用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校不講級名次
go

學校不講級名次  

多年冇上這了,因兒子也中五,幾年冇留意升中的事,但最近侄仔升中,佢父母不太懂,知我之前有留意,逐請教我!
查問下佢學校冇講级名次,多次要求亦唔講,只單單話仔仔係b2尾,我想若遊戲规则沒大变的話,冇級名次怎選校?
老師隨時估錯,亦會為保頭3志愿而偏頗!
同時要知該校過去數年,同等级名次的所派學校!
希望各位俾俾意见可如何處理?還是已改了規則?
小朋友中西區
謝大家!

cc_2012 發表於 18-4-16 21:19
多年冇上這了,因兒子也中五,幾年冇留意升中的事,但最近侄仔升中,佢父母不太懂,知我之前有留意,逐請教 ...

其實講名次有用嗎?老師話系就要信佢,用band2既策略喜好去排啦,老師吾會為左頭三志願率,將band1講成band2尾的

多年冇上這了,因兒子也中五,幾年冇留意升中的事,但最近侄仔升中,佢父母不太懂,知我之前有留意,逐請教 ...

之前自行有無暗示叫你姪仔揀咩學校?

需要小心既係老師話係B2C,到底係指校內既B2C,定係區內既B2C。因為無講名次既好可能係所謂HAPPY學校,B1A唔會高,如果老師按照三分一去估,真係有好大可能好似你講咁估錯。

punlik    發表於 18-4-17 15:09
Teresatam    發表於 18-4-17 11:24

王家爸爸 發表於 18-4-16 21:29
需要小心既係老師話係B2C,到底係指校內既B2C,定係區內既B2C。因為無講名次既好可能係所謂HAPPY學校,B1A ...

我女校都無講名次,但絕對吾系happy school,同有40幾%band1, 其實講名次又點,名次高吾代表一定系band1,要睇邊間學校,如果老師估錯樓主姪仔甘有可能系band2b或band3a, 不如就選band2校,最後選幾間好校風band3校做保險

angiehouse 發表於 18-4-16 21:25
其實講名次有用嗎?老師話系就要信佢,用band2既策略喜好去排啦,老師吾會為左頭三志願率,將band1講成band ...
其實知道名次係最重要既,原因係可以根據過去同名次及前後三、五個名次派咗去邊既間,知道自己最好最差大約會去邊。

claudiayumt    發表於 18-4-17 12:08
Teresatam    發表於 18-4-17 11:25
cc_2012    發表於 18-4-16 22:28

angiehouse 發表於 18-4-16 21:39
我女校都無講名次,但絕對吾系happy school,同有40幾%band1, 其實講名次又點,名次高吾代表一定系band1,要 ...
中西區?

cc_2012    發表於 18-4-16 22:28

其實講名次有用嗎?老師話系就要信佢,用band2既策略喜好去排啦,老師吾會為左頭三志願率,將band1講成band ...
谢谢你剛看到另一篇很pro的升中解說,
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D2

問题2個,
1,为何不講呢?点都係家長做最後决定,包括信老师與否!
從上文看来,要講的是最貼近的呈分排名!
2,的確有學校為保頭3而偏頗,亦的確有家长比老师更明子女及周边學校的情况,例如跨區上學的環境,中西區冇甚B2可選,跨區上學机会甚大,在跨區時,選B2或B3,方便與否將来只自己面对!

另想問,學校有權唔講?奇怪???

學校係會保頭三自願嘅%.佢地想俾人睇到自己間學校入到頭三有幾勁.我個朋友(同一小學,舊年畢業)佢係b2女,但學校叫佢揀b3校.佢堅持自己,最後入咗b2學校.

jk923 發表於 18-4-16 21:29
之前自行有無暗示叫你姪仔揀咩學校?
没問佢,

王家爸爸 發表於 18-4-16 21:29
需要小心既係老師話係B2C,到底係指校內既B2C,定係區內既B2C。因為無講名次既好可能係所謂HAPPY學校,B1A ...
估错机会一定有,佢唔講,為乜?咪叫你信佢囉,
到时候簽個名

亦有學校唔講小朋係band幾,直至統一才給提示

馬騮狗 發表於 18-4-16 22:18
學校係會保頭三自願嘅%.佢地想俾人睇到自己間學校入到頭三有幾勁.我個朋友(同一小學,舊年畢業)佢係b2女,但 ...
所以一般估低格幾,保险!

回覆 cc_2012 的帖子

我朋友囝的學校唔講banding

Ayeaye 發表於 18-4-16 22:28
亦有學校唔講小朋係band幾,直至統一才給提示
好奇怪到要填都唔肯講??

馬騮狗 發表於 18-4-16 22:18
學校係會保頭三自願嘅%.佢地想俾人睇到自己間學校入到頭三有幾勁.我個朋友(同一小學,舊年畢業)佢係b2女,但 ...
老師同家長,係利益上其實有衝突,所以需要分析。

王家爸爸 發表於 18-4-16 22:33
老師同家長,係利益上其實有衝突,所以需要分析。

題外話,王家爸爸,我想問:老師今日同我講,南區聖心唔放乙一,一定入唔倒(學校話,聖心俾同區學生得12個位),係咪真架?

我都係, 學校以往都有三分一人派B1, 亞仔二次呈分都在B2, 呈三成績都係一樣名次, 但學校加晒三次就話佢係B3, 點解相差同遠, 我睇番亞仔主科三次呈分都不太低, 平均80分左右, 努力咁耐換來一張BANDING 紙寫住B3成績, 我真係好失望

馬騮狗 發表於 18-4-16 22:38
係  題外話,王家爸爸,我想問:老師今日同我講,南區聖心唔放乙一,一定入唔倒(學校話,聖心俾同區學生得 ...
睇返教育局既資料,我會建議你乙一放聖心,原因係無更好(更好又位多)既選擇:
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK4_2018.pdf