用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀小學排名定校網?請發表意見
樓主: connie001
go

揀小學排名定校網?請發表意見   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 18-4-19 10:38
<不過, 我同阿大都有相同既特性, 我哋係可以高度&長時間集中既人嚟。>
好多人提供唔同方法及招式給樓主. 又如葵花寶典,真係要男仔才有資格去練. 夾硬跟人地做,隨時適得其反....

retriever 發表於 18-4-19 07:50
我都認為“預習” 有辣有唔辣!

要好聽話又老實,自認將勤補拙先岩用。
同意!

little_yolky 發表於 18-4-19 12:15
我自己當年只返半日學, 我唔覺得克苦, 好開心喎。因為測考基本唔駛溫書的。

阿大就唔係成日預 ...
我地好鬼懶乜鬼都無做……

retriever 發表於 18-4-19 07:50
我都認為“預習” 有辣有唔辣!

要好聽話又老實,自認將勤補拙先岩用。
我同大女都好humble的, 所以無問題。

回覆 tkinwong 的帖子

係, 阿女本身已經唔係D自動自覺既人, 有功課唔識就等我放工先做, 所以之前同佢做和改功課都做到十點。我宜家終於明白點解阿女D成績咁差, 一來佢本身又懶又蠢, 二來佢平時真係冇嘜溫習和預習, 現在開始要迫下佢, 希望仲有得救。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

給楼主參考~

connie001 發表於 18-4-19 12:56

係, 阿女本身已經唔係D自動自覺既人, 有功課唔識就等我放工先做, 所以之前同佢做和 ...
逼佢温习倒不如自搞好自理同專注~学功夫唔練好个馬步係学唔得好。成績好既同学自理力强、專注、有責任心有要求,做事唔馬虎,有效率。搞好呢d, 成績差極有限

connie001 發表於 18-4-19 12:56

係, 阿女本身已經唔係D自動自覺既人, 有功課唔識就等我放工先做, 所以之前同佢做和 ...

你這個情況我會請補習跟功課。

我知道EK唔少人抗拒補習,但如果家長實在無時間,而小朋友真係有需要,我真心認為搵補習支援小朋友是正常不過。早點做完功課,對小朋友是一件好事。

Yanamami 發表於 18-4-19 13:32
逼佢温习倒不如自搞好自理同專注~学功夫唔練好个馬步係学唔得好。成績好既同学自理力强、專注、有責任心有 ...

同意!
強迫好少會有好結果.!  鼓勵及多讚賞才是正路.

tkinwong 發表於 18-4-19 13:32
你這個情況我會請補習跟功課。

我知道EK唔少人抗拒補習,但如果家長實在無時間,而小朋友真係有需要,我 ...
確實,早點完成功課,早啲瞓,上堂都習中啲. 按個人情況搵功課/補習班..

回覆 Yanamami 的帖子

睇落好詳盡, 要俾D時間慢慢研究下, 多謝你提供的資料。

HK-MAN 發表於 18-4-19 13:47
確實,早點完成功課,早啲瞓,上堂都習中啲. 按個人情況搵功課/補習班..
樓主依家個情況係:1. 學校教深
2. 雙職家長無時間教
3. 小朋友唔自動自覺, 成績跟唔上
4. 樓主放工返屋企跟功課跟到10:00

咁既情況, 真係反對都無用, 實在宜請個上門補習1-5, 先起碼跟功課同溫習, 咁樓主返到屋企主力中英閱讀, weekend就溫下果個禮拜既嘢。咁小朋友又可以早D瞓, 呢個應該係最有效既方法。當然樓主仲要不斷同小朋友灌輸, 要自己學習溫書、做功課。

Yanamami 發表於 18-4-19 13:32
逼佢温习倒不如自搞好自理同專注~学功夫唔練好个馬步係学唔得好。成績好既同学自理力强、專注、有責任心有 ...
呢個對樓主嚟講有D難度, 要訓練, 都要學校配合。佢學校程度深, 依家佢火燒後欄, 無得慢慢嚟。

little_yolky 發表於 18-4-19 15:11
呢個對樓主嚟講有D難度, 要訓練, 都要學校配合。佢學校程度深, 依家佢火燒後欄, 無得慢慢嚟。 ...
睇你点睇……仲係小-~呢d係長遠必須要素。既然民生係禁harsh, 更需要搞好,唔係越升上去,态度唔好,点温点備課都無用(providing个女仲受控)。我同学个仔民小升民中,中二已要留两次班,結果第=次要留时決定轉校。态度唔好,俾你捱到-年,捱到小学,捱唔到DSE.

Yanamami 發表於 18-4-19 15:37
睇你点睇……仲係小-~呢d係長遠必須要素。既然民生係禁harsh, 更需要搞好,唔係越升上去,态度唔好,点温 ...
同意!
上次睇過 ILOVEJJ 講過佢小朋友測考默自己溫習, 早論我都跟佢方法做. 我跟亞女講你自已溫習啦,我唔迫你溫啦, 如果你每科90分我就好開心了. 出黎既結果,中文比上次多咗3分,英數比上次少咗3幾分....英數錯好多大意,若果跟得緊啲,幫佢溫,叫佢小心啲,應該可以攞多幾分!!  對初小黎講呢幾分係唔重要,佢既學習態度先係重要...比到信心小朋友,相信果幾分佢將來一定追得返黎.

retriever    發表於 18-4-20 11:07

Yanamami 發表於 18-4-19 15:37
睇你点睇……仲係小-~呢d係長遠必須要素。既然民生係禁harsh, 更需要搞好,唔係越升上去,态度唔好,点温 ...
如果係FTM就好D, 雙職就..................我阿細有人睇住, 都老實D既。

聽過咁多位的意見後,我會盡力幫亞女的,希望佢都生生性性唔好再咁心散。我以前的年代是阿媽只顧做嘢賺錢養我地,我哋啲功課測驗考試全部自己搞掂,完全冇問題。

回覆 HK-MAN 的帖子

你個女是初小嗎? 可以放手俾佢自己溫? 唔好話自己溫書, 就算叫阿女自己做曬D功課, 等我我放工返來再同佢對, 佢問我唔識做咁點? 我話叫佢試下, 搵過最合適的答案, 佢話如果錯呢? 我話回來先教番佢。佢初初都唔係好願意, 一唔識就留空, 等我返來教, 但係每次我同佢一齊做, 我引領佢去答, 佢又可以講岩答案, 都唔知佢真係唔識, 定係依賴我。不過宜家都好D, 我要佢一定要自己諗左先, 要填滿曬的答案, 我回家再同佢一齊睇功課。

‹ 上一主題|下一主題