用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以往有冇b2囡入bps?
樓主: y5h9l
go

以往有冇b2囡入bps?   [複製鏈接]

emibaby 發表於 18-6-13 10:09
我女讀B1女校,佢都有自行考入嘅同學炒咗主科,真係唔係個個咁勁,好多時比小學谷成績操卷,上到中學要自 ...

所以我會認為,只要學生學習態度正面,讀高D既中學係問題不大既,眼見一同成長既前KG同學仔,去到中學已因應環境表現完全不同,我自己就寧願㨂小朋友排70%,但有80%大學率既中學,排尾與否唔太重要。但,若家長對子女成績太上心既例外~~~

mcl203 發表於 18-6-13 10:33
所以我會認為,只要學生學習態度正面,讀高D既中學係問題不大既,眼見一同成長既前KG同學仔,去到中學已因 ...

你個safety margin唔夠喎,揀學校排70%,初中時D墊底留班或請走,到考DSE時隨時少咗1X-20%學生,到時咪有機會排8X-90%?

LingChiBaBa 發表於 18-6-13 12:32
你個safety margin唔夠喎,揀學校排70%,初中時D墊底留班或請走,到考DSE時隨時少咗1X-20%學生,到時咪有 ...

safety margin 係經常性既排位,70%,差既可以走左,但都可以叻既走嘛,我估,一般都係前面走既多D~~~

呃左佢入場,態度正確我估會跟住跑㗎啦~~~

請教各位點樣睇到間中學有幾多個%入大學率呢? 謝謝!

saetang 發表於 18-6-13 12:44
請教各位點樣睇到間中學有幾多個%入大學率呢? 謝謝!

School Report 或 學校網頁,但不一定有提~~~
‹ 上一主題|下一主題