用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀小學排名定校網?請發表意見
樓主: connie001
go

揀小學排名定校網?請發表意見   [複製鏈接]

connie001 發表於 18-4-17 22:28
仲有個大問題,阿女集中力差,若看書時被轉移視線,定神回來後要搵好耐才知自己睇到那裏。而且極唔小心,加 ...

如果係集中力問題,轉校可以解決到嗎?

connie001 發表於 18-4-17 22:28
仲有個大問題,阿女集中力差,若看書時被轉移視線,定神回來後要搵好耐才知自己睇到那裏。而且極唔小心,加 ...
多帶她去又大又靚的圖書館看書,培養集中力

connie001 發表於 18-4-16 17:24
唔好意思, 想再問民生好定藍田循道好?
師兄師姐好, 係可以好穩定讓學校每年的B1率好穩定, 從而讓師弟師妹更易選校。而如果小朋友係B2/B3, 就係根據師兄師姐的往績, 被分類為B2/B3。

如果係民生, 有信心入頭六成, 可以直上民生中學部, 緊係最好, 否則入唔到, 都係一樣要出公海。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我睇完,意見係新華德 (藍循應該唔好收)

但坦白講,如果係我嘅小朋友,我都會15/16,但我同老公有傾過,如果去到尾1/3,應該考慮轉校!孩子要有自信嘅環境下成長,唔應該長期墊底
恐龍家

回覆 little_yolky 的帖子

其實如果照現在的情況(除非中途開竅), 阿女應該是B2B3生, 其實我冇奢望佢讀到BAND1學校, 但聽有D家長講若是BAND3生就只可揀BAND3中學, 到時D學生一定好壞, 我唔介意阿女讀D冇咁叻的學校, 但怕阿女群壞人學壞。我打左去教育局問是否BAND3生只可填BAND3學校, 但教育局話不是。咁之前有升中經驗的朋友知道是那個情況嗎?

不好意思, 路過想比多D資料你參考,我識朋友家的幾個小朋友都係讀民生(有的小學升埋中), 但成績平平, 有一個直頭不理想,已”LUM’過一年班, 讀到小五升小六時,學校突然勸退,另找學校,我相信是怕佢升小六會影響到學校派位的亮麗成績, 相信讀呢間學校, 家長要不少支援. 你現初小, 及早安排及考慮也是好事.

回覆樓主

我唔明點解小朋友成績唔好,唔幫佢補習,而選擇轉校?

回覆 happpy 的帖子

多謝你的意見, 我確信這是事實, 因為這校愈來愈商業化, 汰弱留強。我都想老師叫我地走, 等我唔駛十五十六, 但自己走又好似唔捨得佢份名氣, 因為始終這校是很難入的。而且轉到別校又不知阿女會突飛猛進, 還是停濟不前, 所以真係好難選擇, 而且有親戚大力反對我地轉校。

回覆 星星的後裔 的帖子

我之前試過2個月(一星期三日)搵人同阿女補習兼做功課, 但見出來的成績也是沒分別, 所以之后冇再補。而家都想再搵人補習, 但不知那間好。

connie001 發表於 18-4-18 11:17

我之前試過2個月(一星期三日)搵人同阿女補習兼做功課, 但見出來的成績也是沒分別, ...

唔好介意我亂up, 我覺得要先搵出原因。小學讀書簡單,補左習都唔得,有d 奇怪,可能亦家長反應太快兩個月唔得就cut,要比多d 時間見成效。

另我覺得可去搵專家幫手搵原因,例如小朋友如有閱讀障礙,普通補習老師幫唔到。找出問題所在最緊要。

我心目中每個孩子都是聰明,有能力的。有時是教養方法,家庭支援造成孩子的差別。

connie001 發表於 18-4-18 10:09

其實如果照現在的情況(除非中途開竅), 阿女應該是B2B3生, 其實我冇奢望佢讀到BA ...

