用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N 班 LH (AM) vs KM (AM) vs Think (AM) vs 九龍靈糧堂 ...
go

N 班 LH (AM) vs KM (AM) vs Think (AM) vs 九龍靈糧堂 (FD)

爬左唔少舊 po, 結論好似系LH, 虛心請教系咪大多數EK 家長都會選擇LH? 其實系咩條件下應該考慮其餘三間呢? Thanks!

回覆樓主:

第一次出po 問得唔好,我嘅諗法如下

KM: 比LH 相宜,學術方面比較平均,升傳統小一較易適應
Think: 比LH 英文好,無縫銜接國際學校
九靈: 比LH 平好多,全日制,比LH 更能訓練小朋友自理能力

希望各位俾啲意見 thanks!

回覆樓主

其實媽媽你應該問下自己想小朋友..
1)讀傳統定國際學校
2)著重學術定著重自理

其實讀四間既家長都有不同取態

leeleemrs 發表於 18-4-16 23:03
其實媽媽你應該問下自己想小朋友..
1)讀傳統定國際學校
2)著重學術定著重自理

謝謝回覆 ,唔會系國際學校,同埋覺得學術系重要少少因為小朋友依家自埋能力尚可

hkkh 發表於 18-4-16 23:08

謝謝回覆  ,唔會系國際學校,同埋覺得學術系重要少少 ...

咁你可以剔走think & 靈糧

LH & KM
你target 傳統官津學校定直資私校?

傳統:KM
直私:LH

leeleemrs 發表於 18-4-16 23:18
咁你可以剔走think & 靈糧

LH & KM

都係嘅,尤其是Think 都唔平。

你覺得九靈+外補有無機會學術水平追得上KM?

同埋LH 學生若果最後番傳統學校,銜接上會有大問題嗎

hkkh 發表於 18-4-16 23:39

都係嘅,尤其是Think 都唔平。

LH 學術水平高,升小時已有能力應付小一,亦有好多小朋友入傳統直資小學,學校提供升小support較多,所以一般都係上直資,有新派亦有傳統,樓主可上website睇升小statistics係咪你所要

bird06 發表於 18-4-16 23:59
LH 學術水平高,升小時已有能力應付小一,亦有好多小朋友入傳統直資小學,學校提供升小support較多,所以 ...

Thanks bird06! 相對KM, LH 系咪多啲人直讀晒四年?

hkkh 發表於 18-4-17 07:21
Thanks bird06! 相對KM, LH 系咪多啲人直讀晒四年?

總會有一班人k1會轉龍校既,不過我冇正式統計,約三分一走(純感覺),始終家長覺得龍校有back up. Target新派直資就會一心留低。

bird06 發表於 18-4-17 14:31
總會有一班人k1會轉龍校既,不過我冇正式統計,約三分一走(純感覺),始終家長覺得龍校有back up. Target ...

多謝分享  

hkkh 發表於 18-4-17 07:21

delete

nemrak 發表於 18-4-18 18:06
作為Lh用家,我有龍校offer都決定留係Lh。整體黎講我對LH真係好滿意。完全唔覺得如外人所說超谷。相反,比 ...

nemrak小朋友好叻! 真心請教系咪唔多LH 家長外補學術嘢?

hkkh 發表於 18-4-19 08:30
nemrak小朋友好叻! 真心請教系咪唔多LH 家長外補學術嘢?

總會有少數家長學術補習,但大部分只參與一兩個興趣班,學校亦鼓勵家長放假應同小朋友出去玩,唔係上堂,小朋友應該有放空既時間

回覆樓主

LH係有好多家長參與既活動,普遍爸爸媽媽一同參與率投入感亦高。但學術上我好放心學校上堂已夠,返到屋企夜晚可以同佢地玩,唔太擔心要唔要教佢學校課程以外既野。

bird06 發表於 18-4-19 23:04
LH係有好多家長參與既活動,普遍爸爸媽媽一同參與率投入感亦高。但學術上我好放心學校上堂已夠,返到屋企夜 ...

謝謝分享 ,如果能夠課餘玩下其他活動或者放空就實在太好喇

回覆樓主:

多謝大家分享,最後都系選擇左學之園。希望小朋友讀得開心啦

hkkh 發表於 18-4-22 00:57
多謝大家分享,最後都系選擇左學之園。希望小朋友讀得開心啦

LH返學,每個小朋友都好開心,開心到唔想畢業。學校盡量少鬧同罰小朋友,主要同小朋友講道理。
我2個囡成日放到第3日假就問幾時返學。唔谷,活動教學,上堂好開心,但學術好好,呢樣先神奇。學校都著重德育,PN同K1有德育故事書派俾家長同小朋友睇,個個小朋友都有禮貌同家教。

konew720 發表於 18-4-22 22:13
LH返學,每個小朋友都好開心,開心到唔想畢業。學校盡量少鬧同罰小朋友,主要同小朋友講道理。
我2個囡成 ...

如LH 學生畢業,若小一想升讀傳統學校,銜接上會有大問題嗎?

如想叩門LS之類的學校,大機會嗎?

wz123 發表於 18-4-22 23:40
如LH 學生畢業,若小一想升讀傳統學校,銜接上會有大問題嗎?

如想叩門LS之類的學校,大機會嗎?

銜接唔會有問題,LH畢業生就算去到d傳統學術深既小學都冇問題,如果唔係聖方濟各英文小學唔會年年派幾十個offers俾LH學生。上年派左72個offers俾LH,今年未call waiting已派94個offers俾LH。

不過如果扣門喇沙,KV有優勢。某d小學會特別偏愛KV生。

konew720 發表於 18-4-24 21:27
銜接唔會有問題,LH畢業生就算去到d傳統學術深既小學都冇問題,如果唔係聖方濟各英文小學唔會年年派幾十個 ...

明白,多謝回覆!