用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀小學排名定校網?請發表意見
樓主: connie001
go

揀小學排名定校網?請發表意見  

connie001 發表於 18-4-18 11:13
回覆 happpy 的帖子

多謝你的意見, 我確信這是事實, 因為這校愈來愈商業化, 汰弱留強。我都想老師叫我地走 ...

(1) 開始培養小朋友中英閱讀既習慣, 唔好話佢唔肯, 佢唔鐘意, 佢XXXXX (下刪三千字), 有D嘢要做既, 就一定要做。
(2) 功課溫習每個星期清。甚至每日同小朋友複習上堂教過既嘢。
(3) 預習。
(4) 中文課本既詞語, 要小朋友作句子, 以保證小朋友明白字義及懂得運用。
(5) 問問同學仔(你幼稚園上, 我suppose已識一班知己家長群) 去邊間補習。有D補習社專保某D小學, 會目標為本D, 效果好D。

唔知你小朋友幾多年班, 如果到小三仍未有明顯改善, 就真係建議轉校, 因為小三升小四已是一個關口, 到小四升小五至轉有適應問題, 影響呈分。

回覆 little_yolky 的帖子

多謝你寶貴的意見, 10分實用。你的123點我們今個月已開始做緊,希望不會太遲。我很贊同你的觀點,我們會今年試幾間的插班試,當係試下阿女的水平,而且睇下阿女下學期的考試成績和出年上學期的成績,再決定下年是否轉校。

回覆 LittleButter 的帖子

多謝你的意見和鼓勵,希望睇多半年至一年時間。以前放工回家後同亞女睇功課后都九點十點,冇乜時間溫習,現在希望改變一下溫習模式,希望阿囡會有改善。

回覆 tkinwong 的帖子

多謝你的提點,我哋以前的模式真是測驗考試前先至溫,每日放工後真的好像冇乜時間,只有完成功課便算了,現在我們會加倍努力,多抽時間和阿囡溫下習,希望會有改善。

connie001 發表於 18-4-18 20:17
回覆 LittleButter 的帖子

多謝你的意見和鼓勵,希望睇多半年至一年時間。以前放工回家後同亞女睇功課后都 ...

功課太多要做到咁夜?還是要等你收工先問到功課?放學後時間如何運用?

如果做完功課已十點,那就真係好難有時間和精力溫書了。

tkinwong 發表於 18-4-18 13:48
我的小朋友讀緊津貼小學,佢嘅玩伴都係讀緊津貼小學,當中有地區名校及普通學校。這班小朋友無論是成績好的 ...

好奇,每天45分鐘溫習,有冇咁多時間?

加埋功課其他生活野,跨區有無可能做到?

ar_mak 發表於 18-4-18 20:54
首先要讚你呢段野寫得好好,我亦已經列印左出黎再影印幾百份聽日返學校派比大家。
但問題就出左係預習果度 ...

我都認為“預習” 有辣有唔辣!

要好聽話又老實,自認將勤補拙先岩用。

如果懶叻果D,可能有反效果。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3556276&extra=page%3D1&ordertype=1

新华德升中帖,參考下……

connie001 發表於 18-4-18 10:09
回覆 little_yolky 的帖子

其實如果照現在的情況(除非中途開竅), 阿女應該是B2B3生, 其實我冇奢望佢讀到BA ...
Band3亦有校风嚴謹既,只係成績十分强差人意。

retriever 發表於 18-4-19 07:46
好奇,每天45分鐘溫習,有冇咁多時間?

加埋功課其他生活野,跨區有無可能做到?

校車回到屋企四點左右。阿女有學琴、畫畫,去到五點半到六點左右。六點到七點用來做埋學校啲功課或玩,之後食飯。阿女啲功課大部分在學校完成,佢同我講唔少同學都爭取在學校完成功課。

我就八時前開始進行約一小時的溫習,九點左右又比佢玩一陣然後睡覺。

小一到小二可以這樣做,主因是學校功課不算太多,我不用花時間教或檢查功課。

ar_mak 發表於 18-4-18 20:54
首先要讚你呢段野寫得好好,我亦已經列印左出黎再影印幾百份聽日返學校派比大家。
但問題就出左係預習果度 ...
我自己都係咁, 幼稚園會自動自覺每日溫習, 唔記得溫會瞓瞓下彈起身溫返。去到小學, 就暑假先睇晒全個學期既課本一次, 上堂前一晚當然會溫返當日教既嘢, 亦會睇下新一課將會教D乜。不過, 我小學時課程較簡單, 無做筆記, 阿大就高小開始自己做。而筆記我哋唔係預習時做, 係溫習時做。預習我哋只係將課文內容睇睇, 對新課文有個印象, 上堂時老師講時就唔會on居居, 而且, 即場諗到問題可以發問, 唔駛返到屋企溫完習至發現問題。

不過, 我同阿大都有相同既特性, 我哋係可以高度&長時間集中既人嚟。

tkinwong 發表於 18-4-19 08:39

校車回到屋企四點左右。阿女有學琴、畫畫,去到五點半到六 ...

是否跨區?

如朝6晚9, 加埋有時課外活動, 每天搵到45分鐘都唔易...

我而家期望, 佢係每天搵15分鐘自己復習當天內容!

回覆 Yanamami 的帖子

我睇曬成個帖, 但係對於升中的規則、策略、竅門真係一曉不通, 有好多野都睇唔明, 我會睇多D升中帖和錦囊, 儲定升中知識日后選校, 謝謝你的資料。

retriever 發表於 18-4-19 09:17
是否跨區?

長沙灣去富榮花園,校車半小時左右。

學校1、2年級功課唔算繁重,三年級開始就唔知了。

little_yolky 發表於 18-4-19 09:04
我自己都係咁, 幼稚園會自動自覺每日溫習, 唔記得溫會瞓瞓下彈起身溫返。去到小學, 就暑假先睇晒全個學期既 ...
好刻苦……难以想像~

ar_mak 發表於 18-4-19 10:38
<不過, 我同阿大都有相同既特性, 我哋係可以高度&長時間集中既人嚟。>
講開發呆, 有好多唔同既人都試過, 當我發呆既時候, 以為我諗緊嘢, 但當我諗緊嘢既時候, 又以為我發緊呆, 唔知點解。

我仲有另一個特點, 就係「耳食之學」, 經耳仔聽既嘢基本全部會記得, 就算係老師上堂講既廢話, 都會記埋。我以前以為人人都係咁。

不過, 阿大唔係聰明人就是了。

Yanamami 發表於 18-4-19 11:48
好刻苦……难以想像~
我自己當年只返半日學, 我唔覺得克苦, 好開心喎。因為測考基本唔駛溫書的。

阿大就唔係成日預習, 間唔中, 不過佢哋兩個都有暑假睇晒D教科書。好開心架, 睇下有乜學丫嘛。