用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生9成9唔會派到band3校
樓主: scyu88
go

band1生9成9唔會派到band3校   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

明白

miriam 發表於 18-4-16 14:49
我囡個屆同你今屆既 B1 位差唔多, 我係乙1 可風, 乙2 何傳耀, 乙3 廖寶珊, 基本上入唔到依家呢間我必定叩門 ...
明白了

妹妹頭 發表於 18-4-16 10:29
回覆 pcy307 的帖子

我女都係荃灣網, B1女

請問咁樣排是老師建議?還是你自己想保險些?

囡囡豬媽媽 發表於 18-4-16 14:46
就係星期六剛聽完副校講talk,B1去左林…

怕放晒所有B1中學 (6間), 先排廖, 李, 梁,林等…萬一要叩門, ...

想問問叩門係咪一定要校長寫信?唔係最主要係考筆試嗎?

peggy 發表於 18-4-16 13:04
未必,阿仔的同學是B1生,派左去林百欣。鄰居的仔是B1生,派左李城壁

想請教band1真的會派band3?最後有叩門去其他學校嗎?

醒目開學勳章

jk923 發表於 18-4-16 13:47
b1派b3呢個,會唔會填表有問題?另外果個都可能no.勁後,落左b2。
填表太進取,加上number 頸後

醒目開學勳章

subb 發表於 18-4-16 14:30
下...佢係咪估錯BANDING 呀 ! 去林伯
佢考全級3X,一定係B1生。考得後過佢的同學(5X~7X名)派李城壁/廖寶珊

醒目開學勳章

scyu88 發表於 18-4-16 15:56
想請教band1真的會派band3?最後有叩門去其他學校嗎?
第3次呈分試及畢業試的數學科得C,所以叩唔到門

1. 學校唔透明, 家長用級名次等同呈分名次, 以為自己係B1, 原來係B2, 用B1策略填表。2. 係B1, 但大支嘢, 全部填晒B1就收工, 居然一間B2都唔填補底, 加上運氣差, 所以是旦轆咗間B3俾你。
3. 人哋間學校可能係B2, 家長以為人哋係B3, 所以派咗入去, 話派咗入B3。
4. 間學校係B3, 俾老師老點話係B2, 用嚟止蝕, 最終就咁蝕咗。
5. 學校話係邊緣人, 家長用咗B1策略, 最終係B2, 入唔到B1, 好既B2又俾人放乙一抽晒, 偷雞唔到蝕渣米。
6. 學校話係邊緣人, 家長都怕死, 只乙一填B1, 乙二開始用B2策略, 最後真係B2, 但好既B2校已抽晒, 又無填足所有B2校, 派咗B3。

peggy 發表於 18-4-16 17:22
佢考全級3X,一定係B1生。考得後過佢的同學(5X~7X名)派李城壁/廖寶珊
考全級3X, 可能係校內名次?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-4-16 17:28
考全級3X, 可能係校內名次?
呈分試名次。全级頭50名都是B1生,全部都入左B1英中,得佢派去B3

peggy 發表於 18-4-16 17:24
第3次呈分試及畢業試的數學科得C,所以叩唔到門
第三次呈分試,數學得C,仲好確定自己係band 1?

peggy 發表於 18-4-16 17:32
呈分試名次。全级頭50名都是B1生,全部都入左B1英中,得佢派去B3
請問係咪馬基或浸聯?
如果荃灣區唔係呢兩間,好難保證頭50名係band 1 生

寧我想起, 我朋友上年CASE, 女仔B1尾,
第1志願 可風 , 派了去姚, 最後叩回何中 ! 

醒目開學勳章

回覆樓主

KL3 B1-2邊緣仔
真心想請高人指教(emoji)(emoji)

乙一 他區B1/CSK
乙二 (如果真係B2的話,填CSK乙二應該冇機會,咁填文理好定何官好呢?)
乙三 胡兆熾
乙四 聖文德
乙五 聖若瑟/培敦/寧波二中
乙六 聖若瑟/培敦/寧波二中
乙七 聖若瑟/培敦/寧波二中
乙八 五旬節/彭學高
乙九 五旬節/彭學高
乙十 鄧鏡波/九龍塘/基道
打後繼續填B2

想問下咁填會唔會好危險呢?
好驚自己揀錯累咗個仔

你快樂~~~所以我快樂~~~

Fivedragon 發表於 18-4-16 17:44
請問係咪馬基或浸聯?
如果荃灣區唔係呢兩間,好難保證頭50名係band 1 生

我所知唔係。其實50個b1都係大概3x%

peggy 發表於 18-4-16 13:04
未必,阿仔的同學是B1生,派左去林百欣。鄰居的仔是B1生,派左李城壁

本應BAND 1真係一定派BAND 1, 但上年真係好多特別CASE, 好唔合理, 我女個同學好肯定係BAND 2生, 但派BAND 3不特止, 仲要吾係排最前BAND 3, 林百欣, 姚都唔入, 入之後李炳

peggy 發表於 18-4-16 17:17
填表太進取,加上number 頸後

但其怪,衰極都係梁省德,若果肯定b1無理由喎,除非佢隱瞞自己名次

囡囡豬媽媽 發表於 18-4-16 14:46
就係星期六剛聽完副校講talk,B1去左林…

怕放晒所有B1中學 (6間), 先排廖, 李, 梁,林等…萬一要叩門, ...

其實叩門, reference letter 無意思, 同埋你放晒6間B1響頭等同自殺

oiyau2005 發表於 18-4-16 17:59
本應BAND 1真係一定派BAND 1, 但上年真係好多特別CASE, 好唔合理, 我女個同學好肯定係BAND 2生, 但派BAND  ...
上年剛轉用新既Pre-S1調整Banding比例, 過往估計, 未必準確

B2同B3之間既變化, 可能更大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題