用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生9成9唔會派到band3校
樓主: scyu88
go

band1生9成9唔會派到band3校   [複製鏈接]

peggy 發表於 18-4-16 18:38
學校話微調後,會有1-7名上落

微調最尾果1-7名係邊綠人嗎?

miriam 發表於 18-4-16 18:40
我地心儀既得一間,派唔中都要諗止蝕位,所以乙3 放廖,唔想跌死。

其實只有B1學生可盡填B1去止蝕,B2學生完全處於被動,有幾多B2位被B1學生擺咗都唔知,好難訂止蝕位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

peggy 發表於 18-4-16 18:40
都有,佢地通常放乙一/乙二,乙三應該冇機派到

係,荃灣唔夠位,乙三先放梁,一定冇位,真係好隨時去band 3

oiyau2005 發表於 18-4-16 18:09
上年好多錯配case,  我相信個電腦系統short咗

我填DRAFT交比學校時,我都唸緊呢個問題, 個表係填NO.的, 我係咪度唸呢D NO.係電腦好聰明咁識別入DATA? 定有人手入, 不過, 我唸, 就算電腦又好, 人手入都好, 都有可能會錯架喎?? 你地有無呢D唸法??

29XX86 發表於 18-4-16 18:50
我填DRAFT交比學校時,我都唸緊呢個問題, 個表係填NO.的, 我係咪度唸呢D NO.係電腦好聰明咁識別入DATA? 定 ...

人手入,電腦人手都有機會錯

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:45
其實只有B1學生可盡填B1去止蝕,B2學生完全處於被動,有幾多B2位被B1學生擺咗都唔知,好難訂止蝕位
...

根據我囡間學校既排位,跣死唔少人
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-16 18:27
我囡個年學校講頭 40 名係 B1,但有家長通知我頭 27 先係,最終結果同通知我既家長相差無機。

我囡之後個 ...

標準B1率要達33.33%,當然要越高%先可以生意滾滾來~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-16 18:52
標準B1率要達33.33%,當然要越高%先可以生意滾滾來~~~

劈盡晒計埋體藝同直資,我囡個屆 31.25 咋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-4-16 18:59
劈盡晒計埋體藝同直資,我囡個屆 31.25 咋

所以有D小學,莫非要話俾家長知,我校未達平均水平,所以都會傾向邊緣人要保守,加多3幾個%,成條數靚仔晒~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-4-16 19:03
所以有D小學,莫非要話俾家長知,我校未達平均水平,所以都會傾向邊緣人要保守,加多3幾個%,成條數靚仔晒 ...

個幾個 % 咪 B2 有開英文班既中學,搏家長唔識分。

學校話微調後,名次會有1-7名上落

學校只按999632計呈分排名而沒有使用標準分調整名次,那位同學可能就是在呈三數學失分太多而跌落B2而不自知,學校的所謂微調亦只屬推測估算。

醒目開學勳章

pcy307 發表於 18-4-16 19:08
學校只按999632計呈分排名而沒有使用標準分調整名次,那位同學可能就是在呈三數學失分太多而跌落B2而不自 ...

教育局的微調,學校係唔會知真正名次,(親友是小學校長)佢話通常會有1-7名左右上落。
填大抽獎時,班主任都肯定話同學是B1生,3次呈分試加埋都是考3X,。中文、英文、常識都是98分/100分,視藝及音樂都是全級頭3名

peggy 發表於 18-4-16 18:40
都有,佢地通常放乙一/乙二,乙三應該冇機派到

但機制係b1生派完先派b2,所以如果b2生派到梁而佢派唔到,重有個原因,估計佢只填b1學校

學校話微調後,名次會有1-7名上落

老師都有講,但我都係唔係好明名次浮動嘅關係,唔知係咪手機版啲數據則埋一邊,可能上網會易睇啲。

醒目開學勳章

jk923 發表於 18-4-16 19:38
但機制係b1生派完先派b2,所以如果b2生派到梁而佢派唔到,重有個原因,估計佢只填b1學校
...
冇記錯B2只填了廖寶珊

hfcsum 發表於 18-4-16 15:11
回覆 MayChung 的帖子

東區有咁多b1位學校?請問點排?

我選返自一,自二填乙一,乙二,民生,筲官,其他未知點排(emoji)

miriam 發表於 18-4-16 18:52
根據我囡間學校既排位,跣死唔少人
morning

請問點解?

謝謝

回覆樓主

想問如果肯定係band1生,填完band1先填band2的話,都只入到band2,係咪等於嗰區d band2無可能入band 1,因為band1人都抽唔中?

oiyau2005 發表於 18-4-16 18:06
其實叩門, reference letter 無意思, 同埋你放晒6間B1響頭等同自殺

請問如果係夠位,填晒十幾間B1,唔係點碌都一定有個位碌到入去咩?先處晒理B1先,只要B1有足夠位嘅話,點都唔會碌去B2?
‹ 上一主題|下一主題