用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校不講級名次
樓主: cc_2012
go

學校不講級名次  

cc_2012 發表於 18-4-17 22:28
那些年了

指你侄仔  

elbar 發表於 18-4-17 22:46
指你侄仔
我仔呀,
侄仔晤係

cc_2012 發表於 18-4-17 22:25
其实冇嘈唔嘈,可能你冇睇我重点想乜?重於级名次也不给,
喂~一级百零人,只係想要個莆去分析,
甘其实大 ...
唔係話你嘈, 唔好誤會, 不過著你唔需要煩啫, 因為有名次有過去選校資料, 係為自行用而已, 去到大抽奬, 不需要知道自己名次, 只需要知道banding, 學校仲講埋係屬於B2C了, 所以如以適合既學校為大前題, 選校已可以唔考慮搏乙一B1, 而直接考慮校風好既冷門B2校了, 因為B2A都係幾谷成績的。當然, 如進取仍可選B2A校的。所以, 學校提供既資料, 已經可以俾你姪仔選大抽奬了。

cc_2012    發表於 18-4-18 09:35

little_yolky 發表於 18-4-18 08:48
唔係話你嘈, 唔好誤會, 不過著你唔需要煩啫, 因為有名次有過去選校資料, 係為自行用而已, 去到大抽奬, 不需 ...

Agree. 講明B2C 已經好足夠,如果學校只俾選校建意而唔俾banding就真係要煩。B2C 中西區基本上一定係主攻校風好的B2學校,中西區b2又係唔夠位,唔好太博。

hkpapa852 發表於 18-4-17 16:40
學校係知道去年各組別有幾多學生, 但唔知今年有幾多.

但或多或少可以估計到, 準確率都會有80%-90% (單數年 ...
我估應該係隔年準確率有80%-90%,雙數年會有95%準確。學校唔願意透露一般都有難言之隱。大家包容下啦。

elvisBB 發表於 18-4-18 08:59
Agree. 講明B2C 已經好足夠,如果學校只俾選校建意而唔俾banding就真係要煩。B2C 中西區基本上一定係主攻 ...
可有意見提供那幾間好校風?我们想住:

1.浸呂
2.維官
3.陳白沙,梁球鋸
4.聖士提反堂,培英

跟住都唔識

hkpapa852 發表於 18-4-17 16:40
學校係知道去年各組別有幾多學生, 但唔知今年有幾多.

但或多或少可以估計到, 準確率都會有80%-90% (單數年 ...
如果啲道德膠認為公開Banding會標籤咗學校,不如DSE唔好俾考生知道成績,以免大家標籤咗啲年輕人。

王家爸爸 發表於 18-4-18 09:39
我估應該係隔年準確率有80%-90%,雙數年會有95%準確。學校唔願意透露一般都有難言之隱。大家包容下 ...
駛唔駛河蟹添?

王家爸爸    發表於 18-4-18 09:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-4-17 16:46
教育局係強調讀書不是求分數,中學不應有標籤~~~

既然上面無提供,係下面既唔提供佢地既專業,亦難分 ...
現實係「讀書?不,是求分數!」。其實從心理學既角度,你越唔講,啲人越想知,標籤效應更大。

giveupaguy 發表於 18-4-17 18:56
也有學校報告賣點幾多%入英中
如果學校既賣點係幾多%入英中,需要小心睇英中係指邊啲,因為B2直資都係英中,嘉道理都係英中。

王家爸爸 發表於 18-4-18 09:47
如果學校既賣點係幾多%入英中,需要小心睇英中係指邊啲,因為B2直資都係英中,嘉道理都係英中。 ...
大家回正題啦, 樓主响#107出咗D學校建議了, 諗下掂唔掂?

cc_2012 發表於 18-4-18 09:40
可有意見提供那幾間好校風?我们想住:

1.浸呂
浸呂、維官都係B2學生熱門選擇;維官校風OK,學校係嘈過TSK,但係從來見過啲學生有問題。

IloveJJ 發表於 18-4-18 09:56
我都想知中西區其餘中學既banding
B1A:聖保羅男女中學,聖若瑟英文書院,英華女學校,聖士提反女子中學。
B1B:聖保羅書院、英皇書院、聖嘉勒女書院。
B1C:高主教書院、聖類斯中學。
B3:樂善堂梁銶琚書院、聖士提反堂中學。
好似就係咁多間。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, please check mail box.

王家爸爸 發表於 18-4-18 10:19
B1A:聖保羅男女中學,聖若瑟英文書院,英華女學校,聖士提反女子中學。
B1B:聖保羅書院、英皇書院、聖嘉 ...
聖嘉勒b1b? 聖堤應該係b1b吧⋯⋯梁球琚唔係升咗去b2咩?

王家爸爸 發表於 18-4-18 10:19
B1B:聖保羅書院、英皇書院、聖嘉 ...

高主教應該高過SLS...

排位講運,睇學校放出來有幾多位最隱陣。

artroboy 發表於 18-4-18 11:19
聖嘉勒b1b? 聖堤應該係b1b吧⋯⋯梁球琚唔係升咗去b2咩?
學校BANDING唔係火箭科學,無技術標準。