用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀小學排名定校網?請發表意見
樓主: connie001
go

揀小學排名定校網?請發表意見  

ar_mak 發表於 18-4-21 11:00
你已經連續答中我兩次既出題,如果你答中埋第三次,你真係聰明。但如果你選擇故意去答錯,我就會讚你有智慧 ...

因為你呢個回應, 我讚你有智慧先!!!

IloveJJ 發表於 18-4-20 23:20
呢個易明喎!咁即係點解決上堂等老師講癈話既時間?

hmmm....

關於你問既問題, 我覺得主要係 "心態"

講兩個例子:

1) 在某教會分享: 一位女大學生話從小自知資質唔係好, 要將勤補拙, 呀媽教佢備課, 所以未上課前佢已經睇過內容N 次, 怕自己聽書唔明... 有人問: 有時D 課好悶, 你會想睡覺嗎? 女大學生答: 對, 有時係幾悶, 甚至有D 老師照書讀. 但佢都一樣專心聽書. 因為, 從另一角度, 有人跟佢照讀一次課文, 讓佢加深記憶都幾好呀!!!

2) 聖保羅盧安迪既分享: 有人問: 喂, 你咁勁, 物都識哂超哂班, 都唔駛聽書啦下華. 佢答: 對! 上課時確係會遇到已經明白既課題內容. 但佢仍然會留心聽老師講書. 佢會試幻想下自己, 如何像老師將課題清楚明白解說給學生聽..

如常, 我未能提供 COOKBOOK 式解答.

但希望你明白以上兩位, 無論自認魯鈍或者真天才的例子.

IloveJJ 發表於 18-4-21 12:31

你講呢啲,我一早問過第二種,講咗俾我仔知,但佢做唔到囉 ...

第二位係港產天才,做唔到唔奇。

BTW,都話唔係COOKBOOK ,係攞個精神,唔係跟著丫。

ar_mak 發表於 18-4-21 14:09
如果你有睇過比利,應該記得佢爸爸點去處理比利食煙既問題。佢爸爸撞到佢同班朋友一齊食煙,並無即時上前處 ...

你講比利同佢老豆既吸煙故事,正係男人要既尊重同信任。

connie001 發表於 18-4-19 12:56
回覆 tkinwong 的帖子

二來佢平時真係冇嘜溫習和預習, 現在開始要迫下佢, 希望仲有得救。 ...

初小生唔知有幾多學生係平時又溫習又預習?初小要咁讀法,中學點算?

民生多功課,做完功課大致都等於溫咗書,如果係我,我會針對佢錯的題目,俾啲類似題型既練習佢,教埋佢做,一次唔好做多,小小地咁做吓操吓,日子有功,多數會有助於提高成績,成績好對於有啲學生來講好似係一種荷爾蒙,會俾到學生動力,自動自覺去溫書去爭取更好成績。

你話佢做卷都唔小心,呢樣野都好致命,要針對題目手把手,好仔細咁教小朋友點做題去避免粗心大意,而不僅僅是口講話:考試要小心啲呀,要記得CHECK卷呀。。。

學習方法有千百種,要揀岩適合小朋友既,

最後,民生程度可能真係唔適合你女讀,我親戚都話係深,補唔少習,結果成績都係麻麻地。

如果目標係DSE入本地大學既話,並不一定要讀深校、神校、勁校,尤其小學。

MrBeast    發表於 18-4-22 10:54

IloveJJ 發表於 18-4-21 13:42
我都係鐘意睇成名前嗰部分。

我既難處係,點令老師少啲投訴啫!我日日接放學,但我成日想少啲見老師,我好 ...
有啲嘢係冇辦法,大部份呢啲個案升中後乜事都無。

ar_mak 發表於 18-4-21 10:57
小朋友大部份都係短視,冇辦法,現實就係小學講升中,升中就講DSE,難以有個長遠目光去睇得太遠。人無 ...
多謝大師提點.