用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀小學排名定校網?請發表意見
樓主: connie001
go

揀小學排名定校網?請發表意見   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 18-4-20 11:35
其實真係要小朋友唔好怕錯要試,考試唔通帶埋阿爸阿媽去考咩,試咗未必錯,唔試一定錯。
...

唔怕錯都可以兩睇,有智慧人士就擔心,“佢好似唔怕錯既(意指無羞恥之心)。

老師干預就麻煩。。。

家長會班主任都話:佢平時功課有時錯好多,但考試又OK。。。唔知係咪暗示D 物。

HK-MAN 發表於 18-4-20 12:07
其實跟功課亦係溫習的一種,只要用對方法. 例如中文造句.,佢作得好,讚下佢再討論一下,伸延落去..好過溫書多 ...

其實我叫細路每天15分鐘溫習係想養成習慣。情況如每天刷牙,唔通一天半天唔刷就壞牙咩。不過“新鮮15分” 呢個計劃未具體實行到,因為我返左工,就管唔到。

講到尾係取捨。 想佢功課唔失分,定養成自己解決習慣?

工作紙派返來,我要求佢檢討 “點樣岩,點樣錯” 跟手佢在卷底小簽。唔明佢返去問老師。佢小簽過既卷,第時佢唔明就丙佢。

總之來來去去,個波都要係佢果度。

因為,係佢讀書唔係我讀!

IloveJJ 發表於 18-4-20 12:13
啲男仔係要迫。不過我大仔都會,一專注嗰時係唔可以兼顧其他,咁等佢睇完先囉!我雖然無正式幫人補習,但 ...

有研究顯示,女人天生可以MULTITASK,譬如一路煲電話粥,一路打文件,一路煲劇,一路溫書,或者同時收十個八個兵。

男人係低等動物,做唔到多工。

譬如,打緊文件,老婆要同佢傾計,佢永遠斷斷續續跟唔上,攪到老婆變老虎。

我幾時都話,教仔要多D 聽爸爸意見。

唔係攬攬錫錫啜啜啜就攪得掂。

2jkidsfather    發表於 18-4-21 11:23

HK-MAN 發表於 18-4-20 11:51
多謝你之前的留言,令我放心讓亞女自行溫習.
溫得耐唔代表會高分,有時係唔夠熟才溫得耐. 我問亞女,你溫夠啦 ...

插咀一句。。。

係咪唔好咁強調用幾多分為標準?

換句說話,譬如,幾多個 CARELESS MISTAKES。

講到最後,佢無哂CARELESS MISTAKES,佢會唔會收貨?

S-Kwok 發表於 18-4-20 11:35
其實真係要小朋友唔好怕錯要試,考試唔通帶埋阿爸阿媽去考咩,試咗未必錯,唔試一定錯。
...

但錯左比阿爸阿媽鬧(or black face)呢

S-Kwok 發表於 18-4-20 11:22
討論真係好緊要,要逼佢地用腦,唔好齋睇。
我仔好鬼衰,有嘢睇就迷晒落去,你問咩佢都答唔到。好似噚晚咩 ...
工作時工作,我就唔會迫答,只會自言自語自問自答

connie001 發表於 18-4-19 12:56
回覆 tkinwong 的帖子

係, 阿女本身已經唔係D自動自覺既人, 有功課唔識就等我放工先做, 所以之前同佢做和 ...
細路仔個腦好得意,大人覺得佢蠢就會變蠢

little_yolky    發表於 18-4-23 11:13
HK-MAN    發表於 18-4-20 14:31

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-4-20 13:24
細路仔個腦好得意,大人覺得佢蠢就會變蠢
以前幫我湊仔個阿姐都咁講,所以佢成日讚我仔聰明

MrBeast 發表於 18-4-20 13:16
但錯左比阿爸阿媽鬧(or black face)呢

佢開天窗我就實炳佢。

retriever 發表於 18-4-20 13:11
插咀一句。。。

係咪唔好咁強調用幾多分為標準?
學校冇教淺考深,如果冇CARELESS MISTAKES,英數應該100分喎

用分數做界線會小1 生易明好多囉...

點都好,肯行出第一步自己溫習,就算唔達標都要鼓勵.,佢認真去對待自己既學業,心滿意足了.

connie001 發表於 18-4-20 11:17
回覆 IloveJJ 的帖子

阿女平時的課外活動是跆拳、游水、跑步等活動, 反而好少學術的活動, 所以可能咁, 佢D ...
我個囡生活schedule同你個囡好似, 好free ,  佢成績都係麻麻,學校亦教深, 測驗考試都係徘徊70幾,80幾 , 屬中下之仕, 不過好彩我地一條龍,學校都從未給過壓力我地, 就快升小三, 我易家都想緊放多d時間在學術上, 覺得佢玩得太多太 hea

ar_mak 發表於 18-4-20 14:37
佢有既係聰明但欠缺既係智慧,智慧需要累積。
呢個我暫時好難具體去講,但我比較注重細分呢樣野,例如時間 ...

一般講聰明, 係指個CPU, 夠快夠勁...

智慧要有埋個HARDDISK 加DATABASE...

如果硬要搵多個版友明白既比喻, 只識聰明就如一部無裝APPS 既S8!

回覆 retriever 的帖子

解釋得好透徹

IloveJJ 發表於 18-4-20 12:14
對!我就係覺得做功課已算溫書,唔需要平日再額外溫。
同意!時間有限,初小應該多啲伴讀,睇多啲書。再花時間將課文讀到爛熟可能會高分啲,但時間效益好低,唔值得。
‹ 上一主題|下一主題