不是band 3生只可以選band 3 校!
你要知派位制度遊戲,band 3 生是最後一批電腦派彩, 咁你話淨番嘅是甚麼類型學校,好彩嘅咪執到雞囉!

簡單啲講band 3生喺被簡批, no says!

樓主, 民生教深,但你女兒又不是不合格,學術都應該不是太差,若轉令一間普通津小應該好易應付.

如果俟打, 倒不如轉差少少既津校, 分分鐘上到BAND ONE GRADE

回覆 miujoey 的帖子

我地都有循這個方向諗, 所以先諗轉校, 但有好多顧慮。

我都有諗過阿女會唔會有讀寫障礙或學習不專注, 有問過老師但老師話唔似, 問過出面社工的意見又話有讀寫障礙的中文默書唔會取到100分。

connie001 發表於 18-4-18 12:15
回覆 miujoey 的帖子

我地都有循這個方向諗, 所以先諗轉校, 但有好多顧慮。

插班也要考,不如試下考左先,否則根本唔知有無轉校呢個option..... 閲讀理解我覺得睇多d書可幫到,不如你每天捉佢一齊睇下書,數學都係要做多d先小心到..... 加油!

醒目開學勳章

connie001 發表於 18-4-18 12:20

我都有諗過阿女會唔會有讀寫障礙或學習不專注, 有問過老師但老師話唔似, 問過出面 ...
你女似add(attention deficit disorder)多啲, 可以去健康院排期check下

回覆樓主:

我的小朋友讀緊津貼小學,佢嘅玩伴都係讀緊津貼小學,當中有地區名校及普通學校。這班小朋友無論是成績好的還是一般的,平時(包括星期六日)都要溫習功課,唔會等到考試前先溫。樓主提到考試前先溫,咁平時除了默書外,真係無同小朋友溫習?

我小朋友都無出去補習,我自己跟學業。每晚會用約45分鐘至一小時溫習,除了默書外,主要是做中、英文的閱讀理解練習和寫作練習。佢中、英文考試閱讀理解基本上滿分。

樓主當然可以考慮轉校,但先要問問,小朋友已盡全力嗎?讀書、溫習的方式可有改善空間?

民生是好學校,比着我都唔會咁易放棄。現在只是一年級下學期而已。

connie001 發表於 18-4-18 10:09

其實如果照現在的情況(除非中途開竅), 阿女應該是B2B3生, 其實我冇奢望佢讀到BA ...

直接搵班主任傾啦,問下班主任小朋友適唔適合讀上去,老師一年教噤多學生,佢多少有啲經驗既。

個人認為樓主現正可以同時進行兩方面的部署:(1) 轉校 (2) 溫習模式

其實兩方面同時進行,是沒有抵觸的!你既可以一邊試下考插班,又可以知道女兒的能力;同時亦可以努力嘗試不同的溫習方法/模式,以尋找到女兒真正的適合她自己的溫習方式,或許也可以透過不同的方式從而找到之前未能令成績好之真正原因!其實這對於女兒的讀書生涯,也是十分重要的!無論哪所小學讀書,也需要找到合適的學習模式,才能事半功倍!

如果最終有津小成功插班、女兒又能找到自己適合的溫習模式,到時候你再考慮轉不轉校。

我認識的一位朋友,大女在民生讀了五年,也是最後的一群。她心知女兒是屬band 3, 所以毅然決定在聖博德(在樂富、但派位的中學網是屬九龍城)repeat P5 一年,她女兒成為了第一名,真叫我們驚訝!可見民生的課程真的很深,而且競爭很大。所以她現在毫無疑問已經是band 1生了!當然每個小朋友/ 每個case 也不同,不能一概而論、或者非黑即白,但是努力嘗試,也是樓主與女兒當下要努力的方向了!

現在已經是4月中旬,都係時候兩邊同時進行啦!其實係辛苦媽媽妳了!不過相信你為著女兒的好處,應該可以更加有動力的!加油!
‹ 上一主題|下一主題