用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區Band 1 男仔選校排位
go

觀塘區Band 1 男仔選校排位

第一 聖言
第二 觀瑪
第三 蒙民偉
第四 順天
第五 觀塘官立
第六 呂郭碧鳳
前六名全棟英中,之後七至八名楝網內絝區英中何蔭堂、可立,保險位放在第十一如寧波公二,羅陳等,会否太博? 請賜教。
另誇區楝黄大仙,沙田,東區或中西區好?

wongsiuchu 發表於 18-4-16 18:38
第一 聖言
第二 觀瑪
第三 蒙民偉

超博。

基本上第三入不到,第四和第五都是浪費的choice。

其他區得幾個位,重要放咁後,難有機會wo

tpmon 發表於 18-4-16 19:40
超博。

第二觀瑪也是等於放棄?是不是可以駁他區的band 1a 或現實點放順天?

Feimum 發表於 18-4-16 19:52
第二觀瑪也是等於放棄?是不是可以駁他區的band 1a 或現實點放順天?

因band 1 生是派位先,所以就算派不到所有band 1学校,-都会比band 2生優先楝学校,假設區内Band1有6間,所以如果第七位棟Band2 罗陳,都一定入到,是嗎?
我听說有人用这策略,会出差池?

tpmon 發表於 18-4-16 19:40
超博。

我諗妳需要早D去瞭解升中派位機制和現今各中學既水平。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-17 09:07

點解咁講(emoji)(emoji)

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

觀官擺第五絕對多余,得咁少位,大把人擺前二,不如乾脆捨棄,成績點都好過蒙

咁應該怎樣排?

wongsiuchu 發表於 18-4-17 09:45
咁應該怎樣排?
你既理解係啱既, 一定係派晒所有B1先到B2

所以應盡填所有B1, 再補上幾間B2

問題係, 你只想原區安置, 還是一心只想找成績好既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

成個區都唔夠band 1位, 仲要加多左新屋村. 選校要小心, 否則唔知去左邊.

回覆 wongsiuchu 的帖子

你係由另一區轉網過觀塘區?

醒目開學勳章 王國長老

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-4-17 10:27
回覆 wongsiuchu 的帖子

你係由另一區轉網過觀塘區?

小兒本身在黄大仙讀,但我們住在觀塘,我已誇區选回觀塘校網。據我所知,黃大仙只有四間band 1, 觀塘有9間 band 1 英中. 其中有3間是女校,即我仔只能选6間。
当然,我想他讀到好成績英中,最好在觀塘區。如不能,黄大仙及将軍澳亦可,但这兩區的band 1亦不夠,所以請指教怎樣选算才好?
我亦作壞打算,起碼派到觀塘band 2a學校如聖約瑟我都收貨。
小兒係band 1中学生。

wongsiuchu 發表於 18-4-17 11:37
小兒本身在黄大仙讀,但我們住在觀塘,我已誇區选回觀塘校網。據我所知,黃大仙只有四間band 1, 觀塘有9間 ...
最大問題係, 你是否肯定兒子轉網後仲係B1學生?

如果要轉網仲肯定係B1學生, 係一般二線官津小學, 校內級排名, 要保持係Top 20%, 或至少Top 25%先安全

hkpapa852 發表於 18-4-17 12:10
最大問題係, 你是否肯定兒子轉網後仲係B1學生?

如果要轉網仲肯定係B1學生, 係一般二線官津小學, 校內級排 ...

轉了網都肯定是band 1.
官塘的ranking 是低过黄大仙區。
小兒在校内级考26,老師说級40名都係band 1, 全級约有120人。
我想他就算转區,都应該安全,仍是band 1嗎?

hkpapa852  在Edu Kingdom 裏最權威,他說的全部正確。

wongsiuchu 發表於 18-4-17 12:34

黃大仙的保一,學術上好過官塘區的聖言和觀瑪。

醒目開學勳章

LM

wongsiuchu 發表於 18-4-17 12:34

校網ranking?根本無呢樣嘢

tpmon 發表於 18-4-17 13:25
黃大仙的保一,學術上好過官塘區的聖言和觀瑪。

會讀得辛苦嗎?好像無乜活動。而且借位得幾個位

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008