用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教導小朋友在上堂時安靜?
樓主: Mrs.Luckycat
go

如何教導小朋友在上堂時安靜?   [複製鏈接]

香港一般傳統教學, 多數係要求學生坐定定, 一有咩唔妥就係罰罰罰!
罰到個學生怕為至!
國際學校係另一個世界, 老師態度同要求都已經好唔同!

mimi222shi 發表於 18-4-17 13:32
我諗有啲誤會
我校社工會有啲情緒輔導(如有需要), 唔係指"搞事"先搵社工(中學可能係)

謝謝提點。
下次家長日,我會詢問班主任的意見。
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-16 18:32
老師處理方法:
1)叫呀仔坐單邊位;
2)訓話。
孩子其實都幾可憐,有時見到他們很努力去改善,但一年流流長,總有忍唔到嘅一刻,但一般老師唔會話你呢幾個禮拜有改善,只會話你呢一刻冇努力去控制。

mimi222shi 發表於 18-4-17 13:44
香港一般傳統教學, 多數係要求學生坐定定, 一有咩唔妥就係罰罰罰!
罰到個學生怕為至!
國際學校係另一個世界 ...

態度,要求問題,即同錢無關,為何傳統學校要死守老舊方法?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-4-17 11:08
尋日同老公傾完,佢又總結一句:所以我都話阿仔啱讀國際。跟著我話:咁你有無錢俾佢讀呀?  
聽聞 ...
揀is要好小心,識個讀is最終俾人踢出去,後來轉去另一間老師話佢完全無問題,家陣讀得好開心。
另外,vsa唔係國際學校,係私立獨立學校,某啲家長思想都幾傳統,一樣催谷成績

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 03:14
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

冇辦法啦,鬼叫香港老師鍾意木頭同機械人。
係, 家姐上堂既極度專注, 响家長日係老師既佳話。至於遊魂既阿妹, 就永遠俾人扣操行分。好彩我哋學校已經無話對女仔嚴D, 係男女平等啫, 唔係阿妹死緊。

話佢, 佢仲衰到要駁咀:我上堂雖然發夢但有聽到書的。

akys 發表於 18-4-17 14:01
孩子其實都幾可憐,有時見到他們很努力去改善,但一年流流長,總有忍唔到嘅一刻,但一般老師唔會話你呢幾個 ...
咁我哋學校又好D, 有改善就算有一刻忍唔到, 都唔會話的。但學校既方法, 係叫呢類同學坐响我阿女隔離, 成日上堂係咁嘈, 我阿女已經成尊佛像咁唔理佢, 但不斷講嘢, 都幾騷擾。

我唯有同阿女講:天將降大任於斯人也, 必先勞其筋骨, 餓其體膚, 苦其心智。叫阿女奸爸爹。好彩今年終於脫苦海了。

shadeslayer 發表於 18-4-17 14:04
態度,要求問題,即同錢無關,為何傳統學校要死守老舊方法?

我答唔到原因, 只知道答案.
本身我都曾因怕小朋友適應唔到太傳統的學校,同面對缺乏包容的老師

-->擔心操行及心理問題, 忍痛放棄了心儀的津校(主要為升中).

身邊好多津校家長話俾我知, 郁下都係罰罰罰, 罰到個小朋友無哂心機同自信!

IloveJJ 發表於 18-4-17 14:36
突然搵到張相,係我仔上堂悶,幫自己紋身既。

厲害!咁都自己畫到!
咁.......老師有咩反應呢?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 little_yolky 的帖子

我都有講呢句,仲要有次上堂畀老師見到我睇漫畫,捉我問問題,點知我全部都識答,個老師一臉不滿。好彩你女女唔係讀 d 傳統名校,否則就真係....死無葬身之地。
畀老師選擇,老師一定情願要個「自我陶醉」嘅學生,都唔要個多嘴學生。

我以前都問過阿媽,點解隔離屋個女仔/男仔 係學校打架、講粗口、唔做功課、考試唔合格,操行最差都 B-,但係我只係上堂多野講,都係 B-?阿媽話:「冇人叫你唔專心上堂。你係咪想轉去同佢地讀同一間吖?」又有一次上堂遲左收埋報紙,畀老師鬧我上堂睇報紙差 d 記過,我同學公然+安然睇報紙,個老師就態度好好,冇鬧佢。個同學仲有幾次當住全班面前同老師駁嘴,佢操行都有 B,我又攞 B-。我問阿媽點解,佢都係話:「你生得樣衰囉,平日又衰衰格格咁,成績又唔係好好,所以你做咩老師都唔鍾意架喇。你想老師鍾意你咪收下把口,考高 20 名。」

回覆 IloveJJ 的帖子

罰咩真係其次,最大問題係同學都會因為你成日被罰,標籤為「壞學生」,有機會排擠你。而且咁常被罰,老師一定記憶深刻,家長日同成績表就會顯示曬出黎,學校咩 subject leader、librarian 等職務都凍過水,等係學校做「廢人」。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-4-17 14:27
謝謝,維多利亞係私校嗎?咁點解我响中西區既中學學額見到佢有位既?
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2018.pdf
邊度見到?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-4-17 14:36
突然搵到張相,係我仔上堂悶,幫自己紋身既。
做乜出賣個仔條玉腿?不過我仔都成手成腳紋身,條褲仲剪穿咗幾個窿

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 14:48
回覆 IloveJJ 的帖子

罰咩真係其次,最大問題係同學都會因為你成日被罰,標籤為「壞學生」,有機會排擠你 ...
十分認同!
被標籤就大劑!

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-4-17 14:41
回覆 little_yolky 的帖子

我都有講呢句,仲要有次上堂畀老師見到我睇漫畫,捉我問問題,點知我 ...
識人讀名女校上堂唔為意執下文具已經被罰企啦,你咪算好彩囉

回覆 bobbob 的帖子

我係轉堂/午飯時間出去執文具、紙巾,結果被記過囉.... 學校有條「非白紙黑字」嘅規矩,轉堂/食午飯不得出位、傾計。午飯時間連去洗手間都唔得。如果你整污糟條裙想去洗乾淨,就要等第二個鐘聲。

‹ 上一主題|下一主題