用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? ...
樓主: Shangrila
go

有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? [複製鏈接]

LeeCC 發表於 18-4-21 09:02
識得sen小朋友小一考到直資私校,也識得幾個分別小二三四插班入直資私校,以上小朋友都是asd +特殊本領 的 ...

請問一下,要插班直私嘅小朋友都係因為唔適應津校嗎?我仔都係ASD,未發現有咩嘢特殊能力,只知智力發展比同齡小朋友快一啲。佢對機械方面特別有興趣,講呢啲嘢同學都唔明,只喜歡同大人傾計,所以社交方面又係比較弱...

Shangrila 發表於 18-4-22 23:52
請問一下,要插班直私嘅小朋友都係因為唔適應津校嗎?我仔都係ASD,未發現有咩嘢特殊能力,只知智力發展比 ...

ASD可以試下坊間的治療如感統先。如果學校面試後收,這樣可以試下,但不要抱太大希望,一般直私面試對社交能力都有較高要求。反而官資在沒有screening下,各類學生較多,可能比較合適ASD學生。

請問一下,要插班直私嘅小朋友都係因為唔適應津校嗎?我仔都係ASD,未發現有咩嘢特殊能力,只知智力發展比 ...

當中有小朋友以世襲生身份分別入左人人夢寐以求的神津和地區一線,但都感覺學校不包容,也將他們放埋一邊就算,所以轉去私校。他們都是社交弱但數學強的。

另外有小朋友不是適應問題,是學費和路程原因,由私校轉近家和較平的直資,小朋友是asd +資優

Shangrila 發表於 18-4-22 23:35
佢本身確診ASD,未夠歲數未確診ADHD,但我哋睇佢9成係專注力不足,但其實佢嘅智力發展又比同齡快最少半年. ...

asd k2 還可以行為治療嗎? if so, do as much as u can.  hk in general sen support 不夠,直C 主打成績,就算有support ,resource wise 也未必可以容納太多sen,有個別官津做得好,不過你又會不會甘心(上堂被其他同學影響),adhd 反而易處理,有藥可控制。
利申,no expert or experience,just my 2c,自求多福

mytambb 發表於 18-4-23 07:12
ASD可以試下坊間的治療如感統先。如果學校面試後收,這樣可以試下,但不要抱太大希望,一般直私面試對社交 ...

謝謝你的意見!

LeeCC 發表於 18-4-23 07:36
當中有小朋友以世襲生身份分別入左人人夢寐以求的神津和地區一線,但都感覺學校不包容,也將他們放埋一邊 ...

謝謝你的分享!

MrBeast 發表於 18-4-23 09:20
asd k2 還可以行為治療嗎? if so, do as much as u can.  hk in general sen support 不夠,直C 主打成績 ...

Thanks!的確就算學校話有,其實支援都有限,不可能只靠學校。

回覆樓主:

阿仔學校同級有個ADHD 的同學仔,呢個同學仔一不如意就會打其他小朋友,好似話現在食緊藥就收廉咗好多。不過,唔係我唔包容呢d小朋友,而係呢d攻擊性行為的小朋友讀私/直校,父母要有心理準備,隨時會俾人告!因為讀得直/私的小朋友多數家底不錯,可能係屋企的金波羅,打親人哋小朋友分分鐘會收人律師信!阿仔同級的同學脾氣好大,圍棋輸咗就打其他小朋友或掟棋盤,所升分班名單一出都擔心會分到同班!

回覆 Shangrila 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3626295&extra=page%3D1

littlemonkey09 發表於 18-4-24 09:28
阿仔學校同級有個ADHD 的同學仔,呢個同學仔一不如意就會打其他小朋友,好似話現在食緊藥就收廉咗好多。不 ...
是公立學校?  我識個就是有暴力性的ADHD, 幾年前佢3年班終於被學校社工轉介左去要留宿專收情緒有問題的學校 , 個家長是很合作的人, 雖要離開主流學校, 都覺得此安排對自己同其它同學都好.  去左幾年, 聽說個小朋友情緒控制都有進步, 在校亦學到一些非文法方面的技能.

