用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀小學排名定校網?請發表意見
樓主: connie001
go

揀小學排名定校網?請發表意見   [複製鏈接]

connie001 發表於 18-4-17 10:06
回覆 little_yolky 的帖子

多謝各位的意見, 其實阿女已經讀緊民生初小, 但成績好差, 次次都係合格邊緣, 因 ...
呢個原因一早講,分析情況亦不同....

connie001 發表於 18-4-17 10:06

多謝各位的意見, 其實阿女已經讀緊民生初小, 但成績好差, 次次都係合格邊緣, 因 ...

我有個世侄女當年亦是在民小,聽佢説那時壓力很大,英文好深,追得好辛苦,每晚回家都會喊,後來小三定小四轉了另一間34網小學,升中派去九真,今年考DSE。
如果壓力太大,轉校未必係件壞事。

回覆 connie001 的帖子

民生有教深  ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

MS本身係程度略高,要求亦高嘅學校
如果讀得唔開心,要轉的話,好睇你想試d 地區一線,定係中游學校

好難講邊間好d,其實你要睇邊間可能適合孩子性格多d
如果你係揀小一,我會話藍循,但你已知讀唔掂MS,我覺得應該去華德會開心d

Felix223    發表於 18-4-17 16:34
HK-MAN    發表於 18-4-17 14:14
恐龍家

回覆 miujoey 的帖子

民生會深D, 我睇過其他津校的卷, 考的範圍較少, 亦比較淺D。

醒目開學勳章

Felix223 發表於 18-4-17 12:15

我有個世侄女當年亦是在民小,聽佢説那時壓力很大,英文好 ...
見識過民小啲教材,一句講晒:揠苗助長

回覆 小曳人 的帖子

其實讀得開唔開心唔係睇間學校, 係睇下你同同學仔的相處, 阿女幼稚園時不想上學。 但去到小學, 佢同同學相處開心, 所以現在話唔想轉校。大人都怕環境轉變, 何況是一個小朋友, 但我見佢成績徘徊合格邊緣, 已是考尾幾, 所以諗現在轉去冇咁深的學校縛一縛睇下成績會唔會上番, 還是繼續讀維持在band3成績好? 現在煩惱緊。

connie001 發表於 18-4-17 14:17
回覆 小曳人 的帖子

其實讀得開唔開心唔係睇間學校, 係睇下你同同學仔的相處, 阿女幼稚園時不想上學。 但 ...
幼稚園時乜原因唔鍾意返學?...睇黎你對佢成既成績唔好太要求好啲....

回覆 HK-MAN 的帖子

應該係性格問題, 佢好內向, 怕陌生, K1時老師話佢係開學后哭得最長時間的一個。但現在小學, 佢已經外向好多。 我冇帶佢去補習, 只是考試前同同佢溫書, 每次測驗考試都肯溫, 但個人比較易分心和對自己冇嘜要求, 成績比較差。

connie001 發表於 18-4-17 14:59

應該係性格問題, 佢好內向, 怕陌生, K1時老師話佢係開學后哭得最長時間的一個。但現在 ...
讀書始終要培養學習興趣,..成績唔好再大力催谷好易反效果. 看來唔需要轉校,搵啱方法慢慢提升佢成績好啲. 轉去新學校,學野淺咗唔代表成績一定會好咗架.

醒目開學勳章 貢獻勳章

connie001 發表於 18-4-17 14:17
回覆 小曳人 的帖子

其實讀得開唔開心唔係睇間學校, 係睇下你同同學仔的相處, 阿女幼稚園時不想上學。 但 ...
但民生,唔係你孩子可以搵到自信同滿足感嘅"學校"
學校重唔重要?要睇個人性格同需要,一個人响傳統教學模式下合格邊沿,唔等於改一改教學方式一定會改變,但起碼唔會"我點做都唔會有好成績"

我相信一樣嘢,只要你搵到孩子嘅亮點,俾到佢滿足感同樂趣,孩子就自然會主動學習
要揾架~唔容易架...
呢樣嘢,可能要有心嘅老師幫到手

恐龍家

小曳人 發表於 18-4-17 16:19
但民生,唔係你孩子可以搵到自信同滿足感嘅"學校"
學校重唔重要?要睇個人性格同需要,一個人响傳統教學模 ...
咁,其實樓主最應該改變自己思想先...你看他開POST題目,方向其實係錯既! 成績麻麻,想轉校都唔係容易一件事.,好啲既津校,對成績有一定要求的.

我自己都好亂, 怕幫阿女做錯決定。可能到時撞采俾阿女插到入其他學校, 但如果到時先考慮就唔夠時間, 所以問定大家意見, 究竟走唔走好。

最主要係每個朋友同長輩都覺得阿女係好精靈, 平時係好聰明的, 但在考卷上出左咁既成績, 諗緊會唔會間學校唔夾佢者。

connie001 發表於 18-4-17 17:02
最主要係每個朋友同長輩都覺得阿女係好精靈, 平時係好聰明的, 但在考卷上出左咁既成績, 諗緊會唔會間學校唔 ...

你有無硏究過佢衰咩?唔明丶唔小心定做唔晒?會唔會針對佢個問題改下先?由最高分果科開始,先搵一科建立自信先,再續科改善

connie001 發表於 18-4-17 17:02
最主要係每個朋友同長輩都覺得阿女係好精靈, 平時係好聰明的, 但在考卷上出左咁既成績, 諗緊會唔會間學校唔 ...

你喺民幼直上民小?  初小即喺小2? 小3?
當時幼稚園老師有冇講小朋友不適合上小學?

我有一例子, 朋友仔格硬上民幼(最後喺ai返嚟), 由一年級起都已被捱打狀態,主科唔合格試升,情況一年比一年差,而家5年級,想走亦走唔到, 點計都喺band 3生!
民小99直屬位, band 3?生一定冇份!

另,有一個朋友女初小知讀唔掂轉去培道,成績不是標青,但起碼不是最低層, 開心嘅!

講咗兩個例子, 樓主女如在民小讀極都冇喜色, 真奉勸找間啱女女讀, 免得一年又一年做墊底班, 到高小好難轉!

connie001 發表於 18-4-16 16:56

係藍田循道和新華德, 你們會選擇邊間?

新華德

回覆 pooh仔 的帖子

係由民幼升上民小,老師從沒講過阿女唔得,現在是我自己覺得阿女是墊底,但老師冇提過是試升,我反而想老師話阿女唔得仲好,等我唔駛十五十六。

回覆 藍藍媽 的帖子

阿女的中英默有90至100分。中文最差,尢其閱讀理解,而英文的speakng和listening都ok, 又係衰在Reading & Usage方面。我問阿女知唔知自己衰乜?佢話識讀曬D字,但唔明內容和題目問乜,所以我覚得佢係自小少看中英文書,所以理解力好差。

仲有個大問題,阿女集中力差,若看書時被轉移視線,定神回來後要搵好耐才知自己睇到那裏。而且極唔小心,加當減數計,一見題目的關鍵字就寫答案,常常睇錯題目。就算供詞填充都會抄錯字,總之就睇到都激死。
‹ 上一主題|下一主題