用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 終於都要決定點填,咁填會唔會太冒險? ...
樓主: patpat234
go

終於都要決定點填,咁填會唔會太冒險?

王家爸爸 發表於 18-7-12 10:17
張祝珊係大熱,乙一張祝珊,機會唔大既。所以乙二中婦入既機會一定比入張祝珊大。

呢D策略真難!! 想請教,咁講的話,如果成績好又想入張祝珊,應如何填表先好?

王家爸爸 發表於 18-7-12 10:17
張祝珊係大熱,乙一張祝珊,機會唔大既。所以乙二中婦入既機會一定比入張祝珊大。

其實真係要睇好唔好彩 我地學校有的考全級19都入左張祝珊反而級一的唔入

fungfung060922 發表於 18-7-12 10:23
其實真係要睇好唔好彩 我地學校有的考全級19都入左張祝珊反而級一的唔入
...

請問級19那個是將張祝珊填乙一?

pino 發表於 18-7-12 10:22
呢D策略真難!!  想請教,咁講的話,如果成績好又想入張祝珊,應如何填表先好?
...
佢既填表策略無問題,問題係發生咗係六年前(升小既時候),所以已經無得變。
每個人既情況唔同,其他人既個案,參考價值唔高(其實係無),所以先睇自己學校既B1比率,如果無三成以上既,我估只好靠大抽獎。

fungfung060922 發表於 18-7-12 10:23
...
大抽獎入其實睇運氣,同買六合彩無差別。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-7-12 10:29
佢既填表策略無問題,問題係發生咗係六年前(升小既時候),所以已經無得變。
每個人既情況唔同,其他人既 ...
"問題係發生咗係六年前(升小既時候)"

小兒將升小五,現開始認識這升中派位策略。
請問升中派位跟升小派位, 有什麼關係呢?

pino 發表於 18-7-12 10:26
請問級19那個是將張祝珊填乙一?

是 自行都係

sarahtsw 發表於 18-7-12 11:29
"問題係發生咗係六年前(升小既時候)"

小兒將升小五,現開始認識這升中派位策略。
升小派位派到間升緊既學校,因為升緊,你前三、四年既師兄師姐係PS1都考得好既機會大咗,你既級一就勁過其他學校既級一,你既全港呈分排名自然高,入到心儀學校既機會就自然高。

IloveJJ 發表於 18-7-12 10:50
級一自行都唔入?
印象中張記比較傳統,特別鍾意啲成績好既學生,唔鍾意太活潑既小朋友。不過如果級19都自行入到既話,級1入唔到可能同小學無關係,係小朋友自己既因素。

醒目開學勳章

回覆 王家爸爸 的帖子

明白,謝謝 !

fungfung060922 發表於 18-7-12 11:31
是 自行都係

是否面試表現好過級1,自行入左?

王家爸爸 發表於 18-7-12 10:19
我會將你既婦、聖換位。

王家爸爸
請問東區男band1 b-c 乙部應如何排?

pinkyyip 發表於 18-7-12 12:32
王家爸爸
如果係B1B、B1C,東區首先需要避開張記,我會建議自行、甲一、乙一都揀聖馬可、中婦或者民生。有人乙二都派到聖馬可、中婦或者民生,即係乙一必定入到。

王家爸爸 發表於 18-7-12 12:44
如果係B1B、B1C,東區首先需要避開張記,我會建議自行、甲一、乙一都揀聖馬可、中婦或者民生。有人乙二都派 ...

如果有筲官聯繫係咪應放在甲一、乙一?
但又想博高一線...

pinkyyip 發表於 18-7-12 13:24
如果有筲官聯繫係咪應放在甲一、乙一?
但又想博高一線...
如果有筲官聯繫,又唔想博高一線(其實差別唔太大),咁就甲一、乙一放筲官,可以買定校服。

pinkyyip 發表於 18-7-12 12:32
王家爸爸
聖馬可DSE好似唔差:http://www.stmarks.edu.hk/sms2/index.php/academic/academic-results/10-academic-results/688-hkdse-2018

王家爸爸 發表於 18-7-12 13:37
如果有筲官聯繫,又唔想博高一線(其實差別唔太大),咁就甲一、乙一放筲官,可以買定校服。

...

就係想博高一線

pinkyyip 發表於 18-7-12 13:47
就係想博高一線
想博高一線就聖馬可。

王家爸爸 發表於 18-7-12 14:09
想博高一線就聖馬可。

謝謝你