用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教導小朋友在上堂時安靜?
樓主: Mrs.Luckycat
go

如何教導小朋友在上堂時安靜?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-4-17 12:04
本地心態的國際課程,風險不少。
又無需講到風險甘嚴重. 起碼是一間活動教學的學校, 雙語教學比香港人有多學中文的選擇, 小兒有同學Slibing讀, 這個媽媽口中的維記都幾好. 應該比讀維記的用家父母分享下經驗.香港有些活動教學的主流學校都唔錯, 但可能只佔少數.

唔係專登做/玩野, 唔應該下下野罰, 提點下次唔好也可.

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 14:41
回覆 little_yolky 的帖子

我都有講呢句,仲要有次上堂畀老師見到我睇漫畫,捉我問問題,點知我 ...
你睇漫畫........阿妹遊魂..............都係俾老師捉起身問問題, 佢又係答到, 不過老師無不滿, 係扣操行分啫.........老師家長日時仲讚佢回魂回得快呀。

返屋企緊係省佢一鑊啦, 點知阿妹話:我唔係回魂回得快, 我係有聽書架, 不過悶, 望下窗之嘛。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 15:01
回覆 bobbob 的帖子

我係轉堂/午飯時間出去執文具、紙巾,結果被記過囉.... 學校有條「非白紙黑字」嘅規 ...
其實啲修女學校係咪想訓練個個做修女? 但我見品德又唔係教得好好喎,好多都幾勢利下

回覆 IloveJJ 的帖子

我都係班主任同其他老師鬧我,但係訓導老師從來都唔鬧我唔罰我,小學中學也如是。就算係佢地教我,我冇帶書、漏帶功課、上堂少少游雲,都唔會鬧我,仲有時候讚我成績不錯,是個聰明人。

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 15:20

我都係班主任同其他老師鬧我,但係訓導老師從來都唔鬧我唔罰我,小學中學也如是。就 ...
鬧得多, 聰明人都會鬧到變蠢, 唔係講笑!
好多時, 聽朋友講(主要津校)老師鬧都係都係為面, 無謂!

循循循善誘既老師極少...

planetearth 發表於 18-4-17 15:14
又無需講到風險甘嚴重. 起碼是一間活動教學的學校, 雙語教學比香港人有多學中文的選擇, 小兒有同學Slibing ...

我係指行為上的包容性,不是整體學校水平。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-4-17 15:13
死火,我係咪撈亂咗?

攪錯。行IB的無可能係官立派位。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 14:48

罰咩真係其次,最大問題係同學都會因為你成日被罰,標籤為「壞學生」,有機會排擠你 ...
男校好啲,係英雄。

一般男校應該較寬鬆(尤其比女校), 但擔心唔自我控制, 會變成自我陶醉.

akys 發表於 18-4-17 14:01
孩子其實都幾可憐,有時見到他們很努力去改善,但一年流流長,總有忍唔到嘅一刻,但一般老師唔會話你呢幾個 ...

所以家長管教孩子要曉得收放自如,不要吝嗇讚美的説話。

天助自助者,  別再怨天尤人

IloveJJ 發表於 18-4-17 19:18
所以我都希望我仔中學讀男校

男女校和異性相處下好D。

shadeslayer 發表於 18-4-16 21:08

學校接受唔到自己孩子,父母也不要接受唔到自己孩子。

我真係見過「收唔到口」的成年人,開會繼續講,仲要平日口沒遮欄,社交和家庭都有問題,我真心覺得”silence is gold”是很高深的智慧,希望小孩學會。

bobbob 發表於 18-4-17 14:05
揀is要好小心,識個讀is最終俾人踢出去,後來轉去另一間老師話佢完全無問題,家陣讀得好開心。
另外,vsa唔 ...

邊間會趕人走?可否pm?

964000 發表於 18-4-17 22:04
我真係見過「收唔到口」的成年人,開會繼續講,仲要平日口沒遮欄,社交和家庭都有問題,我真心覺得”silen ...

Parenting 就是每日倍迴於出手干預,與讓孩子自己來之間。從來是要一點知慧。就是農夫一樣。

大多數成年人也沒有問題。大部分幼稚園生也不能自控。但點解6歳7歳8歲一定要做到?為什麼孩子不能有自已的發展時間表?

shadeslayer 發表於 18-4-17 23:15
大多數成年人也沒有問題。大部分幼稚園生也不能自控。但點解6歳7歳8歲一定要做到?為什麼孩子不能有自已的 ...

我同意的,但老師講緊,後面又有人講其實會影響其他人聽老師講話,就算國際學校也一樣會鬧的,你講的分別是IS上課比較互動,很多機會比你講到夠,仲驚你唔講,local school得個老師由頭講到尾,又唔比人講,小朋友梗係頂唔順。
‹ 上一主題|下一主題