用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生9成9唔會派到band3校
樓主: scyu88
go

band1生9成9唔會派到band3校  

chocobean11 發表於 18-4-20 00:16
請問如果係夠位,填晒十幾間B1,唔係點碌都一定有個位碌到入去咩?先處晒理B1先,只要B1有足夠位嘅話,點 ...

因爲JM之前話荃官丶可風丶何中丶王少清...咁排,荃灣b1位可能唔夠,咪好易跌入band 2,應該乙一荃/可/何,乙二王,跟住先廖丶李丶梁。

miriam 發表於 18-4-16 18:52
根據我囡間學校既排位,跣死唔少人
其實學校係咪輸入分數去教育局個系統入面, 就會自動gen個模擬名次出嚟? 佢哋照住個名次講咪得囉, 做乜又無情情只計999632個排序俾家長? 搞咁多嘢做乜? 道理就算教育局個呈分系統唔識gen個名次, Excel都好易做到喎, 做乜咁懶。

如B1, 有無人知有例子是自一,甲一和乙一填同一間都派唔到第一志願.  定9成9實派到?

ballonbb 發表於 18-4-20 10:00
如B1, 有無人知有例子是自一,甲一和乙一填同一間都派唔到第一志願.  定9成9實派到? ...

Band1都要睇隨機編號,無話一定入到

我老公話自行時幾間校長講記住統一時塡返佢地間學校第一志願, 收機會大好多. 我老公就話要最好塡自一,甲一,乙一最好一樣. 我都唔係好信

ballonbb 發表於 18-4-20 11:10
我老公話自行時幾間校長講記住統一時塡返佢地間學校第一志願, 收機會大好多. 我老公就話要最好塡自一,甲一, ...

全部放第一當然最大機會,機會率問題,另外,可能好多人同你一樣放你心儀學校自一甲一乙一,只要咁填的band1人數多過學位人數就有機會派唔到

ballonbb 發表於 18-4-20 11:10
我老公話自行時幾間校長講記住統一時塡返佢地間學校第一志願, 收機會大好多. 我老公就話要最好塡自一,甲一, ...

咁你排晒一就緊係機會大D啦, 但個系統就唔會因為你咁排己有優惠囉, 同埋要睇埋你個年其他學生選校的程況, 多人揀個間相對機會又少D

其實如果肯定係Band one生,在最後幾個志願先至揀Band two,有無問題呢?即係全部選曬band one學校先!咁係咪最差都係派最尾果d band two?但唔明老師點解叫第五就要選band two?咁保守呢!真係唔知點填份表。請大家比D意見!唔該曬🙏

bb01 發表於 18-4-22 16:28
其實如果肯定係Band one生,在最後幾個志願先至揀Band two,有無問題呢?即係全部選曬band one學校先!咁係咪 ...

我地肯定係band 1老師都係叫乙五丶六填band 2,如果band 1都派唔到,咁band 2咩唔使揀
歡迎光臨澄澄部落

bb01 發表於 18-4-22 16:28
其實如果肯定係Band one生,在最後幾個志願先至揀Band two,有無問題呢?即係全部選曬band one學校先!咁係咪 ...

如果band 1生,唔夠b1位,只會派第一間b2。

咁要睇你邊區,荃灣區又真係冇咁多b1比你填,乙五要填band 2唔奇

oiyau2005 發表於 18-4-22 20:14
如果band 1生,唔夠b1位,只會派第一間b2。

咁要睇你邊區,荃灣區又真係冇咁多b1比你填,乙五要填band 2 ...

我地係東區band 1 女
歡迎光臨澄澄部落

回覆樓主:

沒有絕對, 我聽過全級考30與130派同一間學校, 睇你點填表

回覆 oiyau2005 的帖子

依個問題, 我問左校長, 佢話教育局收到我地份統一表時, 會用電腦scan入資料, 所以一定要用黑色筆去填, 資料入完, 會有一份電腦copy連同我地份手填統一表存根交番比學校, 依個時候, 學校會幫我地續一核對一次, 如果有問題, 入錯資料, 學校會直接要求教育局更改, 所以校長叫我地放心, 學校係會請唔少於一個既老師去核對