然羅中當時作為英中,明顯力有不遞

bobo88hk 發表於 18-4-21 00:34
你好

的確,羅中評價會較兩極化,始終羅定邦的辦學方針,未必個個適合,一般大埔家長選羅中都是求英中心態,又或者對羅中 印象還停留在會考時代階段(覺得學校還會以谷成績作重心),其實羅記的教學法有點像莫記,校風都較自由,很少刻意去管學生,反而好鼓勵學生去嘗試不同事物,如初中一定要學樂器,不時就出動全校總動員排演英語音樂劇,參加全港公開組英文朗誦,中一就要學賞鑒英文文學小說,參加合唱團或者會鼓勵英文水平較佳學生參加 ielts 試等,相信這樣教英文,是同區學校較少見,亦有點像一些傳統名校教法,但始終學術風氣自由,如果定力不足,自然心散學得差。同樣,羅定邦比同區中學行政混亂亦係事實,始終直資中學一般師資較新,中層管理人員仍在儲緊經驗,相信羅校仍要多一段時間校務才可清晰穩健下來,所以如果家長沒了解清楚學校辦學理念,是很容易出現落差的。至於成績方面,我認為是退步了,如果是大埔人,都會知道羅校會考年代,成績都有BAND1水平,但現在 卻只有 BAND2B 水平,沒辦法這就是新生質素改變帶來影響,但羅校中文科偏差,學生和老師沒法適應英語授教通識,導致 3322 偏低,學生無緣升讀大學,亦係不爭事實,但學校都知同區學校競爭劇烈,今年起對學術要求變嚴,容許學生以中文應考通識,增設統測週,模擬考試,相信亦是救亡措施一種,成效如何,則有待放榜才得知。希望我的解答幫到你

snoopymummy    發表於 18-6-21 15:02

Fanny_ma 發表於 18-4-21 13:49
的確,羅中評價會較兩極化,始終羅定邦的辦學方針,未必個個適合,一般大埔家長選羅中都是求英中心態,又 ...

多謝妳詳細回答~感激

請問羅中校內考試會唔會比救恩易呢?

Deleted

bobo88hk 發表於 18-4-21 20:11
多謝妳詳細回答~感激

bobo88hk 發表於 18-4-21 20:11
多謝妳詳細回答~感激

一般不會,甚至有機會深過,因今年起要谷成績,但中文會較救恩易,因救恩是傳統中中, 中文科會有一定程度,但羅中英文卷在大埔區中學來說,算很深,一定深過所有中中,包括救恩多倍,尤其羅中高中閱讀理解,是很多深字和冗長的,低年級閱讀卷更試過節錄文學小說出卷,死很多人,聽高年級學生講,羅中聆聽卷一般都好多深字講得好快,好多同學被逼全版漏空作答或亂撞,老師亦坦言學校出高中英文卷一般以難倒全級近半學生作準側,所以校內英文試閱讀卷是多人不合格,但出到去 DSE 學生就覺無問題很容易。至於,數學卷羅中亦刻意加深了,因近年這科的文憑試有加深跡象,所以羅中都不會太就學生,通識難度就正常啦,只是用了英文考,學生覺難姐,大致上除了中文較淺,其他科都不會淺過同區學校啦,尤其英文科,確保是同區較深的。

Fanny_ma 發表於 18-4-21 20:54
一般不會,甚至有機會深過,因今年起要谷成績,但中文會較救恩易,因救恩是傳統中中, 中文科會有一定程 ...

多謝妳寶貴既意見

羅中都有可取之處 咁要睇番同學咩野性格 我會告知朋友

感激

回覆樓主:

羅當年搬入大埔會考成績已經不行了,空有英中之名,因為好學生沒有跟去大埔。後來每況愈下,為了保持英中之名唯有轉直資。

asweetmom 發表於 18-4-22 01:47
羅當年搬入大埔會考成績已經不行了,空有英中之名,因為好學生沒有跟去大埔。後來每況愈下,為了保持英中之 ...

你記錯學校了,羅定邦一創校便在大埔,創校時期好強勢,加上辦學團體有錢,喜愛請教育局人士空降做校長,所以當時羅記好快就做起,創校七年就入選114間英中,遷校嗰間係救恩,由西環搬入大埔,本來是中西區名校,但搬入之後就變中中,98年失落英中權,反而比了上訴成功的羅記,冇計個時羅記校長曾是教局中人,識人好過靠實力。至於會考末期,救恩好進取追上羅記,羅記又差左少少 (成績仍有 band1C水平)全區適齡學生下降,所以要學港華甘轉直資,個期羅定邦出了十幾歲破格入中大資優生,又是成日見報的。不過聽羅中舊師講,個時其實六間英中連羅記傾掂提早縮班,加上羅記校監同教局高層非常友好,基本收生點跌,都可保到英中教學,但羅記校監仍堅持要轉制,原因係轉直資可以行政自主,逼走津校時期一班不聽命令的老師,所以轉制不久前校長就離開了,原因校長一向企學生個邊,不聽校監命令,而且學校又不想停留於大埔區局限,想衝出大埔,覺得只服務大埔區學童會拖累發展,想學華仁個類名校甘搞法,話要自己學校成樣版學校,不過擺明失敗,不過這間中學一向的野心好大,很想出名,所以教職員好辛苦,尤其前校監同現任校長是很惡

snoopymummy    發表於 18-6-21 15:05

回覆 tpmon 的帖子

為何聖心小學的學生會拖跨恩主教banding, 每年都是只有二十幾人入讀,這樣解讀,真令人百思不得其解?
‹ 上一主題|下一主題