用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? ...
樓主: Shangrila
go

有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

addicted 發表於 18-5-22 08:09
Thx for sharing. My son also doesn’t like to look at people’s eyes when speak. Even 望,都不會完 ...
有機會係怕生,或者唔夠自信?
我仔情況係... 我覺得可能有少少自閉傾向,我知好多A仔都有呢類情況
的確唔好有期望,如果學術能力高,起碼會有SFA offer先

恐龍家

addicted 發表於 18-5-22 08:09
Thx for sharing. My son also doesn’t like to look at people’s eyes when speak. Even 望,都不會完 ...

就算是A仔, 都可作早期訓練去改善, 但都要一年半載才有明顯進步。
我小朋友都有A仔傾向, 冇眼神接觸, K1開始作密集訓練有改善, 考小學都算可以。

assado 發表於 18-5-23 02:07

就算是A仔, 都可作早期訓練去改善, 但都要一年半載才有明顯 ...

Thanks!已經訓練咗一段時間,眼神接觸係多咗,係社交方面仲係差啲,近排開始比較反叛,脾氣差咗,個人都無時停!處理佢哋嘅問題真係唔容易!

Shangrila 發表於 18-5-23 23:42
Thanks!已經訓練咗一段時間,眼神接觸係多咗,係社交方面仲係差啲,近排開始比較反叛,脾氣差咗,個人都 ...

同一時間, 都要上社交班俾小朋友知道怎樣和別人相處。
‹ 上一主題|下一主題