用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區女仔係咪乙一一定要填聖心先有機會? ...
樓主: 馬騮狗
go

南區女仔係咪乙一一定要填聖心先有機會?

LingChiBaBa 發表於 18-12-20 08:44
我想知道下實際嘅家長感受。

我女喺聖心12年,同你所估嘅有出入。

我所講既只係部分家長/走左既家長既感受
並不代表全部/大部分

頌有部分話考到更好學校所以走(插班)

LinusYip 發表於 18-12-20 08:42
16樓講左我既見解
我見,但係呢啲其實幾乎間間都或多或少有。
教育方法太傳統,教得深,其實間間學校(尤其係女校)都可能有咁既情況。
老師支援又普通,其實亦都係大部分官津校既問題,不過一班4x人又真係多得滯。
欺凌,尤其係語言上既欺凌,其實間間女校多多少少都有,就好似男校既打架一樣,係多少既問題,唔係有無既問題(因為都有)。

LingChiBaBa 發表於 18-12-20 08:44
我想知道下實際嘅家長感受。

我女喺聖心12年,同你所估嘅有出入。
我估主要係「欺凌」問題,男校都一樣會發生,人哋開始既時候可能係無意既講笑,但係小朋友反應大,所以反而會成為被「欺凌」對象。我估有啲女仔比較sensitive,可能更容易發生。其實係唔係叫「欺凌」,都係見仁見智,小朋友始終鍾意玩。

王家爸爸 發表於 18-12-20 08:55
我估主要係「欺凌」問題,男校都一樣會發生,人哋開始既時候可能係無意既講笑,但係小朋友反應大,所以反而 ...

所以我想版主講多少少。

你講得啱,呢D問題唔係某一間學校獨有嘅,但你有發現升中跳船嘅又揀返D官津女校。

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 18-12-20 09:02
所以我想版主講多少少。

你講得啱,呢D問題唔係某一間學校獨有嘅,但你有發現升中跳船嘅又揀返D官津女校 ...

我唔講啦,個人感受,我朋友女女嘅意見,唔等於你女女嘅意見
我亦無意話聖心咩唔好,個人夾唔夾而已。只係想表達每人有每人選擇,聖小學生未必一定以聖心中學為首選啫

Charlotte_mom 發表於 18-12-20 10:55
我唔講啦,個人感受,我朋友女女嘅意見,唔等於你女女嘅意見
我亦無意話聖心咩唔好,個人夾唔夾而已。只係 ...

我明架,就算同一級同學,性格唔同,成績唔同,又或者遇到唔同嘅老師,感受不一。所以先想知會唔會有D特別原因。

如果又係話好傳統、好深嗰D,其實未入讀前都流傳咗N年,我又唔明點解要揀嚟讀。

唔想講,無問題啦,我都係想知多D我女學校我唔知嘅嘢啫。

LingChiBaBa 發表於 18-12-20 09:02
所以我想版主講多少少。

你講得啱,呢D問題唔係某一間學校獨有嘅,但你有發現升中跳船嘅又揀返D官津女校 ...
這就是人睇你好,你睇人好…我地身邊朋友好多女校的,九龍區同香港區都有…我地聽聽埋埋,(我地)覺得聖心私小已最少…其實有d case係咪欺淩可以好主觀。3兄弟姐妹都會2對1,2個夾埋唔同其中1個玩啦!冇男生分下心咪搞下是非囉!

回覆樓主

我女女讀過兩間女校。幼稚園那間的女仔言語上會有欺凌,亦較自信。聖心私小佢讀得好開心,同學仔比起以前那間多一分小朋友的純真。聖心德育課幾好,教得班女仔品性溫純又謙卑。