用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生9成9唔會派到band3校
樓主: scyu88
go

band1生9成9唔會派到band3校   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:08
上年剛轉用新既Pre-S1調整Banding比例, 過往估計, 未必準確

B2同B3之間既變化, 可能更大

上年好多錯配case,  我相信個電腦系統short咗

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:08
上年剛轉用新既Pre-S1調整Banding比例, 過往估計, 未必準確

B2同B3之間既變化, 可能更大

女同學一定係band 2, 因為考得後過佢都入咗band 2, 學校好清楚講咗呈分名次同校內名次比學生知.

oiyau2005 發表於 18-4-16 18:12
女同學一定係band 2, 因為考得後過佢都入咗band 2, 學校好清楚講咗呈分名次同校內名次比學生知.
...
學校既呈分名次, 其實同最終用Pre-S1配對後既全港排名, 仲可以有唔同.

而且, 如果學生排名浮動, 差異會更大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 18-4-16 10:29
回覆 pcy307 的帖子

我女都係荃灣網, B1女

真正B1生,永遠填完第一間B2學校就可以收工。

妹妹頭    發表於 18-4-17 08:31

jk923 發表於 18-4-16 14:45
何小出術?  原來係推薦位。

有親人小朋友讀何小, 頭10名一定入到何中, 當然係自行選佢啦, 但頭入名又未必全部選佢, 可能有人出去博林護或其他神校.

醒目開學勳章

jk923 發表於 18-4-16 18:01
但其怪,衰極都係梁省德,若果肯定b1無理由喎,除非佢隱瞞自己名次
...
冇隱瞞,派位那日班主任都話佢number太差,其他B1生都派到B1中學,得佢派去B3。早年都識個同學係B2A生,都派左去林百欣,大抽獎乙一填廖寶珊,乙二李城壁,乙三梁省德,乙四林百欣,老師話乙二就要填梁省德。

醒目開學勳章

Fivedragon 發表於 18-4-16 17:44
請問係咪馬基或浸聯?
如果荃灣區唔係呢兩間,好難保證頭50名係band 1 生

不是馬基/浸聯。
同學仔今年已經是中六生。當年全級有13X人,有40%都是b1生

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:13
學校既呈分名次, 其實同最終用Pre-S1配對後既全港排名, 仲可以有唔同.

而且, 如果學生排名浮動, 差異會更 ...

學校有講學校呈分名次,呈上教育局會再微調,但想請教若果名次浮動嘅影響係點?

peggy 發表於 18-4-16 18:19
冇隱瞞,派位那日班主任都話佢number太差,其他B1生都派到B1中學,得佢派去B3。早年都識個同學係B2A生,都派 ...

係, 乙三梁省德應該無位, 我女個同學仲係乙一梁省德, 乙二聖芳濟, 乙三林百欣, 乙四姚, 乙五呂, 乙六李炳, 去咗李炳

peggy 發表於 18-4-16 18:19
冇隱瞞,派位那日班主任都話佢number太差,其他B1生都派到B1中學,得佢派去B3。早年都識個同學係B2A生,都派 ...

若果梁省德都無位,咁b2生咪全抄?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我囡個年學校講頭 40 名係 B1,但有家長通知我頭 27 先係,最終結果同通知我既家長相差無機。

我囡之後個年都係咁講,有位識我既家長擺明挑機,話點計都無 40,唔好話將有開英文班既 B2 當埋 B1,跟住既學校係家長會先改口,好似頭 35 先係。

學校報大數咪想試下有無多幾每邊緣人可以執雞,但無諗過對學生有幾殘忍。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我囡早兩屆都有人填盡 B1,以我所知係衰左派到極後。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

jk923 發表於 18-4-16 18:27
若果梁省德都無位,咁b2生咪全抄?
識幾個B2生都派去林百欣/姚年生

miriam 發表於 18-4-16 18:31
我囡早兩屆都有人填盡 B1,以我所知係衰左派到極後。

我前面有講,大家要學識邊個位擺止蝕,越唔夠住越早擺,我仔當年葵青第五就止蝕。

jk923 發表於 18-4-16 18:26
學校有講學校呈分名次,呈上教育局會再微調,但想請教若果名次浮動嘅影響係點?
...

研究吓呢個帖講既嘢:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

peggy 發表於 18-4-16 18:34
識幾個B2生都派去林百欣/姚年生

但都有b2派到梁省德丫嗎,即係從中有問題,又或者發雞盲寫錯no.。

醒目開學勳章

jk923 發表於 18-4-16 18:26
...

學校話微調後,名次會有1-7名上落

回覆樓主:

想問問大家睇校網上年有大約50約入band1. 我保守計將學校全級計頭3分1係band1人,我再打8折,即係果個數一定係band1人,你地認為咁計正確嗎?

醒目開學勳章

jk923 發表於 18-4-16 18:36
但都有b2派到梁省德丫嗎,即係從中有問題,又或者發雞盲寫錯no.。

都有,佢地通常放乙一/乙二,乙三應該冇機派到

醒目開學勳章 王國長老

jk923 發表於 18-4-16 18:34
我前面有講,大家要學識邊個位擺止蝕,越唔夠住越早擺,我仔當年葵青第五就止蝕。
...

我地心儀既得一間,派唔中都要諗止蝕位,所以乙3 放廖,唔想跌死。

‹ 上一主題|下一主題