用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 缺席 Pre S1
go

缺席 Pre S1  

想請問如果沒有出席去考 Pre S1 會有什麼問題(如病了或一定要離港等)?有沒有得補考?有沒有人有經驗?

剛剛討論過。。。。。。
對同學自己來講,分班試,唔考等於0分。
對於就讀小學,冇咗成績,是否一樣當0分,拎個包尾位唔知。將來師弟師妹被拖累。
冇補考。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

完全投降

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3621377
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

年年都有人问!不要再问这个问題了,去旅行若等不到就安排在同日夜机走吧!有呢个想法真係無言!DSE都可以不去考,第二年重考的,HKAT就只有一次,無得補考,自己衡量啦!

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-4-16 08:15
年年都有人问!不要再问这个问題了,去旅行若等不到就安排在同日夜机走吧!有呢个想法真係無言!DSE都可以 ...

玩重要過子女日後嘛

我地要記住,有一種假叫「父母要放假」所以一定要離港外遊先叫係放假
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

flyda 發表於 18-4-16 08:01
想請問如果沒有出席去考 Pre S1 會有什麼問題(如病了或一定要離港等)?有沒有得補考?有沒有人有經驗? ...

2018年考Pre s1試
對自己小朋友:
冇去考, 中學有可能被編去成績稍遜一班

對自己小朋友的師弟妹:
冇去考, 就多得你唔少咁囉, 冇咩野嘅, 影響未來2年小學升中banding人數咁囉!!

為人為己除非病左冇得好講(好多人病左都去考呈分試), 責任感真係由小培從父母養出來!!

miriam 發表於 18-4-16 08:16
玩重要過子女日後嘛

我地要記住,有一種假叫「父母要放假」所以一定要離港外遊先叫係放假
忘記上年定幾时有个相同帖,竟有唔少支持者話捱左两年準備升中非人生活,-定要relax下~又話家族大旅行,好难就齐禁多人~-係就父母难攞假……鬼禁多理由~歸根究底係唔將个試放係心入边,唔知乜係責任心。見有禁多支持者,心寒晒。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-4-16 08:22
忘記上年定幾时有个相同帖,竟有唔少支持者話捱左两年準備升中非人生活,-定要relax下~又話家族大旅行,好 ...

「人人為我,我不為人人」

此乃新一代父母心態,總子我既仔女過左海著陸左就得喇,人地既怪佢鬼事。

忘記上年定幾时有个相同帖,竟有唔少支持者話捱左两年準備升中非人生活,-定要relax下~又話家族大旅行,好 ...
C弟妹多得佢吾少,依家有種病叫渴望旅遊症候群

醒目開學勳章 王國長老

kkhon 發表於 18-4-16 08:30
C弟妹多得佢吾少,依家有種病叫渴望旅遊症候群

打少左「父母」兩個字

回覆樓主:

得果一日都就唔到咩,大人咁都唔就,小朋友大過會無承擔,郁小小唔去考/做。今年升中暑期都多活動,盡量去D短程旅行,務求不影響中學安排比新生活動。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

回覆 flyda 的帖子

你所以是BAND 1 係有賴於2年前的師兄/姐冇缺席去考PRE S1 的成績而得來的, 你冇辦法去報答他/她, 所以要秉承傳統去考PRE S1, 而你的師弟/妹才能夠增加機會入BAND1學校,前人種果後人收, 仲有PRE S1成績一般學校用來分班, 有些學校是以中一分班後直升上中二和中三, 如果入到弱班, 自己去衡量要在弱班度涯3年,因為中四先有機會再分班!有些學校中二會跟中一成績重新編班和中三會跟中二成績重新編班, 看看是那一種?
為了一個活動而影那麼多, 你認為值得嗎?

上年有D唔同因為上年 pre-s1  唔計次第,所以只影響小朋友自己。自己冇所謂分咩班,覺得旅行緊要的話,自己決定。

醒目開學勳章 王國長老

b3410 發表於 18-4-16 08:45
上年有D唔同因為上年 pre-s1  唔計次第,所以只影響小朋友自己。自己冇所謂分咩班,覺得旅行緊要的 ...

我囡中學一直都唔考呢個試,我囡係無考過,舊年決定要考,應該係要考埋家長既責任心有幾大!

王家爸爸    發表於 18-4-16 09:15

大家毋須咁緊張,我有此一問只因囝仔有機會嗰排要做牙有關手術又唔想另外安排醫生(因跟咗好多年)所以預先請教以安排所有可能的情況。如另人不快請見諒。

Yanamami 發表於 18-4-16 08:15
年年都有人问!不要再问这个问題了,去旅行若等不到就安排在同日夜机走吧!有呢个想法真係無言!DSE都可以 ...
都唔明點解年年有人問,其實定夜啲既機票或者遲一日走,都無問題。

flyda 發表於 18-4-16 08:55
大家毋須咁緊張,我有此一問只因囝仔有機會嗰排要做牙有關手術又唔想另外安排醫生(因跟咗好多年)所以預先 ...
做手術可以一早同E生講約另一時間, 就算公立E院都可以安排到的。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-4-16 09:09
都唔明點解年年有人問,其實定夜啲既機票或者遲一日走,都無問題。

夜機咪玩少左大半日囉

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-4-16 09:14
做手術可以一早同E生講約另一時間, 就算公立E院都可以安排到的。

我囡舊年四月對眼做手術,我排到去完左學界賽先入院,同另一場比賽都相隔 1x,根本事在人為。

另一場比賽打搏擊,醫生話唔拆線住打完先搞,我囡兩單應該大鑊好多。