用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!
樓主: kat828
go

中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-4-17 14:58
顏寶玲比SLS嚴,問題係如果你住中西區,值唔值得去顏寶玲咁遠?
可以搬屋

IloveJJ 發表於 18-4-17 15:11
咁但係睇自行就有關,係咪?
其實自行都未必有關。自行比較複雜,需要睇既野比較多,有時都需要睇師兄師姊係同一中學既表現。

mcl203 發表於 18-4-17 11:59
你真係要去睇下D小學數據:
1. 聖嘉勒和聖心私小...佢地係極少派入B2中學...即係代表佢地有極少B3生
2. 又若 ...

其實仲有一個估算位,可以推敲下男女生成績:

中西區今年升中有1618人
本區4間女校大約=100+150+91+99=440人
約佔本區 27%學生人數
假設本區男女比例係 48:52
亦即係表示本區就讀他校既女生比男生約係1:2 (48:25)

若本區就讀B1英中既非直屬小學學生人數,基本上人數係 大於 或 相等於 男生人數,這已可能反映女生成績已優於男生成績

若單純判斷為本區女生B1位太多,引致大量B2女生派入本區中學,相關4間女子中學應會頗嚴重影響其DSE成績~~~

mcl203 發表於 18-4-17 16:25

其實仲有一個估算位,可以推敲下男女生成績:
我估(純粹估)4間女子中學收B2女生既情況,應該同SJC、LSC收B2男生既情況類似,未必大到嚴重影響DSE成績,但係3322率會低咗。

王家爸爸 發表於 18-4-17 16:30
我估(純粹估)4間女子中學收B2女生既情況,應該同SJC、LSC收B2男生既情況類似,未必大到嚴重影響DSE成績, ...

咁,咪可以進一步推敲中西區女生B1率,遠高於男生B1率~~~

所以我曾建議你去睇聖心私和聖嘉勒,佢哋公佈既中學,對比同區既某強津小學,相若既中學名單,前2校係100%公佈,後者既津小只公布74%,相差已經頗大~~~

既然有網友認為唔好估 ~~~

係根本無人知既情况下...樓主可以收番條問題 ~~~

mcl203 發表於 18-4-17 16:41
咁,咪可以進一步推敲中西區女生B1率,遠高於男生B1率~~~

所以我曾建議你去睇聖心私和聖嘉勒,佢哋公 ...
我同意中西區女生B1率,遠高於男生B1率。所以我一直都話坊間高估中西區男生既B1率。我只係話,唔可以當全部升自己中學既都係B1。如果當哂全部升自己中學既都係B1,又會嚴重高估女生既B1率。

王家爸爸 發表於 18-4-17 17:03
我同意中西區女生B1率,遠高於男生B1率。所以我一直都話坊間高估中西區男生既B1率。我只係話,唔可以當全部 ...

這個當然~~~

所以,我亂估既都係估60% B1率。但當然,我只係吹水友一名,用家可以自行代入佢認為岩既數,得出佢認為可信性既估算~~~

BTW...某網友曾話聖心私100% B1率,唔係呀,咁本區80%,全港100%,跟住又估坑真,當時用把口去估,今次終於識叫人唔好斷估了~~~

mcl203 發表於 18-4-17 17:10

這個當然~~~

補多D料,聖嘉勒上年轉船他校B1中學已有21% ~~~

大家都好利害有哂數據絕對吾係靠估咁簡單對我非常有用

BTW...某網友曾話聖心私100% B1率,唔係呀,咁本區80%,全港100%,跟住又估坑真,當時用把口去估,今次終於識叫人唔好斷估了~~~
****************************************************************************************************
莫非忘記左早年自己D專業斷估....100 就 100...唔係 100 就 80...簡單直接...幾好吖 ~~~

比另一個估算你參考下...只係估...要自己再分析...自評對錯~~~
自己再計下數吧...再重申...以上靠估 ~~~

#33 https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D1&page=5

連呢D都唔識睇....果然理解力仲係有問題 ~~~
估算果個"估"字點解呢....以上又係乜意思呢 ??

樣樣都係事實...唔怪得一望就知8X% B1率..咁我真係唔知喎
但呢一望一定係錯...留待熱心網友指正果位專家錯處何在??
"起碼估到9成"....原來自己友...都係用把口去估...仲以為係真相100%準 ~~~

mcl203 發表於 18-4-18 01:23
比另一個估算你參考下...只係估...要自己再分析...自評對錯~~~
自己再計下數吧...再重申...以上靠估 ~~~

原來呢次又係針對我而來~~~

唔怪得一時一樣,但都係理解能力未能標準水平~~~
‹ 上一主題|下一主題