用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀小學排名定校網?請發表意見
樓主: connie001
go

揀小學排名定校網?請發表意見  

請問升中派位(就算是BAND3學生)是否一定派至小學校網內其中一間中學? 會否派左去第二個校網的中學? 會否派去自己冇揀的中學? 又或冇揀的他區中學?

IloveJJ 發表於 18-4-20 10:39
我仔一向只係考試前一個月開始溫書,都係頭30%喎,我覺得初小唔需要日日溫。
...

我承認的確未必有需要日日溫。

只是我承認我係有少少虛榮心和少少谷,阿女考緊級十幾,中文科一直係全級頭幾名,我仍未放得開由得佢自己來。

當然,我明白長遠來說,讀書是小朋友自己的事,家長要懂得放手,讓小朋友獨立。

retriever 發表於 18-4-19 09:17
是否跨區?

我覺得如果可以口頭回覆你今日教咗咩都ok,咩樣嘅形式唔需要太多時間,到星期六、日先攞本書出嚟温。

connie001 發表於 18-4-20 10:19
回覆 HK-MAN 的帖子

你個女是初小嗎? 可以放手俾佢自己溫? 唔好話自己溫書, 就算叫阿女自己做曬D功課, 等 ...
我女是小1,讀津校. 經你所講,你女兒跟一般學生冇分別,我女情況同佢差不多.學期初,唔識做既功課都係等我放工返去教先做,而家就做晒,我返去同佢跟下...我喜歉跟她功課,可以大約知佢既情度及學習情況..在討論之間變成另類既溫習方式.
另外請恕我直言! 看見你的回應,你大多將問題歸咎於你女兒身上了,沒有反思自己有冇做錯的地方?
講真,你女兒已經唔錯了,默書起碼都高分,如何提升佢考試能力,可能需要長少少時間去做. 請多說鼓勵說話,給予支持,要相信她已經盡了力!.
.

Yanamami 發表於 18-4-19 13:32
逼佢温习倒不如自搞好自理同專注~学功夫唔練好个馬步係学唔得好。成績好既同学自理力强、專注、有責任心有 ...

好認同注專好緊要,仲有係對自己有要求,無論有興趣還是無興趣,都會堅持做好功課、考卷……

回覆 IloveJJ 的帖子

阿女平時的課外活動是跆拳、游水、跑步等活動, 反而好少學術的活動, 所以可能咁, 佢DUM懶個人, 平時叫佢溫書或做練習就唔上心, 我反而覺得對佢太寬容, 我地只有一個星期前溫測驗考試, 雖然果個星期佢都肯背配合我, 但平時放左學佢一做完功課(佢認為做完), 只掛住睇電視, 對每套劇情和主角既野入曬腦, 撩如指掌, 如果佢將尼份心思擺在學業上, 佢一定考第一。當然, 我地放左工后佢就唔會有得睇電視, 但在我地放工前, 佢就冇王管, 痳痳叫佢溫書佢都唔會聽。

我仔一向只係考試前一個月開始溫書,都係頭30%喎,我覺得初小唔需要日日溫。
...

咁我又覺得要視乎學生資質、學校程度嘅。
如果好似樓主咁,我覺得每日起碼都要口頭講吓每堂學咗咩,每星期認真清一次教過嘅嘢

IloveJJ 發表於 18-4-20 10:51
我睇完幾頁,我覺得你女係蠢(跟你喳)同唔自主。但佢勝在乖同勤力(好重要)。

你女識晒啲字,但閱讀理解低 ...

討論真係好緊要,要逼佢地用腦,唔好齋睇。
我仔好鬼衰,有嘢睇就迷晒落去,你問咩佢都答唔到。好似噚晚咩,食飯睇YouTube, 我問咗條問題,好明顯佢唔用腦,起初答唔知,我話你答到比你睇多5分鐘,佢求其答,最後我話比最後一次機會你,最後咪答到囉,你話係咪抵死。

...

我細路係派範圍先開始 "安排", 溫到時發覺佢真係明左, 主要係寫下字詞, 唔好衰錯字唔低.

佢上小一我地已經唔檢查功課, 淨睇手冊簽名. 佢全完唔係大家想像中自動波既人, 開始時都會一版半版無做, 但從來唔會 "等埋發叔" 先做 "唔識" 果D 等人教, 因為係唔會教. 但咁樣跌跌碰碰, 佢舊年下半年進步好多, 今年上學期自己溫書考試, 竟然可以上台攞學業既獎.

我成日在EK 叫人培養自理, 唔好CHECK 功課, 唔好俾手機, 唔係我細路天生異品, 佢係相當癲既細路, 但佢都可以培養定下來睇書, 自己做功課...

我只係抱著 "YAN CAN COOK, SO CAN YOU" 既心態係EK 分享下...

HK-MAN 發表於 18-4-20 11:09
我女是小1,讀津校. 經你所講,你女兒跟一般學生冇分別,我女情況同佢差不多.學期初,唔識做既功課都係等我放工 ...

主要睇學校反應, 如果包容多D 係易D 培養自己做功課.

我細路唔識, 我叫佢自己查字典, 英文查USAGE 書, 上堂軔心聽書...

有同學仔老豆叫唔識留空等佢地返來教, 結果當然多多開天窗.

回覆 S-Kwok 的帖子

上學期之前我地真係平時只會同佢完成功課, 只有在功課討論間叫做有D溫習, 其他就只有在測驗考試前先溫。當然我地兩公婆都比較懶, 花好少時間在佢學業方面。之前爸爸忙於工作, 現在終於有時間停下來, 下學期開始爸爸會由佢放學開始會guide住佢完成功課后再review上堂既野, 會同佢一齊睇下書, 希望佢下學期會有改善。

retriever 發表於 18-4-20 11:27

其實真係要小朋友唔好怕錯要試,考試唔通帶埋阿爸阿媽去考咩,試咗未必錯,唔試一定錯。

IloveJJ 發表於 18-4-20 10:51
我睇完幾頁,我覺得你女係蠢(跟你喳)同唔自主。但佢勝在乖同勤力(好重要)。

你女識晒啲字,但閱讀理解低 ...
多謝你之前的留言,令我放心讓亞女自行溫習.
溫得耐唔代表會高分,有時係唔夠熟才溫得耐. 我問亞女,你溫夠啦,佢話係,我會再問你估會攞幾多分呀? 佢話8X-90分啦. 我會講話OK啦,若果少過80分我就日日捉住你溫書架.

retriever 發表於 18-4-20 11:27
其實跟功課亦係溫習的一種,只要用對方法. 例如中文造句.,佢作得好,讚下佢再討論一下,伸延落去..好過溫書多多倍.