用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 缺席 Pre S1
樓主: flyda
go

缺席 Pre S1   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-16 14:01

或許,有某些中學覺得PS1份卷未必完全適合該校去評核,始終P ...
我囡小學有一年既 P.6 家長話上一屆既學生 hea 考, 搞到佢地派位派得差.

我囡中學換左校長先要考 PS-1, 以前都唔使考.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-16 13:52
學校抱住部份學生覺得 PS-1 關佢鬼事既心態, 可以 hea 考或唔去考, 所以另出一份卷分班用, 呢份無得 hea 掛 ...

若果學校無出另一份卷,學生知道/家長知道分班用!都唔會hea考,反而知道有另一份卷係分班,pre s1唔關事就有可能hea考,但我又咁諗,學校教得好,學生有責任感,hea考因數會較低。

醒目開學勳章 王國長老

jk923 發表於 18-4-16 14:09
若果學校無出另一份卷,學生知道/家長知道分班用!都唔會hea考,反而知道有另一份卷係分班,pre s1唔關事 ...
別忘記可能學生好想考, 但有 "家庭因素" 去唔到考.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-16 14:16

仲有D係唔知有升中有分班試,我小朋友好友當年就係咁,放榜日先知要返去分班試,但已安排去旅行,父母問佢考試定去旅行,佢選擇去旅行唔考~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-16 14:22
仲有D係唔知有升中有分班試,我小朋友好友當年就係咁,放榜日先知要返去分班試,但已安排去旅行,父母問佢 ...
其實小學係每次升中家長會都不厭其煩地提完又提, 有 PS1 或分班試要考, 唔好諗住註完冊就算.

miriam 發表於 18-4-16 14:25
其實小學係每次升中家長會都不厭其煩地提完又提, 有 PS1 或分班試要考, 唔好諗住註完冊就算.
...

我相信一般係會提,但我小朋友果間係直小,一向係唔理TSA/PS1,所以根本D學生係唔會刻意去求知,我都係係EK先知有PS1呢樣嘢。仲記得佢P6,學校只係出通告要佢地返學校考TSA,同學準時報到就得,無須準備~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-16 14:31
我相信一般係會提,但我小朋友果間係直小,一向係唔理TSA/PS1,所以根本D學生係唔會刻意去求知,我都係係E ...
直小唔知唔出奇, 但官津都可以完全唔知乜事, 真係無野講.

miriam 發表於 18-4-16 14:36
直小唔知唔出奇, 但官津都可以完全唔知乜事, 真係無野講.

直小係指直屬小學~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-16 14:37
直小係指直屬小學~~~
基本上大部份都直升直中, 學校仲邊會咁有心去提呢.

miriam 發表於 18-4-16 14:40
基本上大部份都直升直中, 學校仲邊會咁有心去提呢.

係唔太focus係成績啫,ps1用黎計banding,佢哋中學係1A~~~

miriam 發表於 18-4-16 14:16

係嘅係嘅!可能呢個唔會係我嘅因數,所以一路都沒諗…

mcl203 發表於 18-4-16 14:22
仲有D係唔知有升中有分班試,我小朋友好友當年就係咁,放榜日先知要返去分班試,但已安排去旅行,父母問佢 ...

校曆表無寫?我地一早已列明。

jk923 發表於 18-4-16 14:51
校曆表無寫?我地一早已列明。

唔知有無,無人理,老師又無提~~~

剛睇下網,真係無提~~~

醒目開學勳章 王國長老

jk923 發表於 18-4-16 14:50
係嘅係嘅!可能呢個唔會係我嘅因數,所以一路都沒諗…
識人一考完試對晒卷就飛走, 可以成績表都唔拎, 你話有幾咁出奇.

kkhon 發表於 18-4-16 08:30
C弟妹多得佢吾少,依家有種病叫渴望旅遊症候群

可能是出於好意,因为学生成绩太差,唔考,反而不会拉低成绩!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

小儿的小学讲到好前楚,因为暑假提早放假,是作为旷课,所以一直都冇乜人咁做!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mcl203 發表於 18-4-16 14:53

唔知有無,無人理,老師又無提~~~

因為有聯中?

miriam 發表於 18-4-16 14:53
識人一考完試對晒卷就飛走, 可以成績表都唔拎, 你話有幾咁出奇.

我自己做唔出…

jk923 發表於 18-4-16 15:03
因為有聯中?

學校本身非催谷型,傳統唔太緊張成績~~~

mcl203 發表於 18-4-16 15:26
學校本身非催谷型,傳統唔太緊張成績~~~

oic
‹ 上一主題|下一主題