用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!
樓主: kat828
go

中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-4-17 09:39
咁啲學生去咗邊?B1男仔位明顯唔夠分,好過SPC既得SJC一間,加埋他區既QC幾個位,再加埋無SPC咁好既KC,就 ...

不過咁,參考左上年聖嘉勒既升中资料,印象中佢地直屬位係61,即係上年得61個P6學生,100個%可以有權直升,除左本區B3生。但有12%去左他校既B2中學,可能反映佢地既B1+2率有88%,若引申一下,可能本區B1男生比例係比坊間想像中少,但我是估的,唔好信~~~

mcl203 發表於 18-4-17 09:55
不過咁,參考左上年聖嘉勒既升中资料,印象中佢地直屬位係61,即係上年得61個P6學生,100個%可以有權直升 ...
我都係一直都懷疑中西區B1男生比例係比坊間想像中少,但係未必少好多。

7788958 發表於 18-4-16 21:36
回覆 kat828 的帖子

請問為何叩B2直資也不要聖類斯?
SLS既辦學團體係慈幼會,特點係比較自由,學生比較薯,學校鼓勵學生創意;而SLS係慈幼會學校中成績最好既。佢哋啲學生成績未必係最好嗰啲,但係會係比較乖仔既。

王家爸爸 發表於 18-4-17 10:05
我都係一直都懷疑中西區B1男生比例係比坊間想像中少,但係未必少好多。

若引用聖嘉勒和聖心私既升中成績,再加上睇埋本區官津小既公佈,官津小女生入B1中學人數係多於男生,又若排除男生寧願讀SL都唔肯誇區或讀直資,可能,男女生比例會有頗大分別,有別於灣仔,灣仔非直聯小係男多女少~~~

王家爸爸 發表於 18-4-17 09:37
其實答案好明顯,叫得做B2直資,一定係B2尾。原因係B2頭既直資會定位自己係B1直資。
而SLS,作為B1尾(B2頭 ...
有道理明白了!吾該哂!

王家爸爸 發表於 18-4-16 22:18
B2直資既IB競爭力更弱,如果真係揀B2直資,不如揀啲有GCE既。
check pm

回覆 王家爸爸 的帖子

今年係 SL 90 周年, 我見舊生老友寫了一篇感人的文章感謝母校, 學校不是成績第一, 但教佢堅強至今, 職場也有成就, 成班老鬼成日返去踢波.

mcl203 發表於 18-4-17 10:11
若引用聖嘉勒和聖心私既升中成績,再加上睇埋本區官津小既公佈,官津小女生入B1中學人數係多於男生,又若 ...
無可否認中西區女生入B1中學人數多於男生,而且多好多。但係亦都需要知道,區內B1女校收咗唔少自己小學既B2女仔,所以男仔既B1比例又未必係數字上睇到既咁少。我認為坊間高估咗B1比例,但係如果純粹睇數字可能低估咗B1比例,真實情況會係兩者之間。

回覆樓主:

請問過往 SL 有冇扣門位?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

王家爸爸 發表於 18-4-17 11:44
無可否認中西區女生入B1中學人數多於男生,而且多好多。但係亦都需要知道,區內B1女校收咗唔少自己小學既B2 ...
你真係要去睇下D小學數據:
1. 聖嘉勒和聖心私小...佢地係極少派入B2中學...即係代表佢地有極少B3生
2. 又若 聖嘉勒...聖心私小...聖提女...當中大量B2生...又如何確保英中資格
3. 其地官津小...仍係女生升B1人數比男生多幾多下...我就睇左救恩..SP...英二...聖安多民...呂明才...基恩...其地3幾間了
4. 本區女生入聖提女...人數係遠高於街位數目

若1..2...3..4...係女生B2佔高比例入讀...咁如何確保英中資格...又如何確保DSE成績

你試下去計下...或許有啟示 ~~~

IloveJJ 發表於 18-4-17 11:19
我覺得SLS嗰啲唔薯喎!赤堤、KC、高主教嗰啲薯好多。
睇下同邊間比較啦。

IloveJJ 發表於 18-4-17 12:07
又想請教: 我問過學校,在我仔的名次中,男女比例如何?學校告訴我不用理會,因為是全區計的,即使在我們學 ...
如果老師話不用理會男女比例,你問佢有無辦法叫SSGC收你個仔。中西區多單性別學校,所以唔可以用其他區(尤其係新界)思維去諗。
你睇你仔學校覺得男女比例大約係一半半或男多少少,因為學校本身可能男多女少。記住佢內名小都係女校,佢哋會升高B1水平既門檻。

王家爸爸 發表於 18-4-17 09:37
其實答案好明顯,叫得做B2直資,一定係B2尾。原因係B2頭既直資會定位自己係B1直資。
而SLS,作為B1尾(B2頭 ...
如果顏寶玲 同SLS ?

IloveJJ 發表於 18-4-17 14:38
佢既意思係,佢總之係B1,咁學校就算响佢前面係女仔,都唔等於無男仔同佢抽,因為係全區頭500人係B1,剩係睇 ...
講得啱,剩係睇自己學校,意思唔大。

HM168 發表於 18-4-17 14:48
如果顏寶玲 同SLS ?
顏寶玲比SLS嚴,問題係如果你住中西區,值唔值得去顏寶玲咁遠?
‹ 上一主題|下一主題