用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網女仔band 1 尾,band 2頭既選擇
樓主: grass0720
go

九龍城網女仔band 1 尾,band 2頭既選擇 [複製鏈接]

grass0720 發表於 18-4-15 12:18
老師講話band 1 尾,band 2 頭,咁乙部應該點填,揀band 1 定band 2 好?呈2又話叫我自行揀1A ,點知呈3又叫 ...
1A點會跌到落2A咁大鑊。係咪呈2時1B, 老師搏高一線, 叫你報1A? 呈3後去咗1C? 1C同2A大抽奬又差好遠喎。穩陣咪乙一一間B1囉。

王家爸爸    發表於 18-4-24 17:05

little_yolky 發表於 18-4-23 16:03
1A點會跌到落2A咁大鑊。係咪呈2時1B, 老師搏高一線, 叫你報1A? 呈3後去咗1C? 1C同2A大抽奬又差好遠喎。穩陣 ...
我好混乱……上落禁大……

little_yolky    發表於 18-4-23 16:15

回覆 grass0720 的帖子

我排乙一聖家 乙二銀禧 乙三九真,係咪好搏。 我個係band 1尾

王家爸爸    發表於 18-4-24 17:05

老師講話band 1 尾,band 2 頭,咁乙部應該點填,揀band 1 定band 2 好?呈2又話叫我自行揀1A ,點知呈3又叫 ...

培道、九真
可試聖家

回覆 little_yolky 的帖子

呈2 全級13呈3 全級23

回覆 LittlePigmom 的帖子

咁你係博佢b1 ,我怕萬一跌落B2 就大鑊了

grass0720 發表於 18-4-23 19:00

呈2 全級13呈3 全級23

咁都  band1   尾?成績都幾好呀

可能間學校唔係一,二線 ,同呈1 考得唔係太好

LittlePigmom 發表於 18-4-23 16:28

我排乙一聖家 乙二銀禧 乙三九真,係咪好搏。 我個係band 1尾 ...

Band1尾 都係band1組別
如係直屬小 就穩陣
如是外來生 大家組別一一齊抽
如自行有揀 希望放乙一駁
唔得真係鐘意到時再叩門

grass0720 發表於 18-4-23 21:43
可能間學校唔係一,二線 ,同呈1 考得唔係太好
但你話老師建議你自行報B1A喎, 差極都有個譜吧? 起碼都B1B啦。做乜咁慘咁都跌落B2A?

我懷疑呈2 叫大家睇高一線先叫我博1A ,到呈3出埋咪揀2A

grass0720 發表於 18-4-24 15:42

我懷疑呈2 叫大家睇高一線先叫我博1A ,到呈3出埋咪揀2A ...
如果呈一、二係B1B, 叫搏高一線都好合理。唔會叫B2A搏B1A的吧。

Band 1 尾、band 2 頭,既選擇會好唔同。如果老師唔肯講係band 1 尾既機會有幾大,以九龍城區B1位多啲既區來講,乙1填間 band 1 尾,然後填B2係正路既選擇。

LittlePigmom 發表於 18-4-23 16:28

我排乙一聖家 乙二銀禧 乙三九真,係咪好搏。 我個係band 1尾 ...
Band 1尾,乙一聖家,係最好既選擇之一,乙二之後填嘜影響唔大。

grass0720 發表於 18-4-23 19:01
回覆 LittlePigmom 的帖子

咁你係博佢b1 ,我怕萬一跌落B2 就大鑊了
邊緣人,乙一聖家,然後培道。保守啲就,乙一九真,然後培道。

Arabellahk    發表於 18-4-24 17:52

王家爸爸 發表於 18-4-24 17:08
邊緣人,乙一聖家,然後培道。保守啲就,乙一九真,然後培道。
程度嚟講, 應該乙一九真會合適D, 不過, 大家都想搏高一線。
如果係邊緣人, 乙一九真唔入, 即係好大機會係B2生, 仲要衰無運, 咁乙二培道根本唔會入到, 所以乙二要揀個更保險的。

little_yolky 發表於 18-4-24 17:24
程度嚟講, 應該乙一九真會合適D, 不過, 大家都想搏高一線。
如果係邊緣人, 乙一九真唔入, 即係好大機會係B2 ...
我估大部分B2都係乙一九真,然後培道,所以乙二培道未必無機會。

王家爸爸 發表於 18-4-24 17:36
我估大部分B2都係乙一九真,然後培道,所以乙二培道未必無機會。
B2乙二培道, 基本無機了。B2要九真/培道二選一。

little_yolky 發表於 18-4-24 17:43
B2乙二培道, 基本無機了。B2要九真/培道二選一。
我反而覺得B1邊緣人,即使最後原來係B2A,最差情況係叩門九真加培道,甚至聖家(如果畢業試考得特別好),基本上機會好高,所以無必要太保守。

王家爸爸 發表於 18-4-24 17:48
我反而覺得B1邊緣人,即使最後原來係B2A,最差情況係叩門九真加培道,甚至聖家(如果畢業試考得特別好), ...
我覺得B2A叩門聖家基本都係.............其實如果最後係B2, 運氣好, 乙一都入到九真, 只怕無運行, B2A學生要叩返B2A, 唔易呀。
‹ 上一主題|下一主題