用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? ...
樓主: Shangrila
go

有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? [複製鏈接]

Shangrila 發表於 18-4-25 22:19
其實ASD小朋友係好直嘅,佢哋會影響到人,只不過因爲胸無城府,有時同理唔到其他人嘅感受,想到乜就去做, ...

其實我覺得某程度上ASD嘅人係好可愛。

醒目開學勳章 王國長老

Shangrila 發表於 18-4-25 22:19
其實ASD小朋友係好直嘅,佢哋會影響到人,只不過因爲胸無城府,有時同理唔到其他人嘅感受,想到乜就去做, ...

有心嘅聰明小朋友,會利用自己聰明去傷害弱者
無心嘅ASD小朋友,有時又難怪人地嬲(大人覺得無傷大雅,同齡同學會覺得討厭到忍無可忍),但做阿媽見到有d情況就總忍唔住心痛

Charlotte_mom 發表於 18-4-26 20:16
無心嘅ASD小朋友,有時又難怪人地嬲(大人覺得無傷大雅,同 ...

身邊有個,屋企人(長輩)唔體量,工人又惡,小朋友每次見到我都同我講唔開心,阿媽都好無奈,好可憐

Charlotte_mom 發表於 18-4-26 20:16
無心嘅ASD小朋友,有時又難怪人地嬲(大人覺得無傷大雅,同 ...
我仔都係ADHD不過沒學習問題亦唔會影響人,距讀IS鬼多過人,我發覺中囯人或Asian個的會hup距但的鬼好鈡意同巨玩因巨好funny沒機心,大部份鬼仔同學都係甘,所以我叫巨避開Chinese/Asians, 社交OK.
有親友小朋友讀直資,距都係我仔個case不過就慘的,的同學好mean,係老師面前扮到好乖但轉頭就bully巨,今年縂撞到個好沒愛心的老師唔喜歡巨個女,日日係學校被同學排擠,得一兩個ABC的同學可以get along,學校社工講到明吾會有support for ADHD,依傢巨愁到爆。尼簡學校縂係年年7,8千人報傢!

MrBeast 發表於 18-4-26 20:33
身邊有個,屋企人(長輩)唔體量,工人又惡,小朋友每次見到我都同我講唔開心,阿媽都好無奈,好可憐 :laug ...
甘真係好可憐!我覺得依傢的細老可以好mean,係playground真係見到心寒!我係老餅,囘憶童年的同學仔都好友善。

licpd 發表於 18-4-27 00:47
我仔都係ADHD不過沒學習問題亦唔會影響人,距讀IS鬼多過人,我發覺中囯人或Asian個的會hup距但的鬼好鈡意同 ...

我覺得只是好彩,鬼仔都可以好 mean

bobbob    發表於 18-4-27 14:09

licpd 發表於 18-4-27 00:47
我仔都係ADHD不過沒學習問題亦唔會影響人,距讀IS鬼多過人,我發覺中囯人或Asian個的會hup距但的鬼好鈡意同 ...

請問學校係咪係旺角區?

MrBeast 發表於 18-4-27 10:57
我覺得只是好彩,鬼仔都可以好 mean
其實都唔知係未好踩,ADHD好多好charming同funny,講野多,跟鬼老culture可能魔合得好的。

朱古力小b 發表於 18-4-27 13:14
請問學校係咪係旺角區?
其實邊簡唔係重點,選之前要了解過。要嚴選有愛心唔係單單marketing做得好的,望下的學生係邊款會唔會格到,言談是否友善等等。。。

licpd 發表於 18-4-27 17:07
其實都唔知係未好踩,ADHD好多好charming同funny,講野多,跟鬼老culture可能魔合得好的。
...
身邊都有個adhd,正如你說,funny 玩得。asd is another matter though

有特殊學習需要兒童升讀小學簡介會現正接受報名

有特殊學習需要(SEN)的兒童能夠升讀小學,父母看到他們的成長踏入新階段固然覺得開心,但另一方面可能又會擔心孩子能否適應新環境。以下由教育局與協康會合辦,簡介入讀特殊學校小一的免費講座,非常適合家長及特殊教育前線人員參加。講座現正接受報名 (名額有限,先到先得),詳情如下:

