用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生9成9唔會派到band3校
go

band1生9成9唔會派到band3校  

因派完band1先到band2,最差都至會入到band2學校,大家都會這樣想嗎?

scyu88 發表於 18-4-15 13:49
因派完band1先到band2,最差都至會入到band2學校,大家都會這樣想嗎?

除咗HK4同NT9,各區B1學生只要盡填B1中學再加3間B2補底,一定無可能派到去B3學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

謝謝(emoji)分享

hkpapa852 發表於 18-4-15 14:07
除咗HK4同NT9,各區B1學生只要盡填B1中學再加3間B2補底,一定無可能派到去B3學校
...

咁3間b2中學應該填區內多位的,還是他區得2個位的?因他區的b2中學比區內的b2中學較好。

肯定係band 1生就一定唔會! 邊緣人靠估或以為係band 1生, 排位當band 1生咁填咪會碌去band 3中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...
請指教如九龍城區乙一已經不是最熱門的B1中學(如銀禧/黃笏南), 哪比呢兩間競爭大的(或不放乙一沒機會派到的)是否放棄完全不放? 因老師話一定要填曬30間,好煩惱!
謝謝!

對 沒錯

swkmc 發表於 18-4-15 15:09
請指教如九龍城區乙一已經不是最熱門的B1中學(如銀禧/黃笏南), 哪比呢兩間競爭大的(或不放乙一沒機會派到的 ...

上年仔升中填表,班主任都叫填多幾間,於是我盡晒力填,但都只填了大約10間,其他再勉強填落去其實無意思。

...

請問如果本區BAND1校少, 是否可盡填他區的借位BAND1校? 然後都唔夠填滿, 是否情願留空都唔填BAND2或BAND3校? 有冇建議最多留空幾多比較好?

gigiic 發表於 18-4-15 18:01
請問如果本區BAND1校少, 是否可盡填他區的借位BAND1校? 然後都唔夠填滿, 是否情願留空都唔填BAND2或BAND3 ...
我就係會放他區b1,但諗緊本區b1但係放左都抽唔到嘅(如華英/迦密),放4,5都無用,係咪應該唔放。但其實又剩返好少學校放。

回覆 swkmc 的帖子

頭痛ing

...

請問點解除了NT9?咁應該要點做呢?謝謝(emoji)(emoji)
hello

rulerL 發表於 18-4-15 17:28
上年仔升中填表,班主任都叫填多幾間,於是我盡晒力填,但都只填了大約10間,其他再勉強填落去其實無意思 ...

荃湾區,真正B1生基本上只填三間就OK,只係D老師多餘啫。

回覆 swkmc 的帖子

I totally agree your point!

pcy307 發表於 18-4-15 22:35

請問係咪即係填兩間b1,一間2頭呀?
    係咪盡填b1學校先,但有些擺明填下去都派唔到,咁應該點?
]My Melody[/url]

gigiic 發表於 18-4-15 18:01
請問如果本區BAND1校少, 是否可盡填他區的借位BAND1校? 然後都唔夠填滿, 是否情願留空都唔填BAND2或BAND3 ...
我理解你文字既意思係 :(1) 你小朋友係B1
(2) 你响唔夠B1位既區份
(3) 你想只填B1 (因為你話情願留空都唔填B2或B3)

如果我理解正確, 你又運氣唔好, 我深信7月份, 會預見到你出帖, 話B1生派入B3了!填完B1, 絕對、一定要填B2。記住。

回覆 little_yolky 的帖子

完全理解正確, 多謝提醒,  咁我要填B2包底 , THX

我會填10間band2包底。。。。

Joe8889 發表於 18-4-16 10:02
我會填10間band2包底。。。。

又唔駛咁多, 3-5間已經夠

如果B1生都入唔到既B2, 應該已經夠資格做全英中...... 全港有幾多間呢D全英中?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pcy307 發表於 18-4-15 22:35
好難講,
N年前, 無咁多网上資訊, 家長又不懂填,
見啊囡係B1組別, 只填6問B1英中收手,
滿有信心入硬B1中學,
最后派B3 聖母院書院, 諗住有自己有聯繫中學做BACK UP都入唔到
校長幫忙寫信入到顏寶鈴