用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教導小朋友在上堂時安靜?
樓主: Mrs.Luckycat
go

如何教導小朋友在上堂時安靜?  

....

somoon 發表於 18-4-17 10:01
我當然明白一路以來既規則!幼稚園都好多人選活動教學,小學亦有不同種類……規則係人定既啫,學校亦同樣 ...
如果成績唔好,你媽媽會如何處理你....既問題??

retriever 發表於 18-4-17 08:54
我對細路都有框框, 但不是因為隔離屋果個 "朱仔", 而係原則/底線, 自以為寬鬆, 譬如:  應承左就要做, 唔好 ...

我說話的重點,係家長充分掌握孩子能力,不要迫孩子做他/她做不了的事。

我女兒為例,小學時因為她上課投入,性格急噪,無論家長或學校「哦罰鬧奬」全部無用。這情況下要她在小二舉手問問題,答問題,安静一點等,她就是做不到。直到13歲足夠成熟才能完全做到。

可能99%孩子小二做得到,但我接受她是1%,她果然在大一點的時候做得到。

原來,她只需要一點時間長大。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-17 00:25
「多咀」又怎算是怪人呢?只是騷擾了老師和同學,若放仼不管,只會乞人憎。
我常告誡兒子「適當的時候做適 ...
幸得你明白事理,慢慢教啦!
騷擾同學,其他家長定必投訴,風波從此而起....!! 原來那位家長情況,最終是跳船,搵間合適他女兒的學校.

shadeslayer 發表於 18-4-17 10:57

我說話的重點,係家長充分掌握孩子能力,不要迫孩子做 ...
到13歲才改善...若在傳統學校,同學仔/家長真的可以忍你6年咩???

shadeslayer 發表於 18-4-17 10:57

我說話的重點,係家長充分掌握孩子能力,不要迫孩子做 ...

小兒的性格與你女兒相似, 活躍,好動愛說話, 上課經常爆口說話. 小三時跟中文老師有很大衝突, 我要約見學校couseller. 兩年後, 明顯成熟了. 雖然也經常因愛說話而被老師罰出班房企, 但明顯玩得有分串. 老師的投訴電郵也收少了. 他是班上的Classcrown, 風趣搞笑. 他們學校每個年級都會重新分配同學,他跟所有同學都玩得好埋, 很受同學歡迎. 幸好他讀IB學校, 包容性比較高.

他們的確是需要時間長大.

IloveJJ 發表於 18-4-17 11:11
其實真係既,尤其而家小朋友早熟,學校更明顯係社會既縮影。我自己個仔都係怪人,俾心理準備你,我到而家 ...

成績好,老師投訴時說話都冇咁難聽....相反既話就.....

...……

somoon 發表於 18-4-17 10:01
我當然明白一路以來既規則!幼稚園都好多人選活動教學,小學亦有不同種類……規則係人定既啫,學校亦同樣 ...

呀仔以前間幼稚園係活動教學,唔係一味要求學生坐定定唔准郁果啲學校。但老師都向我反映了呀仔太多嘢講嘅問題⋯⋯咁我要正視喇。
不過你講得啱,要俾呀仔情緒上嘅支援。我不能只顧鬧鬧鬧。
尋晚我好心平氣和地同呀仔傾呢個問題.....一路留意佢嘅反應。我唔期望佢會突然改善,至少不要變本加厲。

天助自助者,  別再怨天尤人

....

somoon 發表於 18-4-17 11:28
係咪真係其他家長投訢? 或是老師搬其他家長出來講呢?
而家啲投訴文化....你認為呢

HK-MAN 發表於 18-4-17 11:03
幸得你明白事理,慢慢教啦!
騷擾同學,其他家長定必投訴,風波從此而起....!! 原來那位家長情況,最終是跳船,搵 ...

我突然唸起一個小插曲。
有次帶呀仔去睇戲,呀仔有嘢唔明,已經好細聲咁問我地嘢,但佢唔識壓沉聲線。然後俾人鬧。
無計喎!鬼叫佢騷擾到人咩!
不過呀仔吸收到教訓,以後睇戲,醒定咗喇。
天助自助者,  別再怨天尤人

IloveJJ 發表於 18-4-17 11:08
尋日同老公傾完,佢又總結一句:所以我都話阿仔啱讀國際。跟著我話:咁你有無錢俾佢讀呀?  
聽聞 ...

點解問題永遠都返去爸爸度既?!!

"滬江維多利亞" 係國際校之一, 咪維多利亞幼稚園直昇果間囉!

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-17 11:38
我突然唸起一個小插曲。
有次帶呀仔去睇戲,呀仔有嘢唔明,已經好細聲咁問我地嘢,但佢唔識壓沉聲線。然後 ...
有時比街外人鬧下都係好事...

Mrs.Luckycat    發表於 18-4-17 11:50

somoon 發表於 18-4-17 09:08
其實老師要求舉手後先講野 即係話要攞approval 先可以講野, 問題係可能全日都攞唔到approval, 有D學校連轉 ...

我接受學校有此規則,我先不討論是否合理,但我女兒就是在小二小三做不到。

在傳統學校來說,任何學生做不到學校所定下的行為及學術標準,就是學生的問題,學生自己攪掂,攪唔掂便另謀高就。結果我轉左間懂得尊重和欣賞我女兒的學校,從此快樂,學業更上一層樓。

呢個就係我所說「學校不接受孩子,家長也不要不接受孩子。」學校是過渡,家長是一世。

我不是說乜都唔做,不過要知道 when to stop, embrace the child as who they are.

整個 女兒成長路,我覺得我做得最錯的,就是堅持得太耐,孩子受壓左幾年。她轉校後如魚得水。

小寶貝兒    發表於 18-4-17 12:32
HK-MAN    發表於 18-4-17 11:56
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

HK-MAN 發表於 18-4-17 11:19
成績好,老師投訴時說話都冇咁難聽....相反既話就.....
咁當然成績好一定會好D啦! 不過小朋友真係要趁仲細可以教, 比佢地知道咩場合的禮儀, 大咗就難攪.
呢個都會影響將來待人接物的態度.