用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀考古學去那兒留學,那所大學較好?
樓主: sabun
go

讀考古學去那兒留學,那所大學較好?

cow 發表於 18-4-17 19:28
回覆 sabun 的帖子

踼出校

oh!即要勤勤力力!

sabun 發表於 18-4-17 20:23
oh!即要勤勤力力!

即成績不達標會out?

cow 發表於 18-4-17 18:03
越早報機會越大. 另外英國那幾間也不錯. 但要一提, 荷蘭大學year 1係有機會要out. Leiden算好, 荷蘭大學一 ...

香港學生不憧Dutch, 生活及社交方面適應會否不容易?荷蘭人對留學生接納程度如何?jm有無識得朋友仔女讀緊?

Banyan1212 發表於 18-4-20 23:52
香港學生不憧Dutch, 生活及社交方面適應會否不容易?荷蘭人對留學生接納程度如何?jm有無識得朋友仔女讀緊 ...
荷蘭人英語非常好, 又肯講英語, 生活無問題, 社交方面識其他非荷蘭人較易.荷蘭人多數有自己圏子,讀英語course的, 大部分是國際學生,荷蘭人佔小數.

回覆樓主:

好奇!大陸考古和外國考古分别?另大陸考古容易入及平?出路?

brother4 發表於 18-4-21 10:09

Peking U 考古都頗負盛名  

sabun 發表於 18-4-17 20:24
即成績不達標會out?

這是正常要求吧。部分外國大學好似易入,但易入難出。有一個錯覺,IB 30 左右好似會有大學收,但好多人讀一年就要走。
有一些大學 program,成績不達標直情唔比升 year 2 。亦有一些,任你升,但講明要科科合格之餘,平均分也有要求。舉例,50% 合格,但某 program 要求平均分 60% 先畢到業,咁到 year 4 先知平均分 55 % ,你係科科合格,但一樣冇 degree。易入難出,就係咁。好多人讀幾年,返香港,話比人聽畢咗業,但親友又唔會問佢攞證書睇,冇人會知畢唔到業。唔好以為去外國就真係咁易。IB 28-30 ,去到外國入二三缐大學都未必讀到,真心覺得,你要同學校傾下小朋友點解水平咁低。

cow 發表於 18-4-21 01:28
荷蘭人英語非常好, 又肯講英語, 生活無問題, 社交方面識其他非荷蘭人較易.荷蘭人多數有自己圏子,讀英語co ...

我親戚一聽便說荷蘭太自由,又大麻又娼妓好危險,千其不要去,我想太誇了吧!
另外荷蘭為何生留學生活费咁贵?840-1450歐羅一個月好誇喎!

brother4 發表於 18-4-21 10:09

我女喜愛西洋考古及歷史

Cara2006 發表於 18-4-22 10:47
這是正常要求吧。部分外國大學好似易入,但易入難出。有一個錯覺,IB 30 左右好似會有大學收,但好多人讀 ...

呀女未考IB,她只是year12,IB不是人人都考到三十幾分吧!

sabun 發表於 18-4-22 16:01
我親戚一聽便說荷蘭太自由,又大麻又娼妓好危險,千其不要去,我想太誇了吧!
另外荷蘭為何生留學生活费咁 ...

咁英國同加拿大  

cow 發表於 18-4-21 01:28
荷蘭人英語非常好, 又肯講英語, 生活無問題, 社交方面識其他非荷蘭人較易.荷蘭人多數有自己圏子,讀英語co ...

點解jm對荷蘭咁熟悉嘅!

---------.

cow 發表於 18-5-24 13:21

小兒係荷蘭讀緊大學.

oh,同路人好難得!也是讀萊頓嗎?是否自己申請便可?在荷蘭留學經驗開心同值得嗎?生活费連學費約多少一個月?真很少人會去荷蘭留學啊!所以想理解多些!

sabun 發表於 18-5-24 17:18
oh,同路人好難得!也是讀萊頓嗎?是否自己申請便可?在荷蘭留學經驗開心同值得嗎?生活费連學費約多少一個 ...

同埋我見萊頓考古排名十大,好似不錯啊!

學費9千多歐羅,每月租560,其他約350。如不是 Amsterdam,租金應差不多(400-600)。小兒煙酒怕怕,所以無擔心大蔴問題,我也得信任他,畢竟是成年人。
報大學是自己報,不難。如打算去荷蘭讀書,最好適踏單車。btw 今年報名應該過佐deadline.

cow 發表於 18-5-24 19:03

萊頓是很好的大學,但他不是讀萊頓,他在荷蘭讀得很開心。學費9千多歐羅,每月租560, ...

謝謝妳無私的回答!
女兒會今年10月報,出年9月入讀。
請問為何你仔仔為何選荷蘭?讀什麼科?打算留在當地發展嗎?

主要係:
1. 跟英國比, 平, 課程同見聞不比英國差.
2. 跟香港比, 貴三五拾萬, 我覺得比得過.
3. 荷蘭有好多野值得學習. 荷蘭讀書, 有啲特別.

cow 發表於 18-5-24 22:53
他讀財經有關科目, 他本可選香港或英國大學, 最後選荷蘭. 主要係:
1. 跟英國比, 平, 課程同見聞不比英國差. ...

明白,jm妳很開明啊!你說比香港貴三五十萬?整個學位嗎?我計過如在荷蘭讀三年大學,生活费連學费約共七十五萬,對嗎?

sabun 發表於 18-5-25 05:34
明白,jm妳很開明啊!你說比香港貴三五十萬?整個學位嗎?我計過如在荷蘭讀三年大學,生活费連學费約共七 ...
是整個學位, 七十五萬連機票同其他使費, 應該很足夠.