HaYi 發表於 18-4-25 09:55
是公立學校?  我識個就是有暴力性的ADHD, 幾年前佢3年班終於被學校社工轉介左去要留宿專收情緒有問題的學校 ...

我個仔係讀私校,如冇大量家長投訴,又或者怪獸家長出現,而成績又乎合要求的話,應該可以讀到畢業的!

醒目開學勳章 貢獻勳章

只想分享一樣嘅:我仔面試時唔望人眼,結果係全軍覆沒!(YW/DB/GT 有 2nd in)
except SFA,考學術能力,唔考應對/禮儀呢d野

請不要有期望... 可能喜出望外!

恐龍家

醒目開學勳章

littlemonkey09 發表於 18-4-24 09:28
阿仔學校同級有個ADHD 的同學仔,呢個同學仔一不如意就會打其他小朋友,好似話現在食緊藥就收廉咗好多。不 ...
我識嘅case反而係個adhd小朋友無乜行為上問題(起碼唔會打人),但俾個『正常』小朋友bully到想自殺,而家啲『正常』小朋友做戲好叻,人前人後一個樣,尤其係讀直私嗰班

醒目開學勳章 王國長老

Shangrila 發表於 18-4-22 23:35
佢本身確診ASD,未夠歲數未確診ADHD,但我哋睇佢9成係專注力不足,但其實佢嘅智力發展又比同齡快最少半年. ...

你仔同我仔情況好似
我係先中ADHD,再中ASD(因非典型)。智商比一般高但未到資優,訓輔組老師話叫我唔駛同佢鬥快,你唔會夠佢快

醒目開學勳章 王國長老

Shangrila 發表於 18-4-22 23:42
唉!我就係睇學校概覽,見好多直私講sen嘅支援或老師受訓比率都好低,所以就以為直私喺呢方面唔會做太多( ...

你可以further了解下,可能真係要去簡介會Q&A至問到

醒目開學勳章 王國長老

我見你似係港島人
社交訓練可試聖基道健苗軒,幾好
佢係導師安排遊戲,特登引發佢地d負面反應(例如要分組爭人,要合作,有限資源等),然後做de briefing講返頭先點樣,你地覺得邊個做得好,點解,自己頭先錯在哪裡
再有5分鐘左右請家長入去聽

唔錯架

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 18-4-25 11:10
我識嘅case反而係個adhd小朋友無乜行為上問題(起碼唔會打人),但俾個『正常』小朋友bully到想自殺,而家 ...

This is true
我仔唔受同學歡迎,有時都有d難聽說話。我仔唔會打人,但唔留神時就做埋d乞人憎野:玩筆連續地撻撻聲呀,發出怪聲呀
反而係正常嘅同學惡意傷害,講野/搵藉口又比我仔叻,講道理我仔一定唔夠人黎,呢d傷害力更大

bobbob 發表於 18-4-25 11:10
我識嘅case反而係個adhd小朋友無乜行為上問題(起碼唔會打人),但俾個『正常』小朋友bully到想自殺,而家 ...

其實我個仔都係唔會打人,不過即使只係K2,都試過有人前乖乖女嘅同學仔,會趁自己家長唔為意打佢,我望住佢都照打,不過我仔察覺唔到佢係惡意嘅。(好典型ASD仔,唔識睇人眉頭眼額)

Charlotte_mom 發表於 18-4-25 11:23
我見你似係港島人
社交訓練可試聖基道健苗軒,幾好
佢係導師安排遊戲,特登引發佢地d負面反應(例如要分組 ...

Thanks!我會去睇下!

Charlotte_mom 發表於 18-4-25 11:29
This is true
我仔唔受同學歡迎,有時都有d難聽說話。我仔唔會打人,但唔留神時就做埋d乞人憎野:玩筆連續 ...

其實ASD小朋友係好直嘅,佢哋會影響到人,只不過因爲胸無城府,有時同理唔到其他人嘅感受,想到乜就去做,相比一般小孩,如果有心人要裝無心人,真係唔夠佢哋玩。
‹ 上一主題|下一主題