用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校不講級名次
樓主: cc_2012
go

學校不講級名次   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-4-17 17:56
又想盲抽?!

又可以中央分配~~~

mcl203 發表於 18-4-17 17:29
講真,學校雖然唔提供名次,但學校已話係B2C,竟然B2C已係B2,就算ABC都係近乎相同選校策略。除非,學校話 ...
你真係講出重點。人哋B1尾B2頭D邊緣人都未嘈, 我唔明樓主煩D乜。小朋友做得B2尾, 正常過去5年多既學習家長都知, B2尾都係揀間有愛心, 包容, 校風好既學校至係重點吧。最多揀間熱門B2。

王家爸爸    發表於 18-4-18 09:33

cc_2012 發表於 18-4-16 21:19
多年冇上這了,因兒子也中五,幾年冇留意升中的事,但最近侄仔升中,佢父母不太懂,知我之前有留意,逐請教 ...

性路翼司小學  

cc_2012    發表於 18-4-17 22:26

Soundervolt 發表於 18-4-17 17:38
自欺欺人.....咁不如全港4百多間中學都係band1學校。
最重視客戶服務既教育機構, 可能係EDB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-4-17 18:01
你真係講出重點。人哋B1尾B2頭D邊緣人都未嘈, 我唔明樓主煩D乜。小朋友做得B2尾, 正常過去5年多既學習家長 ...

其實我都有D疑惑,自己小朋友是否應該對佢大約成績位置有若干認識,係平時上堂表現,老師平時派卷既講話,家長日,應該已可以評估吓前中後,當然有確實名次會更佳。但我哋都係去到呈分試階段先派紙仔,才有初步確認到前中後,去到呈分階段,咪叫佢試裝下前面後面隔離幾多分,作走勢評估~~~

angiehouse 發表於 18-4-16 21:25
其實講名次有用嗎?老師話系就要信佢,用band2既策略喜好去排啦,老師吾會為左頭三志願率,將band1講成band ...
不少學校升中既賣點, 係首三志願百份比

中西區幾年前, 曾有一間小學強調當年升中首志願比例: 100%

不過睇校名, 只有一間B1中學...........

王家爸爸    發表於 18-4-18 09:45
Yanamami    發表於 18-4-17 19:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-4-17 18:46

中西區幾年前, 曾有一間小學強調當年升中首志願比例: 100%

也有學校報告賣點幾多%入英中

cc_2012    發表於 18-4-17 22:56

mcl203 發表於 18-4-17 18:13
其實我都有D疑惑,自己小朋友是否應該對佢大約成績位置有若干認識,係平時上堂表現,老師平時派卷既講話, ...
對於一向成績穩定既就係。好似我大女, 由小一開始每年穩步上揚, 但突然之間P5上學期無咗名次, 咁關鍵既時間, 你無咗名次, 我點知上揚咗幾多, 我點部署, 好大影響。

hkpapa852 發表於 18-4-17 18:46

我有一次在東區小西灣及柴灣行吓,就見識全校有三、五個入英中,已經貼出 Banner 上,我都幾肯定是寶校!當時未識什麼寶校,只知道入到都好大鑊。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-17 19:04
我有一次在東區小西灣及柴灣行吓,就見識全校有三、五個入英中,已經貼出 Banner 上,我都幾肯定是寶校! ...
3/5個唔算少了,九龍區曾有兩間小學,只有1個人入B2英中

Yanamami    發表於 18-4-17 19:08

hkpapa852 發表於 18-4-17 19:07
3/5個唔算少了,九龍區曾有兩間小學,只有1個人入B2英中

係我見識少!

我都明白,東區以前基灣80-90% Band 1, 自然好多其他學校貢獻 Band 1 個位俾佢的學生。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-17 19:12
係我見識少!

我都明白,東區以前基灣80-90% Band 1, 自然好多其他學校貢獻 Band 1 個位俾佢的學 ...
只係我夠8啫!

ANChan59 發表於 18-4-17 19:04
我有一次在東區小西灣及柴灣行吓,就見識全校有三、五個入英中,已經貼出 Banner 上,我都幾肯定是寶校! ...

其實間小學得吾得,只需睇佢網頁有無名確寫出有幾多人入左咩校,吾夠膽寫,只話有幾多%入頭三志願就知咩事,選中學都一樣,如果DSE成績透明度高大多數都吾差

....

angiehouse 發表於 18-4-17 19:28
其實間小學得吾得,只需睇佢網頁有無名確寫出有幾多人入左咩校,吾夠膽寫,只話有幾多%入頭三志願就知咩事 ...
Agree.

little_yolky 發表於 18-4-17 18:01
你真係講出重點。人哋B1尾B2頭D邊緣人都未嘈, 我唔明樓主煩D乜。小朋友做得B2尾, 正常過去5年多既學習家長 ...

我都系甘想,band2尾未排band2校囉,老師吾會為保頭三率band1話你band2 掛,估錯都系升跌一格者,不如排好band2,再選幾間band3頭打底

cc_2012    發表於 18-4-17 22:57

angiehouse 發表於 18-4-17 19:28
其實間小學得吾得,只需睇佢網頁有無名確寫出有幾多人入左咩校,吾夠膽寫,只話有幾多%入頭三志願就知咩事 ...

agree

回覆樓主

其實學校講明學生係b2C,已經好好啦,同band選校次序已經好影響,band1 家長亂填派去band3 年年都大有人在,知晒上年各人張報名表都無用,因為上年選擇又唔代表今年家長的選擇!排位填完俾老師改下我覺得幾好,知道同校學生數據,分散小小去執雞,好過派位果日個個學生都哭住求位,保險線多數係風好d的學校,我絕對唔信學校會老點家長選b3飛仔學校,最多係太穩陣,家長唔同意可以唔跟,但遊戲規則唔會變架。

其实冇嘈唔嘈,可能你冇睇我重点想乜?重於级名次也不给,
喂~一级百零人,只係想要個莆去分析,
甘其实大家上黎都嘥氣,盲從學校,不用質疑簽名交表算!
呢個其实學校冇須要收埋

elbar 發表於 18-4-17 18:08
性路翼司小學
那些年了
‹ 上一主題|下一主題