用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!
樓主: kat828
go

中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!  

IloveJJ 發表於 18-4-18 08:47
我下年先六年級,咁係既,如果有B2男生入到既話,自然B1填幾後都得。
SLS最大變數

你唔能夠知道每年佢剩低既多無用既直屬位

現在小學畢業人數年年上升, 佢直屬位上年同今年, 係咪都一定有剩同一數目?

上年有B2入唔代表今年一樣有, 一切只是估計

永遠要考慮埋最差既情況去部署 (填表) 先唔會失預算

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:39
SLS最大變數

你無睇專家教中西區選校策略,估咁多仲乜,B1A咁填,B1C咁填,是常識吧~~~

punlik    發表於 18-4-18 12:49

hkpapa852 發表於 18-4-18 09:39
SLS最大變數

我都係咁諗,SLS最大變數。B2無人入唔到係遲早既事,可能今年,可能明年,亦可能後年。

IloveJJ 發表於 18-4-18 10:23
我知上年唔等於今年,但…可以點呢?唔通真係乙一填佢咩?其實,我連張表入面其他學校咩banding都唔知,又 ...
SLS一定好過金文泰。

IloveJJ 發表於 18-4-18 10:23
我知上年唔等於今年,但…可以點呢?唔通真係乙一填佢咩?其實,我連張表入面其他學校咩banding都唔知,又 ...
只要係阿仔入咗都唔會叩門既學校, 都應該去參觀啊。

mcl203 發表於 18-4-15 21:05
比另一個估算你參考下...只係估...要自己再分析...自評對錯~~~

今年中西區1618位升中...1/3 即係 540人
請問係教局網站邊到搵到各區的升中人數2018我想找油尖旺呢
謝謝

FATSHIT 發表於 18-4-18 11:13
謝謝

好清楚所有區

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3618052&extra=page%3D1

FATSHIT 發表於 18-4-18 11:13
謝謝

hkpapa852 咪有個po講左~~~

HM168 發表於 18-4-18 11:17
好清楚所有區
謝謝你,在教局網頁找了一個早上都沒找到

mcl203 發表於 18-4-18 11:19
hkpapa852 咪有個po講左~~~
謝謝

IloveJJ 發表於 18-4-18 11:29
老公係咁講,因為英中。但我見金既comments都好好,而我仔又中文好過英文,所以唔知邊間先好?
...
其實睇小朋友既實際情況。換另一個角度睇:小朋友中文好過英文,即係英文需要補補佢,咁SLS就適合。

王家爸爸 發表於 18-4-18 10:28
SLS一定好過金文泰。
未必, 金文泰前年已止跌, 3322率上返去5X%

SLS多年嚟3322率最高都只係5X%, 兩間相差不太遠, 但SLS收既B1生, 應比金文泰多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-18 11:43
未必, 金文泰前年已止跌, 3322率上返去5X%

SLS多年嚟3322率最高都只係5X%, 兩間相差不太遠, 但SLS收既B1生 ...
3322率其實同B1關係唔大,反而係同B3學生既離場率有關。金文泰既5X%同SLS既5X%好唔同。一間死中文,一間死英文,其實唔可以直接比較。

IloveJJ 發表於 18-4-18 11:44

可以請教:呢度咁多間,除了鄧肇堅、皇仁,係咪無間好過聖類 ...
我覺得金文泰同聖呂好過SLS

artroboy    發表於 18-4-18 12:24

IloveJJ 發表於 18-4-18 11:44

可以請教:呢度咁多間,除了鄧肇堅、皇仁,係咪無間好過聖類 ...
聖公會呂明才、金文泰