用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? ...
go

有無媽媽小朋友係sen,但在直私小學就讀? [複製鏈接]

小朋友K2,要考慮升小問題,但身邊人都建議讀津小,話直私小學無支援。希望小朋友係sen又讀直私小學嘅家長可以分享一下,謝謝!
   4    0    0    0

回覆樓主:

可以在简介會答問時間, 問學校對SEN 支援。

回覆樓主

某些直私的確係「包容」度高些

但不會有什麼「支援」,尤其私校(資優除外)

回覆樓主:

直资 WKF 有SEN 支援, 簡介會有家長問。

assado 發表於 18-4-16 13:01
冇期望冇失望

Shangrila 發表於 18-4-16 11:44
小朋友K2,要考慮升小問題,但身邊人都建議讀津小,話直私小學無支援。希望小朋友係sen又讀直私小學嘅家長 ...
sen 範圍好廣,g優都是sen的一種

回覆樓主:

不過, 学校會在面試時用方法抽SEN 出來。

assado 發表於 18-4-16 13:01

Thanks!

siden 發表於 18-4-16 13:04

Thanks!

MrBeast 發表於 18-4-16 13:21
冇期望冇失望

Thanks!

小朋友K2,要考慮升小問題,但身邊人都建議讀津小,話直私小學無支援。希望小朋友係sen又讀直私小學嘅家長 ...
入直私靠實力,係SEN既話 學校都肯收,即係冇問題啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

要邊d支緩先?
社工/心理學家間間學校都應該有,或多或少,會唔同
而傳統如SFA,GC多,相對support俾GC會多過其他學校
但GC去到津校就乜都無,因為政府俾SEN舊錢唔包gifted

所以,要睇你係邊樣,讀寫去到小功課無乜測考嘅學校,亦未必出問題要support,所以... it depends..
恐龍家

是那種 SEN ? 方便就講。
如直/私收得, 就問題不大, 但都要持續跟進, 等小朋友早去改善.

講d唔講d,好難 offer good advices,confirmed case or 疑似?

識得sen小朋友小一考到直資私校,也識得幾個分別小二三四插班入直資私校,以上小朋友都是asd +特殊本領 的,學習無問題,主要係社交有障礙,面試家長見校長時,家長已經講清楚小朋友情況

LeeCC 發表於 18-4-21 09:02
識得sen小朋友小一考到直資私校,也識得幾個分別小二三四插班入直資私校,以上小朋友都是asd +特殊本領 的 ...

SEN 問題同校長講都可以, 但要考慮校長會諗乜先。
最重要是家長現時處理方法都一併講出來, 及有效果。

assado 發表於 18-4-21 09:30
SEN 問題同校長講都可以, 但要考慮校長會諗乜先。
最重要是家長現時處理方法都一併講出來, 及有效果。
...

前提是間學校係樂意接受,有經驗照顧和有方法幫sen 小朋友

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 18-4-16 13:04

This is not true
我仔sen讀港同,支援係足,社工全職駐校,好多老師都受過訓(問過點解學校概覽受訓老師咁低%,副校答因教育局只count某一短期課程,反而我地老師上嘅較長期嘅佢推地唔count)
老師本身已專科專教,仲特別學埋點用特別技巧去教拔尖補底學生,亦好多老師加入訓輪組,唔係等學生爆鑊先交俾社工做野,而係平時都已向有需要學生埋手,搵個最夾嘅老師做類似mentor角色,時時留意佢地搵佢地傾計,睇下有無需要跟進
學校亦有俾錢請言語治療師,同教育心理學家

我仔試過行為問題,幾個老師社工幫我,連校長都出場做晒大龍鳳(善意嘅,因知要及早俾佢知後果嚴重)連警察關係組madam都請埋黎

平時為sen生做嘅workshop亦唔少,為大圍家長做嘅talk同workshop亦好多

唔係津校只可拎sen生政府支助,直資一樣得。其實每間學校點用呢舊錢無咩限制,並非每間學校願意申請願意去用。但港同有申請有用,仲擺好多資源在老師培訓,要請代課要盛,好多學校都怕煩怕貴,但港同肯俾肯做,因為佢地真係覺得老師進修好重要,亦重視孩子利益

至於包容,亦真係非常重要。一年二百幾日返學,sen生特別易出事,老師臨場處理有絕對影響性,唔係「有耐性d」咁簡單。即時處理同事後跟進都係要花時間精神

assado 發表於 18-4-21 08:19
是那種 SEN ? 方便就講。
如直/私收得, 就問題不大, 但都要持續跟進, 等小朋友早去改善.
...

佢本身確診ASD,未夠歲數未確診ADHD,但我哋睇佢9成係專注力不足,但其實佢嘅智力發展又比同齡快最少半年...

Charlotte_mom 發表於 18-4-21 18:19
This is not true
我仔sen讀港同,支援係足,社工全職駐校,好多老師都受過訓(問過點解學校概覽受訓老師 ...

唉!我就係睇學校概覽,見好多直私講sen嘅支援或老師受訓比率都好低,所以就以為直私喺呢方面唔會做太多(心想,疑似sen嘅學生都應該喺面試時行人止步了吧?!)

‹ 上一主題|下一主題