用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教導小朋友在上堂時安靜?
樓主: Mrs.Luckycat
go

如何教導小朋友在上堂時安靜?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-4-16 20:28
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

所以你要睇得開,如果你唔係讀非常傳統嘅學校(好彩你個係仔,係女你仲頭痕), ...

我個係女,我諗無分別,學校接受唔到自己孩子,父母也不要接受唔到自己孩子。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Felix223 發表於 18-4-16 21:06

何解呢?我以為這個方法比較溫和。比著發生我身上,可能家 ...

學校接受唔到自己孩子,父母也不要接受唔到自己孩子。

你看大人出來做野,有幾多人控制唔到自己,到處撩人傾計,開會出位同其他人講野?好少。

我意思係,大部分孩子成年前,能夠成功過渡到控制到自己。有一些幼稚園已可以,一些小學可以,一些中學才可以,但極少成年了還控制不了自己。

除了病態情況要醫治外,接受自己孩子的成長時鐘。

回覆 shadeslayer 的帖子

老師對女仔自律、守規則嘅要求會高 d,男仔會鬆手少少。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-16 20:44
咁我都明嘅。想當年,c6在課堂都好「健談」,好彩佢成績不太差兼有「一技旁身」,日子並不算難過。 ...

重有,後來心稔,佢把口係專長,不如去辯論,點知一發不可收拾,鐘意到不得了。還連帶小小年紀,哲學,女權主義,民主,國際局勢,經濟,宗教也略知一二,吹到水。性格仍然活潑開朗,好動。

如果我不斷聯同學校在小學中學打壓女兒,要她跟一個「不知甚麼人定下的發展時鐘」,我不敢想像後果會點。

發掘不到她的長處,長期打壓,以為自己係怪人,不敢想下去。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 18-4-16 21:15

老師對女仔自律、守規則嘅要求會高 d,男仔會鬆手少少。 ...

咁老師晤啱者。因為身為女孩有不同侍遇,怎樣和她解釋?

我果度係講緊讀分別係女校男校做同一樣野,男校罰得冇咁重,女校就殺無赦。呢個情況唔會出現到你所講嘅「解釋」,因為學校冇男/女同學。朋友個細佬係學校打架,conduct B-,另一個女仔係另一間學校同樣打架,conduct C+差 d 被踢走。不過老師都期望女仔會坐得定同專心,男仔會鬆手 d,呢個都屬正常。我自己教小朋友,就算心裏清楚要一視同仁,都不免會對女仔要求高 d(可能因為自己都係女性,所以對同性嘅要求會高 d?)。
世界係冇公平,待遇不會完全一樣,唯有自己醒定 d,唔好搞三搞四。

HK-MAN    發表於 18-4-17 10:45

shadeslayer 發表於 18-4-16 21:25
重有,後來心稔,佢把口係專長,不如去辯論,點知一發不可收拾,鐘意到不得了。還連帶小小年紀,哲學,女 ...

「多咀」又怎算是怪人呢?只是騷擾了老師和同學,若放仼不管,只會乞人憎。
我常告誡兒子「適當的時候做適當的事」,例如上堂要專心聆聽。當然佢咁細,未必完全聽得入耳,唯有常常「溫馨提示」。
天助自助者,  別再怨天尤人

1998Ruby1998 發表於 18-4-16 22:49

我果度係講緊讀分別係女校男校做同一樣野,男校罰得冇咁重,女校就殺無赦。呢個 ...

香港男女校很多。

其實我唔關心學校要解釋,係關心父母解釋比自己孩子聽。

孩子 sense 到東西很多,我孩子小時就曾問過我類似問題。 I was totally unprepared to answer.

亦唔係世界公唔公平問題。如果我答「係,世界不公平,你女孩子係咁架喇」,佢會 spend a long time hating herself being a girl.   I dont want her to hate herself being a girl, not because if any wrong doing on her part.

你唔知明唔明。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-17 00:25
「多咀」又怎算是怪人呢?只是騷擾了老師和同學,若放仼不管,只會乞人憎。
我常告誡兒子「適當的時候做適 ...