「與你同行」入讀特殊學校簡介會
日期 :
06/06/2018 (三)
時間:
上午10:10至下午1:00
(登記時間為上午9:45至上午10:10)
地點:
九龍塘沙福道19號-教育局九龍塘教育服務中心西座4樓演講廳
(港鐵九龍塘站E出口)

對象*:
考慮安排子女入讀特殊學校小一的家長
服務有特殊教育需要學前兒童的同工
其他有興趣的家長及康復服務同工
*由於場地座位有限,居住在香港區和新界西區的家長及上述前線工作者,報名可獲優先安排。

內容 (講者):

特殊學校的轉介及學位安排機制 (教育局特殊教育支援組代表)
特殊學校與普通學校的選取 (協康會教育心理學家)
子女入讀特殊學校的經驗分享 (家長)
答問時間 (教育局代表、協康會代表、香港特殊學校議會代表和各講者)
名額:
350名
(如因額滿而未被接納的報名者, 將於2018年6月1日或以前收到通知。)

費用:
全免
報名:
請填妥報名表格,傳真至2574 7954或電郵至[email protected]

截止報名日期:        25/05/2018 (五)
查詢 :
3618 6701 (協康會梁小姐)
按此WhatsApp查詢

MrBeast 發表於 18-5-2 14:04
有特殊學習需要兒童升讀小學簡介會現正接受報名
樓住不方 understand 下

licpd 發表於 18-4-27 17:07
...

正是。話說新界區某一條龍直資,小一入學面試選英文好及外向活潑小朋友,結果卻收了不少SEN,在校內都玩得好顛(應該是ADHD) ,例如啲仔玩用門夾手指。

小華媽媽 發表於 18-5-21 17:06
正是。話說新界區某一條龍直資,小一入學面試選英文好及外向活潑小朋友,結果卻收了不少SEN,在校內都玩得 ...
你誤會啦!尼的小朋友甘玩係沒管教得好,跟ADHD無関!學校如果行政管理得差,的學生係學校先可以玩得甘

顛!

licpd 發表於 18-5-21 17:27
你誤會啦!尼的小朋友甘玩係沒管教得好,跟ADHD無関!學校如果行政管理得差,的學生係學校先可以玩得甘顛! ...

肯定。識人是ADHD, 但教得好有規矩。

小華媽媽 發表於 18-5-21 17:29
肯定。識人是ADHD, 但教得好有規矩。
唔好被的學校賴落去SEN個到!唔同學生有唔同管教方法而已。學校有不可推捨的責任教好收囘來的學生,儅然傢長亦要配合。

licpd 發表於 18-5-21 17:57
唔好被的學校賴落去SEN個到!唔同學生有唔同管教方法而已。學校有不可推捨的責任教好收囘來的學生,儅然傢 ...

Agree!

Shangrila 發表於 18-4-22 23:35
佢本身確診ASD,未夠歲數未確診ADHD,但我哋睇佢9成係專注力不足,但其實佢嘅智力發展又比同齡快最少半年. ...

我小朋友有言語發展緩慢 及 有A的傾向, 由K1 開始在私人機構密集訓練至P1 (政府排期超耐), 現在直資讀書冇問題亦成績好好, 但在小學面試時情緒表現好不一, 要好作準備及鼓勵, 最重要是同小朋友作早訓練吾好拖。

小曳人 發表於 18-4-25 10:49
只想分享一樣嘅:我仔面試時唔望人眼,結果係全軍覆沒!(YW/DB/GT 有 2nd in)
except SFA,考學術能力,唔 ...

Thx for sharing. My son also doesn’t like to look at people’s eyes when speak. Even 望,都不會完全四目交投,係咪有症狀?及學校interview 不要有期望?....

addicted 發表於 18-5-22 08:09
Thx for sharing. My son also doesn’t like to look at people’s eyes when speak. Even 望,都不會完 ...

冇眼神接觸, 有機會係a仔, 如果懷疑要早去健康院排期作評估。
我小朋友都有這症狀, 要早作訓練及早糾正。
‹ 上一主題|下一主題