用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「搏一搏有摩托」band2成功抽入女英華個案 ...
go

「搏一搏有摩托」band2成功抽入女英華個案  

資料來源 - 女英華校長親述真有其事

細節 - 是敢的。

女英華按規定預留兩個學位給某一區的學生,由於數目太少令band1生望門卻步。

最後只有一個band1生填表搏這兩個位,於是,一位夠膽搏的band2生成功抽獎入女英華。

家長當然欣喜若狂,但可想而知,該學生中學六年需要加倍努力。

dannyczx 發表於 18-4-15 22:42

細節 - 是敢的。

運氣真好, 六年命運不是不能改!

回覆 dannyczx 的帖子

一個B2生去讀英華,頭1至2年應該幾辛苦。我唔敢講佢唔得,因只要有好强的意志力係有可能的。我囡校長跟P6學生講,英文唔好的‍‍學生不要執意選英中,因為你唔會讀讀吓就得,而係好辛苦咁讀都未必得。

細節 - 是敢的。
的確有不少人因為 "唔敢搏", 而入不到更好的選擇.

熱媽 發表於 18-4-15 22:55
回覆 dannyczx 的帖子

一個B2生去讀英華,頭1至2年應該幾辛苦。我唔敢講佢唔得,因只要有好强的意志力係有 ...
B2 會 "幾辛苦" 可以理解; 但問題係 B1 都"唔敢搏", 才會做成這個局面.

Hoba15 發表於 18-4-15 22:57
的確有不少人因為 "唔敢搏", 而入不到更好的選擇.

只要學習方法得當, 六年還有得追

Hoba15    發表於 18-4-15 23:04

回覆樓主

最緊要夠運

其实唔少有直属的B1中学,都会有B2同学入读,大家未必会相差好远。

band 2生揀band 1學校, 入到去真是要很努力才行。

是福是禍,真係6年後先敢講,別以為入倒band 1 學校就一定能變 b1 生,要成功絕對要比別人努力先得。

MacMacMa    發表於 18-4-16 10:12

我表妹當年B1尾成績,大抽獎幸運地入到上智。她的媽媽高興不尔,四處玄耀。結果留了2次班後,最後迫迂無耐敗走……最後不敢告訴别人轉了哪間學校。

前幾年,朋友女抽入bps, 中一完全跟不到,要留班,她是b1生。

細節 - 是敢的。

博?
點博啊?
個校長點知個學生係 band 2生?
教局俾個學生嘅Ranking 學校?

係呢到教填心愉學校係甲一,乙一都吾止2個啦!

如真有其事,自行入更可信囉(靠人事)吾係實力!

細節 - 是敢的。

尼個女生甘有運,家長有拼搏精神

我係 EK 從前學童人口低時係呢度前輩不時會講以下句子:

唔博唔知時運
唔博唔知運氣

呢兩年學童每年不斷攀升, 而當幾個月前啲直資面試 shortlist 名單及取錄名單陸續出時, 好多網友連面試機會都無, (EK 網友口碑 B2 直資, 呢兩年連續兩年有B1生 一早被人 out 無被選中入圍面試) 到依家要填官/津校大抽獎時, 呢兩句會唔會變為

唔博唔知時運
唔博唔知運氣

2jkidsfather    發表於 18-4-16 08:47

小時了了 發表於 18-4-16 08:28
我係 EK 從前學童人口低時係呢度才認識以下句子:

唔博唔知時運高

好句 好句   

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 18-4-16 08:28
我係 EK 從前學童人口低時係呢度才認識以下句子:

唔博唔知時運高

相信有 d 要個「名」校名,理得仔女逢二進一,中學讀足 11 年先畢業囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

細節 - 是敢的。

一個band 2生入到YW我唔會替佢高興, 只會擔心佢多D。

王家爸爸    發表於 18-4-16 08:46
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

細節 - 是敢的。
反而想知道結果係點