係不停打壓,佢有怪人,與别不同,佢自己有問題的感覺。

我己分享,出於好意。 如果我不斷打壓,女兒發展一定不同,和我們的關係一定不同。

如果孩子有能力管好自己而不去管,同她未夠成熟而你去要求佢做一些佢能力做不到的事,係有分別。例如刷牙係前者,某年某歲數一定要有某校定下來的學業和行為標準,孩子未開hill,是後者。

孩子常常被迫做一些自己做不到的事,茫茫前路但見不到光明,小則不開心,親子關係不好,重則飛人。

我女兒由家校合作左迫佢四年,毫無吋進,原來是我女兒未成熟。再迫就是迫上绝路。

你自己孩子自己做決定。

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

冇辦法啦,鬼叫香港老師鍾意木頭同機械人。
有另一個方法就係每當諗起 d 野想同隔離位講,就寫低佢,小息、轉堂先講(不過有 d 學校轉堂係唔畀出聲,所以都係留返小息講),咁樣佢可以「抒發」自己需要講野嘅口癮,又唔會騷擾人。

shadeslayer 發表於 18-4-16 21:04
不要,只會破壞關係。

娥,點會破關係?

如果父母見親都係娥就會。仲有同佢其他時候,大部份係開心就唔會啦。

shadeslayer 發表於 18-4-16 21:07
我個係女,我諗無分別,學校接受唔到自己孩子,父母也不要接受唔到自己孩子。
...

你女好似轉讀國際喎?

....

retriever 發表於 18-4-17 07:19
娥,點會破關係?

如果父母見親都係娥就會。仲有同佢其他時候,大部份係開心就唔會啦。

當然每位孩子也不盡相同。

當孩子未成熟末能夠處理,你哦佢即係迫佢。又或者孩子不喜歡某事,你哦佢即係迫佢。

初小還容易控制,孩子依賴性強,高小中學,破壞左你都未必知。女兒小三學琴,就曾經有不快經歷,好在我收得快。

經驗之談,啱聽攞去洗,唔啱聽反駁又得,跳住睇又得。

retriever 發表於 18-4-17 07:23
你女好似轉讀國際喎?

係傳統本地學校不接受女兒行為,轉校後無一位老師認為有大問題,其中一位的說話還令我矛塞盾開。

中國人父母師長(包括我),較少視孩子為獨立個體,總會定下大大小小標準由孩子去達標。樓下朱太個仔可以,陳太嗰女可以,無理由我嗰個唔得。

請尊重孩子獨有個性,興趣和發展時間表。

shadeslayer 發表於 18-4-17 08:44

係傳統本地學校不接受女兒行為,轉校後無一位老師認為 ...

我對細路都有框框, 但不是因為隔離屋果個 "朱仔", 而係原則/底線, 自以為寬鬆, 譬如:  應承左就要做, 唔好影影響他人之類.

你又點睇呢D 基線? 其實老師要求舉手後先講野, 亦係同類之一!

比較邏輯係大忌, 段估媽媽呢方面係明顯D.

....

shadeslayer 發表於 18-4-16 21:08

學校接受唔到自己孩子,父母也不要接受唔到自己孩子。

不過問題是多咀,不顧及場合例如老師上堂授課,小朋友多咀掛住撩同學傾計,不單自己唔專心亦影響其他人,老師教書,上堂留心聽都是一份尊重,如果有樓主以上情況,父母加以提點,這樣做亦不代表打壓子女?何來不接受子女?

哦得多不單會破壞關係,有時更會令小朋友更反叛!
每個人性格不同,有受有唔受...唔受有機會有反效果!

somoon 發表於 18-4-17 09:08
其實老師要求舉手後先講野 即係話要攞approval 先可以講野, 問題係可能全日都攞唔到approval, 有D學校連轉 ...

四個字----「適者生存」。
校園是社會的縮影,無論喜歡與否,你跟不到規則,你就out。

天助自助者,  別再怨天尤人
‹ 上一主題|下一主題