用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 網上中學概覽和學校派選校文件有不同
go

網上中學概覽和學校派選校文件有不同 [複製鏈接]

九龍城區,有好幾間他區學校,响學校派選校文件係有,但網上中學概覽就冇,點解會有分別,係咪跟學校派果份
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

ckfamily 發表於 18-4-16 09:46
九龍城區,有好幾間他區學校,响學校派選校文件係有,但網上中學概覽就冇,點解會有分別,係咪跟學校派果份 ...

中學概覧係上學期時出,到大抽獎時教育局要再按實際情況調動學額,所以係用教局最終發放畀家長資料為準。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

九龍城區,有好幾間他區學校,响學校派選校文件係有,但網上中學概覽就冇,點解會有分別,係咪跟學校派果份 ...

中學概覽? 係咪CHSC個網站?

呢個網站只係甚麼"家庭與學校合作事宜委員會"攪出嚟, 唔關EDB事. 資料經常唔update兼有錯.

不過以前查詢過, 個網站負責人話, 係D中/小學唔提供update資料俾佢地, 所以唔會update喎! 不過好似有D全世界都知既資料, 如協恩小學同中學已經脫咗龍N年, 佢都可以當唔知......堅持協恩小學係有"直屬中學"

要信都上EDB個網睇啦!

學校派既就係EDB提供既資料, 咁你認為邊個可信?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可否告知是那幾所中學?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-16 09:53

呢個網站只係甚麼"家庭與學校合作事宜委員會"攪出嚟, 唔關EDB事. 資料經常唔u ...

中學概覧用途係一鑊過揾學校網址時唔使煩,但發現有唔少死 link
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-16 10:00
中學概覧用途係一鑊過揾學校網址時唔使煩,但發現有唔少死 link
以前試過連人地校長名都打錯..... 如果跟住佢既資寫叩門信, 寫錯人地校長名, 妳話幾有誠意呢?

都係果句: 做家長唔可以懶, 想懶就唔好做家長
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-16 09:53

呢個網站只係甚麼"家庭與學校合作事宜委員會"攪出嚟, 唔關EDB事. 資料經常唔u ...

原來係唔同團體出,我見學校都有派中學概覽,以為都係教育局出,唔該晒

pumaleung 發表於 18-4-16 09:55
可否告知是那幾所中學?

例如,九龍城區既他區黃大仙區有3間中華基督教學校,概覽只有1間,所以要小心睇清楚

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-16 10:03
以前試過連人地校長名都打錯..... 如果跟住佢既資寫叩門信, 寫錯人地校長名, 妳話幾有誠意呢?

都係果句:  ...

我係超級無敵大懶人

ckfamily 發表於 18-4-16 10:07
例如,九龍城區既他區黃大仙區有3間中華基督教學校,概覽只有1間,所以要小心睇清楚
...

多謝提醒

回覆樓主:

九龍城他區中黃大仙和西貢差別好大,概覽响黃大仙有7間,實際係有22間,概覽响西貢得1間,實際係有12間,個概覽真係好有問題

ckfamily 發表於 18-4-16 10:57
九龍城他區中黃大仙和西貢差別好大,概覽响黃大仙有7間,實際係有22間,概覽响西貢得1間,實際係有12間,個 ...

概覽出錯?

醒目開學勳章 王國長老

pumaleung 發表於 18-4-16 12:21
概覽出錯?
出錯絕對唔出奇

我試過懶係返大學概覽搵學校網址, 一 click 落去條 link 唔岩囉.

我都差點中招. 原來現有的中學概覽只是  2017/2018.

我地要的是2018/2019 (未見有).
]My Melody[/url]

醒目開學勳章 王國長老

agneslai206 發表於 18-4-16 12:46
我都差點中招. 原來現有的中學概覽只是  2017/2018.

我地要的是2018/2019 (未見有).  ...
依家係 17/18 年度, 18/19 緊係未有喇

入面係會有 18/19 年度開班資料喎

醒目開學勳章 王國長老

agneslai206 發表於 18-4-16 12:46

我地要的是2018/2019 (未見有).  ...

‹ 上一主題|下一主題